proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem. Cytrynowe muffiny z czereśniami SKŁADNIKI : ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 2 łyżki otartej skórki z cytryny 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju owoce(...)cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko – mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy. Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Kruszonkę przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPYCHOTKA! Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej(...)zimne masło. Kroić nożem, aż całe masło pokryje mąka. dołożyć żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Sukcesywnie dodawać lodowej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość energicznie zagnieść. Kule ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści. Dusić
MarciochaKucharzyjagodowa. Naszedł czas na malinowo-jagodową. To prawdziwa królowa wśród tart. Maślany smak ciasta, śmietankowy sos i pyszne świeże sezonowe owoce… Niebo w gębie! Zapraszamy! SKŁADNIKI Ciasto spód : 300g mąki pszennej Tortowej 450 1 schłodzone masło (200 gram) 120 gram cukru Masa do polania owoców: 4 żółtka 3 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 300 gram jagód 400 gram(...)gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Do małej miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder i wlewamy 200 ml śmietanki. Całość miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy mąką z obu stron i wałkujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 190ºC. Układamy ciasto w formie i pieczemy ok.10-15 minut, aż będzie lekko rumiane
OstryKęsczekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam! MAZUREK CZEKOLADOWY. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 2 żółtka 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18% 100 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 125 ml mleka 110 g cukru 180 g mleka(...)Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1 - 1,5 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (24x28
Zakątek rozkoszy kulinarnychdynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda(...)rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto
MarciochaKucharzyteraz póki co zapraszam do przeczytania przepisu na pyszną tartę ze śliwkami i bezą :) Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Składniki: Blaszka o wym. : 20x20cm Kruche ciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie(...)łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy (+2 łyżki cukru opcjonalnie) 500ml mleka ok. 300-350g śliwek węgierek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek) Kruche ciasto ze śliwkami i bezą – Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło posiekać w kostkę
Kulinarne PrzebojeTorcik zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło
Bon Appetit Małgorzatyczytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska). Składniki:Ciasto:300g mąki pszennej (użyłam tortowej)120g naturalnego miodu120g cukru pudru100g zmielonych orzechów włoskich1 jajko1 żółtko1 łyżeczka sody1 łyżka wodyKrem orzechowy:180-200g cukru pudru200g masła w temperaturze pokojowej150g zmielonych orzechów włoskich3(...)temperaturze pokojowej)sok wyciśnięty z połowy cytryny250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)Dodatkowo:2-3 łyżki powideł śliwkowychpołówki orzechów włoskich do ozdobyzmielone orzechy do posypania Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm
Mała Cukierenkawnętrzem, a do tego słodka polewa z białej czekolady. Coś w sam raz dla głodnych wrażeń ;-) Korzystałam z formy do tarty o średnicy 30 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki tortowej 30 g kakao 130 g masła 80 g cukru trzcinowego (jeżeli nie posiadacie, to może być zwykły) 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 4 łyżki(...)jeżyn 100 g białej czekolady WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, kakao, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na piankę budyniową(...)łyżki bułki tartej Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrobić kruche ciasto. Jeśli będzie za suche, w końcowym etapie wyrabiania, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 jedna i 1/4 druga. Owinąć obie części
Świat CiastaStrucla nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne, jak i wspólne "zajadanie" przy kawie czy herbacie. Spróbujcie, bo warto. ... chwilę później jednaj strucli już nie było... Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru kryształ 4 łyżki masła 1 opakowanie drożdży instant 8 g szczypta(...)kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe, ale nie gorące). Resztę składników umieszczamy w misce i mieszamy. Następnie wlewamy
Słodkie okruszkibardzo miłe wspomnienia z tym tortem – celebrowałam nim kilka lat temu obronę magisterki z wyróżnieniem. Teraz przygotowałam go na Dzień Mamy. Tort Red Velvet – ciasto: 400 g mąki pszennej tortowej (niepełne 3 szklanki) 220 g drobnego cukru do wypieków – zwykłego lub trzcinowego (1 i 1/3 szklanki) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 3 duże jajka(...)krem: 250 g serka Philadelphia (2 opakowania) 250 g mascarpone (1 opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, dodając stopniowo drobny cukier (zwykły kryształ może się nie rozpuścić). Miksujemy i dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając (kolejne jajko możemy
Poezja smakukostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy. CIASTO FRANCUSKIE: 500 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 200 g ciepłego mleka 125 g jogurtu naturalnego 70 g cukru 25 g oleju 1/3 łyżeczka soli DODATKOWO(...)rozczyn, dostawiamy na około 10 minut. Ciepłe mleko mieszamy z jogurtem, cukrem, olejem i solą, dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy
Rozpustne gotowaniekonfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone(...)róży, dżemu jagodowego, leśnego i rabarbarowego marki Premium Rosa (polecam konfiturę z płatków róży i płatki róży w cukrze – pycha!) owoce do ozdoby cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą
Mała CukierenkaDomowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto
Słodka Strona