około 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa(...)wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka
Mała Cukierenkaokoło 100g ulubionych bakalii, polecam orzechy włoskie lub rodzynki. Jabłecznik nie należy do szybkich w przygotowaniu, ale uważam, że warto go upiec. Smacznego! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 380g schłodzonego masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Masa jabłkowa(...)wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu wiśniowego lub truskawkowego bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka
Mała CukierenkaSkładniki: mąka tortowa 3 szklanki, drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, żółtka 2 sztuki, jajka 2 sztuki, cukier 12 łyżek, masło 12,5 dag, skórka z cytryny 1 łyżeczka, sól - szczypta, masa makowa 800 gram/puszka, polewa: - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżki mleka, łyżka mąki i zostawić(...)wyrośniecia - wsypać do zaczynu mąkę, mleko, stopione letnie masło, cukier, sól, skórkę z cytryny, żółtka i jajka - w robocie hakiem wyrabiać z 10 minut i zostawić do wyrośnięcia ciasto wyrośnięte kilka razy zamieszać hakiem i dać na stolnicę obsypaną mąką - podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na 2 cm grubości nie za duże placki - rozsmarować część masy makowej
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała CukierenkaUwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz White Rose . Składniki: Ciasto kruche: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 200g masła Krem: 800g jogurtu naturalnego(...)łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej Wierzch: około 1kg-1,2kg umytych, osączonych owoców jagodowych (użyłam malin i borówki) 2 galaretki (użyłam truskawkowej i agrestowej) Ciasto kruche: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko, żółtko i szybko zgnieść ciasto rękoma. Zawinąć je w folię i wstawić
Mała Cukierenkapierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować(...)Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony. Ciasto: ( jeśli robisz pierogi z grubym ciastem zrób z większej ilości mąki) Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto - należy uważać by się nie oparzyć wodą (najlepiej na początku składniki łączyć
W kuchni u Monikioraz osiem tartaletek. Inspirację na krem wzięłam ze strony Moje wypieki, na ciasto kruche zresztą też. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto: 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru kładniki na Crème Pâtissière: Składniki na krem 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej(...)tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię, włożyć do lodówki
moj przepis namnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki: (na 25 pierogów) 1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową), 1 jajko, szczypta soli, 270ml wody (wrzątek). 2. Farsz: 700g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 250g twarogu tłustego, sól, pieprz, olej do podsmażenia. 3. Ponadto(...)wsypać do miski,posolić lekko. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlewać powoli wodę. Mieszać na początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać mąki w razie potrzeby - gdyby ciasto się za mocno kleiło do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą
W kuchni u Monikiciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej jeszcze potrzeba. To ciasto zadowoli osoby lubiące czekoladowe i chrupiące, niezbyt słodkie ciasta. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej np. tortowej 180 g zimnego masła 1 szklanka cukru pudru (150 g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 ugotowane żółtka jajka 2 łyżki bardzo zimnej wody masa: puszka(...)łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Wymieszać sypkie składniki, dodać pokrojone na drobne kawałeczki zimne masło, żółtko przetarte przez sitko i wodę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i włożyć na około 1/2 godziny do lodówki. Rodzynki namoczyć w alkoholu, bakalie pokroić w drobne słupki. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić z mlekiem skondensowanym, masa ma się
Kuchcik gotujePuszyste ciasto na jogurcie naturalnym z przepysznymi smakami lata czyli borówkami-to wspaniały prosty deser na popołudniowe chwile przy kawie choć mnie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!! Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 150 ml oleju roślinnego 1 czubata(...)oprószenia Wykonanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30
Wanilia i KardamonSkładniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze jest masło(...)łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Masło/margarynę do pianki rozpuść w garnuszku na małym ogniu i pozostaw do ostudzenia. Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko ręcznie lub w malakserze do połączenia się. Pozostanie kruche i wręcz sypkie, ale nie przejmuj się tym. 1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń
Anioszek w kuchnikiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska(...)drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta , lub 1-2 ły żki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy
Grunt to przepis!mogło zabraknąć czegoś czwartkowego na moim blogu. Kocham pączki wszystkie jakie tylko można zjeść, jednak najbardziej uwielbiam te domowe, przepieczone ale miękkie i pachnące. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 3 szklanki mąki tortowej (około 600g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50g drożdży (świeżych) szczypta soli 3 jajka 100g roztopionego masła szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka 50 ml wódki(...)brązowej aromatycznej pianki. Mąki przesiewamy do miski, wyrabiamy w nich na środku dołek, w który wbijamy jajka i wlewamy mleko, dodajemy resztę cukru, sól, cukier waniliowy i wódkę. Wyrabiamy ciasto, na sam koniec po zagnieceniu wlewamy roztopione masło. Ciasto będzie się kleić do rąk podsypcie je odrobiną mąki tak aby się odkleiło, uformujcie z niego kulkę, nakłujcie ją palcami
Kuba GotujeWczoraj oprócz specjalnego obiadu na urodziny smakosza wykonałam też ten tort. Jest pyszny, lekki, owocowy, nie za słodki i łatwy w wykonaniu. Myślę, że nazwa trafiona
NA MOIM TALERZU...ponieważ jest wilgotny i mocno czekoladowy. nawet jeśli troszkę sobie pofolgowaliśmy w święta to pamiętajmy, że świąteczne wypieki są bardzo wartościowe. Zawierają w sobie miód, bakalie
Bon Appetit Małgorzatypółkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :) Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy(...)MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze
Grunt to przepis!