ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:27/219)

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem 200

Ciasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :) Składniki Jajko 4 jajka Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru Mąka pszenna tortowa 3 szklanki Jogurt naturalny 3/4 szklanki Olej 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki Rabarbar 0,5kg Cukier puder […] The post Proste ciasto jogurtowe

Kulinarne Przeboje
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 615

Pyszne, błyskawiczne, nie wymagające wyrastania (rośnie od razu) i zawsze wychodzące ciasto. Przepis, który mam w swoich zasobach już od dawna, jednak nigdy nie przygotowywałam tego ciacha na krupczatce (choć taki przepis właśnie dostałam). Kiedyś z braku krupczatki piekłam je na mące tortowej, później zamieniłam tortową(...)orkiszową i tak już zostało. Ostatnio miałam okazję skosztować to ciacho w wersji oryginalnej, z cudownie chrupiącą, maślaną kruszonką. Krupczatka zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka tortowa, a już tym bardziej orkiszowa. Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć

Smaczne Zdrowe
Racuchy drożdżowe. Bardzo puszyste! 177

muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie jest ważne, bo nie lubię przesłodzonych placuszków, deserów, ciast itp.), a najlepsze w nich jest to, że znikają ze stołu momentalnie. Racuszki zawdzięczają swą puszystość dzięki dwóm rzeczom, po pierwsze drożdżom, a po drugie jajom, dlatego radzę aby drożdże(...)Rozczyn: 150 g mąki pszennej tortowej 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki cukru 200 ml mleka w temperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła Tłuszcz do smażenia Jabłko (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasteczka z bananem i czekoladą. 261

ciasteczka podsunęła mi wczoraj koleżanka, która dostała również od znajomej. Bardzo je chwaliła, także nie pozostało mi nic innego jak upieczenie ich i spróbowanie :)  Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 160g cukru ( 3/4 szklanki), 125ml wody ( pół szklanki), 125ml oleju ( pół szklanki), 7g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki), 16g cukru wanilinowego. Ponadto: 1 i1 1/2 banana, 100g

W kuchni u Moniki
Schabowy w cieście 145

Kolejna odsłona schabowego..tym razem w cieście. schab, polędwica 1 szkl.  mąki tortowej Młynomag 1/3 szkl.mleka 1/3 szkl.wody gazowanej 2 jajka sól, pieprz , majeranek Mięso pokroić w plastry i rozbić. Mąkę wymieszać z jajkami, wodą, mlekiem i przyprawami.Ciasto ma być ani za rzadkie, ani za gęste.Plastry mięsa dokładnie zanurzyć w  cieście i  usmażyć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 173

ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami  lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 duże jajka 70 g zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka 1/4 kostki masła

Ugotować
Ciasto Daniela 143

Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza Składniki(...)suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić

w mojej kuchni
Makowiec z lekką budyniową pianką 4979

mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-). Składniki ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki tortowej 200 g masła 50 g smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% - niekoniecznie Mąkę razem z proszkiem

kruche babeczki
Cebularze ze śmietaną i żółtym serem 180

Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło.  Składniki na 15 cebularzy: ciasto niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g) 200 ml mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka zwykłego cukru sól farsz ser żółty (wg uznania; ja dałam 2 plasterki

Ugotować
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 107

największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki reniferki z wiśniami. 123

Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej), 180g cukru, 5g proszku do pieczenia ( 1 łyżeczka), 24g kakao ( 4 łyżeczki), 5 jaj, 125ml oleju, 125g wody. Ponadto: wiśnie drylowane, paluszki, cukierki lub inne składniki do stworzenia nosa czy oczu reniferów, czekolada na kanapki ( ja użyłam nutellę), cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki na ciasto połączyć razem - wymieszać. Mokre składniki na ciasto

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto ze śliwkami 127

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek

Kuchnia w czekoladzie
40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 97

ciasta. W dzisiejszej propozycji pyszne ciasto drożdżowe w trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!   Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży Kruszonka

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 254

same proporcje. Co by oznaczało, że stary przepis jest uniwersalny i niezawodny. Nie ma opcji, żeby Wam nie wyszło ;) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 25x30 cm. Ciasto półkruche: 500 g maki pszennej tortowej (typ 450) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru wanilinowego 140 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany

W kuchni Katie
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 167

nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne!  Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie budyń waniliowy   (można przygotować z połowy składników

Ugotować