ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:4/219)

Krem maślano-czekoladowy 144

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus)   Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych

Di gotuje
Mazurek bakaliowy 263

koniecznie suchy i twardy. W tym roku postanowiłam zaproponować coś niestandardowego. Mazurek z bitą śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań. I tak na pewno mazurek będzie wyjątkowy(...)Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  1 łyżka cukru  1 łyżka zimnej wody Do przełożenia: 250 ml śmietany kremówki 2 cukry waniliowe 1/2 puszki masy kajmakowej  Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki

Świat Ciasta
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 1402

Pyszne ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką, rozpływającą się w ustach! Inspiracja : mojewypieki.com Składniki Kruche ciasto Mąka pszenna tortowa 310-320g (2,5 szklanki 200ml) Masło 250g, schłodzone Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Cukier puder 3 łyżki Jajko 5 żółtek Pianka Jajko 5 białek Cukier 1 szklanka (drobnego) Cukier waniliowy 1 opakowanie Budyń waniliowy […] The post

Kulinarne Przeboje
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 217

drożdżóweczki wyszły pyszne, pulchne, wilgotne i delikatne. Po prostu idealne, nie to co sklepowe "dmuchane" i suche...  Polecam Wam na śniadanie lub podwieczorek z kubkiem mleka. Ciasto: 450 g mąki tortowej Młynomag 150 g mąki Graham Młynomag 1 szkl ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 jajka 75 dag roztopionego masła (ostudzonego) szczypta soli Nadzienie: kilka łyżek powideł śliwkowych(...)łyżka cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru kropla olejku migdałowego Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki tortowej i 1/2 szkl ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem przesiać mąkę tortową i graham, dodać sól, rozbełtane jajka, resztę cukru i ciepłego mleka. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło

Smakołyki Asi
110. Odrywany deser czyli: słodkie bułeczki drożdżowe z dynią i twarogiem pod cynamonową kruszonką. 235

życzymy Wam miłego wieczoru: Składniki (na 15 sztuk):-zaczyn:200g ciepłego mleka (temp. ok.36,6*C)3-4 łyżki mąki tortowej1 łyżka cukru20g świeżych drożdżyszczypta soli-pozostałe składniki ciasta: 450g mąki tortowej40g rozpuszczonego masła 82% tłuszczu1 duże jajo (lub 2 małe) pół łyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2(...)dość głębokiej miski dodajemy drożdże i cukier. Składniki łączymy np. za pomocą drewnianej łyżki aż do rozpuszczenia drożdzy. Kolejno dodajemy ciepłe mleko, odrobinę soli oraz 3-4 łyżki mąki tortowej. Wszystko mieszamy aż do zaniknięcia grudek mąki, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości zaczynu (powinno to trwać od 30min do 1godz).Kolejno na rozgrzaną

Symfonia Smaków
drożdżowe z gruszkami... 192

Składniki: ZACZYN:drożdże 5 dag Lubię, mleko ciepłe 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 1 łyżeczka CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, masło lub margaryna 15 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, mąka tortowa - ile potrzeba do podsypania DODATKI:marmolada - ile potrzeba, gruszki 15 sztuk, cynamon Prymat 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba(...)mąkę, sól letnie mleko, stopioną letnią palmę, wlać roztrzepane jajka, zaczyń wyrośnięty i wszystko wyrabiać z 8-10 minut na średnich obrotach misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia ciasta tak na około 40-60 minut ponownie wyrośnięte ciasto w robocie zamieszać z 1 minutę stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto z misy robota - uformować płaską kulę, posypać mąką

W Mojej Kuchni Lubię
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 132

swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna być odpowiedniej gramatury tj, typu, mąka zbyt lekka np. tortowa, spowoduje, że ciasto ucierane, " nie utrzyma" owoców i będą one przeciekać do ciasta, bądź zrobi się zakalec. Dlatego najlepszym typem mąki do tego rodzaju ciasta jest mąką uniwersalna typ 480, ja wybrałam

SMYKWKUCHNI
tort szachownica 195

składniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4

Domowy Smak Jedzenia
Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą 140

okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto nie liczyć kalorii.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżka cukru kryształu, 550-600g mąki tortowej Młynomag, 50g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, Krem: 300ml śmietany 36%; 1 łyżka cukru pudru, 1,5 łyżeczki(...)przekrawam na pół i przekładam kremem kawowym.  4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką.   Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta truskawkowo-porzeczkowa 138

jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy zmniejszyć ilość porzeczek. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żółtka szczypta soli 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie   400 g czerwonej porzeczki 350 g truskawek 3 białka(...)jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.   Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą formę do tarty lub formę tortową (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.   Owoce

Passions hobbies life
Jubileuszowe ciasto 236

Kolejne ciasto z serii Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Pyszne, jak każde ciasto Siostry Anastazji (moja opinia). Jednak tak jak pyszne tak i pracochłonne. Ciasto z tzw. tortowych więc warto się skusić z upieczeniem go na jakąś imprezę urodzinową czy imieninową, itp. O tego typu ciastach mówię: ciacho pokazowe:) Warto upiec. Składniki na formę o wymiarach 21x32

In my kitchen
Ciasto Pani Walewska z bakaliami 314

połamać. Jeśli nie lubimy powideł śliwkowych, możemy użyć kwaskowatego dżemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „ciasta czytelników” ).     Ciasto Pani Walewska z bakaliami Składniki: Kruche ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 260g masła 150g cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% Beza: 8 białek 1 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych(...)rodzynek 100g poszatkowanych orzechów włoskich Ciasto z miodem: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki naturalnego miodu 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany 12% lub 18% 1/2 łyżeczki sody 40g masła w temperaturze pokojowej Krem: 3 żółtka 150g cukru 250ml zaparzonej kawy 250ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła w temperaturze pokojowej

Mała Cukierenka
Tort migdałowy w paski 310

najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar. Składniki: (na tortownicę 26cm) Ciasto migdałowe: 4 jajka 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych) 120g cukru 50g maki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego Masa migdałowa: 124g masła 24g cukru(...)rumu Biszkopt kakaowy: 8 jajek 110g cukru 100g mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 250g mascarpone kilka kropli aromatu migdałowego cukier puder do smaku Dodatkowo: migdały w słupkach migdały w całości nie blanszowane Sposób przygotowania: Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy

Pyry na Gaz
Ciasto Marchewkowa Bajka 217

Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym.  Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag, 7 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu(...)biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki

Tradycyjna kuchnia Kasi
RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 612

Składniki: ciasto: 500g mąki tortowej 1 kostka margaryny 250ml gęstej śmietany 1 cukier waniliowy krem: 500ml śmietany kremówki 2 śmietan - fixy 1 łyżka cukru pudru Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i dokładnie siekamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 1h do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy

Prosto i Smacznie z Anetą