Pyszne ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką, rozpływającą się w ustach! Inspiracja : mojewypieki.com Składniki Kruche ciasto Mąka pszenna tortowa 310-320g (2,5 szklanki 200ml) Masło 250g, schłodzone Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Cukier puder 3 łyżki Jajko 5 żółtek Pianka Jajko 5 białek Cukier 1 szklanka (drobnego) Cukier waniliowy 1 opakowanie Budyń waniliowy […] The post Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Super pomysł :) na pewno je zrobię ta pianka to prawdziwy rarytas :)
Kawałeczkiem się poczęstuje, do kawki, którą aktualnie się delektuje:-) Pycha.
o jeju jak ja kocham to ciacho:) wspaniałe w smaku i pryz tym pięknie wygląda:)
Można to łatwo obliczyć z proporcji :) Liczysz pole jednej blaszki, potem drugiej, a następnie dzielisz to większe pole przez to mniejsze i wyjdzie Ci ile razy tamta blaszka jest większa od tej mojej :) i przez taką samą wartość należy przemnożyć składniki. Jes to bardzo przydatny rachunek w przeliczaniu na róźne foremki, bo wiadomo, że forma formie nierówna :)
W Twoim przypadku będzie to tak:
Moja blaszka: 24*28= 672 cm2
Twoja blaszka: 24*40 = 960 cm2
960/672 = 1,43 - ten wynik możemy zaokrąglić do 1,5 żeby łatwej się odmierzało składniki.
Tak więc każdego wyżej wymienionego w przepisie składniku powinnaś dać 1,5 razy więcej niż jest podane.
Mam nadzieję, że jasno to wyjaśniłam. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku! :)