Lekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników
kgwjanczewożółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z łyżką kakao powoli wlewamy do żółtek i mieszamy stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy do niej banana taką masę wlewamy na nasze ciasto i posypujemy ciemnym kakao. Smacznego
Tanio szybko zdrowoCiasto bardzo łatwe w wykonaniu i szybkie. W sam raz do popołudniowej kawki. Składniki na dwie keksówki dł. ok 20cm lub tortownicę o śr 25cm: 5 jajek 1.5 szklanki cukru kryształu 2 sztuki cukru waniliowego 2 szklanki mąki tortowej szklanka wody zimnej szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki tortowej Sposób przygotowania: Jajka(...)wody, oleju i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki tortowej. Wymieszać. Ciasto nakładać na środek keksówki. Najpierw 2 łyżki ciasta ciemnego, później jasnego- naprzemiennie. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok godziny,. Polewa: Kruszymy czekoladę i topimy najlepiej
Kuchnia w czekoladziegalaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker 20 dag konfitury z czarnej(...)cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą
Wanilia i Kardamonmąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 45g masła - roztopić, 1 jajko, pół szklanki mleka, 8g cukru waniliowego. Ciemne ciasto: 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 45g masła 1 jajko, pół szklanki mleka, 8g cukru waniliowego, dwie płaskie łyżki kakao. Ponadto(...)mleka ( jeżeli na opakowaniu jest napisane, że jest na 0.5l ) i pozostawić do ostygnięcia, roztopiona czekolada do polania muffinek. Przygotowanie: Przygotować dwie miski. Pierwsza miska ( składniki na jasne ciasto): mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie wymieszać. Druga miska ( składniki na ciemne ciasto ): mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kakao dokładnie
W kuchni u Monikiptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‚górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem ładnie stężał :) Składniki Ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średniej wielkości jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem Mąka tortowa […] The post Domowa karpatka appeared first
Kulinarne Przebojemąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej- 1 jajo- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- ¼ szklanki wody gazowanej- ½ szklanki piwa- szczypta soli Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całe jajo, szczyptę soli i wodę gazowaną dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy piwo (nie wcześniej) – ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z obranych i umytych cebul odkrajamy
mojewypiekiinietylkoSkładniki: FARSZ: rostbef wołowy 50 dag, kurczak 1,20 kg, majeranek 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki CIASTO: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek(...)dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut ciasto podzielić na porcje, każdą cienko rozwałkować, wycinać szklaną
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO:mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki DODATKI:jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml DODATKI:rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki jajka, mleko, olej dobrze rózgą(...)roztrzepać wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać niezbyt dokładnie ciasto tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w 200C około 30 minut - do suchego patyczka ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym
W Mojej Kuchni Lubięgotowane w mundurkach 1 kg, twaróg 3/4 kg, cebula podsmażona 4 sztuki/wieksze, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra +-, śmietana gęsta 1 łyżka, sól 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, masło 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - do smaku(...)zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle /+-/, aby ciasto było sprężyste i nie za luźne, obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienko porcje ciasta
W Mojej Kuchni Lubiępięknie się rumienią i co najważniejsze w ogóle nie chłoną tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :) Fantastyczny(...)kwaśnej śmietany 18% lub 12 % 3 jajka 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 cukier wanilinowy (16 g) 5 łyżek cukru 2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie
Słodko-Słony Świat Ilonymiłości do słodkości Sernik kajmakowy autorka: sqaqanqa | blog: sqaqanqa gotuje ciasto maxi king II (bez pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola
Mania GotowaniaSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra/+_, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, rozmaryn suszony 1 łyżka FARSZ: soczewica zielona 25 dag, ziemniaki ugotowane 1 szklanka, twaróg 20 dag, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pietruszka 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 4 łyżki DODATKI: cebula 7 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, masło 1 łyżeczka(...)sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój
W Mojej Kuchni Lubiębyło solone. Nie używaj również zamienników masła, zepsują one nie tylko smak babeczek, ale również ich konsystencję. 2. MĄKA! Do wypieku babeczek używaj mąki pszennej i tortowej. Mąka pszenna sprawia, że ciasto z niej upieczone jest bardzie zwięzłe, natomiast dzięki mące tortowej uzyskujemy delikatniejsze i bardziej puszyste ciasto. 3. JAJKA! Łatwiej oddzielić żółtka od białek kiedy jajka są zimne
Kolejny blog o gotowaniuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus) Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych
Di gotuje