śliwka - 11236 przepisów (strona:150/750)

Powidła śliwkowe z czekoladą i whisky 51

znowu przetwarzam. Śliwki, gorzka czekolada i whisky. Powoli zaczynam rozdawać słoiki na lewo i prawo, więc muszę się sprężyć i usmażyć kolejnych parę kg. Trochę się obawiam, że nim się ogarnę, śliwek nie już nie będzie, więc jutro szoruję na targ przed pracą. Kupię kolejne 6 kg. Zeszłoroczne powidła były dobre, jednak w tym roku poświęciłam im więcej czasu(...)będą dużo dużo lepsze. I tak jak przy okazji wiśni, znowu miałam problem, żeby nie wrąbać większości w czasie przekładania do słoików. Ale dałam radę. Składniki: 2 kg śliwek 500 g cukru (lub wg uznania) 2 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżki whisky (lub więcej) (przepis na 4 małe słoiki) Śliwki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek, wrzucamy do garnka

Kardamonovy
Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym 61

ciepłej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka cukru szczypta soli sos: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 8 suszonych śliwek sól pieprz dodatki: 20 średniej wielkości cienkich plasterków boczku 1 średnia czerwona cebula 4 kulki mozzarelli 2 duże chili  parę gałązek świeżego majeranku (przepis na 2 duże pizze(...)wody i zaczyn. Wyrabiamy z tego ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Sos: śliwki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy i po chwili wlewamy passatę, dodajemy ugotowane śliwki, doprawiamy

Kardamonovy
Owsianka pieczona ze śliwkami 62

Lubię pod każdą postacią: pieczone, na ciepło, na zimno, nawet zmiksowane. W tej tytułowej dużą robotę robią śliwki, więc wpakujcie ich do owsianki ile wlezie. Jeżeli chodzi o dodatki, bawta się. Siemię lniane, orzechy, czekolada, co tam Wam tylko przyjdzie do głowy. I jedzcie owsianki na potęgę, bo płatki owsiane są nie zwy kle zdrowe. Na zdrowie. Składniki: 4 śliwki(...)szczypta cynamonu odrobina oleju rzepakowego (do posmarowania naczynia) (przepis na 2 porcje)   Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajko i cynamon, mieszamy. Dorzucamy do tego płatki, mieszamy. Śliwki myjemy, pozbywamy się z nich pestek, kroimy na mniejsze kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oleju, wykładamy na nie płatki z mlekiem, następnie układamy na nich owoce (niektóre można wcisnąć

Kardamonovy
Pieczone powidła śliwkowe z kakao 64

Pieczone powidła śliwkowe nie są dla mnie niczym nowym, od wielu lat przetwarzam śliwki w ten sposób. W tym roku postanowiłam dodatkowo pod koniec pieczenia dodać kakao. Wyszło jak zwykle super. Nie zrobiłam zbyt dużo słoików, bo najnormalniej w świecie nie mam już gdzie trzymać tegorocznych przetworów. Z tej porcji wyszło mi 8 małych słoików (takich(...)pewnie większość rozdam. Co do ilości cukru, musicie próbować, nam wystarczyła szklanka. I tak, wiem że powidła powinno się robić bez cukru. Może kiedyś dostanę na tyle słodkie śliwki, że nie będę musiała go dodawać. Składniki: 4 kg śliwek (najlepsze będą węgierki) 1 szklanka cukru (lub więcej) 4 łyżki kakao naturalnego (przepis na 8 małych słoików) Śliwki myjemy, drylujemy (można

Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami 73

bulionu (ja użyłam drobiowego), w ostateczności można użyć wody 1 cebula 2 ząbki czosnku ćwierć łyżeczki mielonej słodkiej papryki 100 ml śmietany 30% 6 suszonych śliwek bez pestek sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Polędwiczkę kroimy w plasterki o grubości ok 2 cm, lekko spłaszczamy dłonią, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodajemy do niej obrane, pokrojone(...)cebuli dodajemy usmażone mięso i wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu (mięso ma się rozpadać). W połowie gotowania dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śliwki. Jeżeli macie małe śliwki, możecie je zostawić w całości. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy bez przykrycia do redukcji płynów i zgęstnienia sosu. Artykuł Polędwiczki

Kardamonovy
Koci lament – kuchnia podkarpacka 104

dzieciństwa, a które u pozostałych wywołuje zdziwienie. W dawnych czasach koci lament serwowano jako zupę, której nie mogło zabraknąć przy wigilijnym stole. Składa się ona z gotowanej fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych. Według Koła Gospodyń Wiejskich w Krzywem (powiat brzozowski) danie to można podawać i na ciepło i na zimno. Intrygująca nazwa pozostaje niewyjaśniona, choć można się domyślać(...)się w świątecznym zbiorze regionalnych przepisów pt. „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”, wydanym przez Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska. Koci lament – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 200 g suszonych śliwek 1 słoik powideł śliwkowych Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Do gotującej się fasoli dodajemy powidła i suszone śliwki. Gotujemy chwilę

Trzeci talerz
Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami 75

blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki) Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko(...)łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem( jeśli  są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( można  też dodać alkohol

Gotowanie...to proste !
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami. 65

komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika. Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują(...)wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka mleka

Zdrowy Styl Joanny
Pasztet wieprzowo-wołowy z suszoną śliwką 72

wyobrażam sobie świat bez domowych wyrobów, szczególnie pasztetu,  który wręcz uwielbiam.  Tym razem pokusiłam się o dodatek a mianowicie śliwki suszone,  które świetnie komponują się z wytrawnym mięsem. Dzięki śliwkom jest bardziej aromatyczny,  a przygotowany w domu na pewno jest bardziej treściwszy i lepszy jakościowo.  Taki pasztet możemy również wykorzystać jako nadzienie do pierogów(...)łopatki 1/2 kg boczku wędzonego  1 seler 3 duże marchewki 1 duża cebula 2 pietruszki 2 bułki szklanka mleka 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy śliwki suszone od Helio przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki mięsa, obraną cebule, marchew, pietruszkę, seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 90

przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka(...)Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy

Niezły Młynek
Deser piernikowy 76

Przepyszny deser z piernikami lub ciastkami korzennymi z warstwą musu ze śliwek suszonych z alkoholem i do tego puszysty krem z bitej śmietany i białej czekolady.Jeśli zostały nam poświąteczne pierniki to ten deser jest idealnym pomysłem! Składniki na 4 desery: pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne szklanka suszonych śliwek ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej 1 biała czekolada(...)kremówki Śliwki zalewamy alkoholem-najlepiej w słoiku,zakręcamyi odstawiamy na ok.12 godzin. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę. Pierniki kruszymy i wsypujemy do pucharków.Następnie wlewamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze.Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy ostudzoną czekoladę.Jeśli jest potrzeba można dosłodzić cukrem pudrem. Krem rozkładamy do pucharków. Ja posypałam suszoną żurawiną i kolorową posypką. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 62

Jakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru ( nie dałam, bo jak już wspominałam, nie przepadam ) szczypta soli 3/4 kostki miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 4 jajka 3/4 szklanki maślanki śliwki węgierki, około 1/2 kg 1/2 szklanki czekoladowych groszków ( opcjonalnie ) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła 2 łyżki cukru szczypta cynamonu kilka łyżek mąki Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki : mąkę

Kronika Piekarnika
Puszysty placek śliwkowy z zatopionym budyniem i kruszonką 66

Intensywności bowiem nabierają zapachy i smaki. Dni skracają się, lecz wydłużają się chwile, które warto poświęcić na korzystanie z tego, co koniec lata nam oferuje. Skorzystałam z błogością. Dziś śliwki w roli głównej. Połączone ze wszystkim, co rozkoszne. Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru około 10 sztuk dowolnych śliwek 1 łyżka cukru waniliowego Na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki cukru około 5 łyżek mąki Wykonanie: Budyń gotujemy w podanej ilości mleka, z dodatkiem łyżki cukru. Studzimy mieszając

Kronika Piekarnika
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym + film 67

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to b ardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.     składniki na 4 porcje 4 małe oscypki 4 suszone śliwki 4 plastry wędzonego boczku sos 1 szklanka suszonej żurawiny 1/4 szklanki cukru kryształu(...)żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut

Smakowite Dania
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 52

swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już(...)mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania