coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne i miękkie. Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne(...)miękkie masło – 40 g * mleko 3,2% – 300 ml * cukier – 50 g * sól – 1 płaska łyżeczka * jajka – 2 szt * świeże drożdże – 20 g * śliwki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokruszone drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy przesiany MIX B , sól, cukier, miękkie masło oraz jajka – wszystko razem wyrabiamy kilka minut za pomocą miksera. Podsypujemy delikatnie, przykrywamy
Ostra na SłodkoSezon na śliwki w pełni :) więc postanowiłam zrobić ciasto.Jest szybkie i bardzo proste do zrobienia. Zapraszam :). SKŁADNIKI 3 duże jajka szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki 3/4 szkl oleju śliwki WYKONANIE Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Nastepnie wlewamy maślankę na przemian(...)razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką aż do połączenia składników i gdy masa będzie gładka. Masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Moja blaszka miała wymiary 25x30cm. Śliwki myjemy,przekrawamy na pół,wyciągamy pestki i połówki śliwek wykładamy na masę skórkami do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy nasze ciasto.Pieczemy ok.50 min.Wyjmujemy do wystudzenia.Zimne ciasto posypujemy cukrem
Mała w garnku mieszaSezon owocowy nadal w pełni więc dziś coś ze śliwkami :) co prawda śliwki niosą ze sobą jesień...ale nie mogłam się oprzeć widząc je w sklepie :) Najlepsze jest jeszcze ciepłe...dobre również po kilku dniach o ile zostanie cokolwiek. Składniki na blaszkę 35x45cm (jeśli ktoś woli cieńsze można zrobić na większej) -450g mąki pszennej najlepiej(...)drobnego cukru -50g świeżych drożdży -200ml letniego mleka -50g roztopionego masła -8 dużych śliwek Kruszonka: -200g mąki pszennej -100g masła -50g cukru pudru - kilka kropel wanilii -1 żółtka (białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem) Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka, posypujemy mąką, przykrywamy o odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie
Wypieki ReneCiasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7g drożdży instant 60 g masła 200 g serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru(...)szczypta soli 100 ml mleka jajko Kruszonka: 70 g mąki pszennej 30 g cukru 30 g masła kilkanaście śliwek Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. W garnuszku podgrzać mleko z masłem do rozpuszczenia masła, lekko przestudzić aby było ciepłe a nie gorące. Do suchych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i dodać serek w temperaturze
Smakołyki AsiTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek “Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgie The post Pyszne i szybkie ciasto ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSezon na śliwki w pełni - korzystajmy w niego piekąc pyszne ciasta:). Ten przepis to szybsza alternatywa dla ciasta drożdżowego. Nie licząc czasu pieczenia, zajmie nam około 20 minut. Składniki suche: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody(...)oczyszczonej Składniki mokre: 1 szklanka maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany 100g rozpuszczonego i przestudzonego masła 3 jajka L Dodatkowo: 500g śliwek 100g zimnego masła 100g cukru 200g mąki pszennej 1. Składniki suche i składniki mokre mieszamy w osobnych miskach. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. 2. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników
Szefowa kuchniKnedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybki The post Knedle ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŚliwki wreszcie zawitały do ogrodów i na targi. Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką(...)cukier – 1 szkl * cukier z wanilią – 1 łyżka * mąka pszenna – prawie 2 szkl ( po 250 ml ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * miękkie śliwki – ok. 500 g * kisiel cytrynowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA Żółtka miksujemy z miękkim masłem, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy, a następnie wyrabiamy
Ostra na Słodkokruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – tort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik(...)jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki – 300 g drobnego cukru do wypieków + dodatkowe 4 łyżki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 250 g masła – 1 jajko – 4 białka – 13-20 śliwek SKŁADNIKI
nietylkopasta.plNiekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend. Blaszka 25/30 cm lub większa Składniki: 4 duże wiejskie jajka 40 dag zsiadłego mleka 4,5 szklanki mąki tortowej używam zawsze(...)cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Maślana kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła ½ szklanki cukru Dodatkowo: 45 dag śliwek węgierek Sposób przygotowania: Maślana kruszonka: Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki
Wanilia i KardamonCiasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych. Składniki: 100 g masła 100 g cukru drobnego(...)mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kwaśnej śmietany ok. 700 g śliwek Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, do uzyskania puszystej masy. Dodać kolejno jajka i dalej ucierać mikserem Suche składniki przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia
zadanie-gotowaniekruszonką to deser, który sprawdzi się zarówno zimą - polany sosem waniliowym bądź jogurtem jak i latem z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych. Rozpływające się w ustach śliwki z pyszną chrupiącą kruszonką i nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia ;) Składniki: 10-12 śliwek, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki płatków migdałowych, kruszonka: 100 g masła(...)cukru, 200 g mąki. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Formę do tarty (moja ma średnicę 23 cm) bądź 4 kokilki o pojemności 250 ml wysmarować masłem, poukładać w niej/nich śliwki, posypać cynamonem. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Owoce posypać kruszonką - dość grubą warstwą, ma być dużo
Moja kraina smakówProsta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram(...)mąki pszennej 100 gram cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 200 gram zimnego masła szczypta soli dodatkowo: ok 1 kg śliwek węgierek cukier puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty
Życie zaczyna się w kuchnioleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli pieprz szczypta suszonych płatków chili 100 ml zalewy z soczewicy 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych bułki do burgerów Sos śliwkowy: 50 dkg śliwek 1 mała papryczka chili 5 łyżek brązowego cukru jasnego 3 łyżki z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczka cynamonu(...)Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Sos śliwkowy : śliwki umyć, wyjąć pestki i każdą śliwkę pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka. Do tego samego garnka włożyć drobno krojoną papryczkę chili, czerwone wino, cukier, sos Worcestershire, sok z cytryny
mecooks