Kontynuując moją podróż kulinarną #w80dnidookolaswiata dotarłam do Iranu i tu odkrywam wspaniałą kuchnię perską. W kuchni perskiej niezwykle powszechne jest łączenie smaków słodkich z kwaśnymi. Do słodzenia potraw używa się suszonych owoców np. moreli czy śliwek, natomiast dla dodania im kwaśnego smaku najczęściej dodaje się do nich suszone owoce berberysu lub wiśni. Potrawy są niezwykle smaczne, aromatyczne, ale jednocześnie delikatne. Oczywiście w kraju z którego pochodzi wiele orientalnych przypraw oczywi... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...