Printfriendly

Perska potrawka z kurczaka z marchewką

potrawka z kurczaka po persku

Kontynuując moją podróż kulinarną #w80dnidookolaswiata dotarłam do Iranu i tu odkrywam wspaniałą kuchnię perską. W kuchni perskiej niezwykle powszechne jest łączenie smaków słodkich z kwaśnymi. Do słodzenia potraw używa się suszonych owoców np. moreli czy śliwek, natomiast dla dodania im kwaśnego smaku najczęściej dodaje się do nich suszone owoce berberysu lub wiśni. Potrawy są niezwykle smaczne, aromatyczne, ale jednocześnie delikatne. Oczywiście w kraju z którego pochodzi wiele orientalnych przypraw oczywiste jest ich wykorzystanie w potrawach. 
Przykładem typowego perskiego dania jest słodko-kwaśna potrawka (khoresh) z kurczaka z marchewką. Ten przepyszny gulasz z dodatkiem marchewki i suszonych śliwek oraz egzotycznych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie! Gorąco polecam!


perska potrawka z kurczaka

Perska potrawka z kurczaka z marchewką


Składniki: 


  • 1 większa cebula
  • 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
  • 4 większe marchewki pokrojone w słupki (julienne)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • duża szczypta szafranu zalanego 1 łyżką gorącej wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z 1 limonki (50-60ml)
  • 2 łyżki octu winnego
  • duża garść suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić perską potrawkę z kurczaka? 


Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Smażyć przez kilkanaście minut aż cebula się zeszkli. 
Dodać kurczaka i smażyć kilkanaście minut, aż będzie rumiany. Zamieszać kilka razy podczas smażenia. 
Do przesmażonego kurczaka dodać marchewkę pokrojoną w słupki i smażyć często mieszając przez około 5 minut. 
Dodać przyprawy - sól, pieprz, cynamon, kardamon, pieprz kajeński i wodę szafranową. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. 
Wlać 2 szklanki wody, dodać cukier, sok z limonki, ocet winny i śliwki. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. 
Sprawdzić miękkość marchewki i mięsa. W razie potrzeby doprawić solą oraz sokiem z limonki i/lub cukrem. 
Perską potrawkę z kurczaka z marchewką podawać z ryżem basmati.

jak zrobić potrawkę z kurczaka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger