Powidła śliwkowe z piekarnika

Powidła śliwkowe z piekarnika

Powidła śliwkowe z piekarnika

 Powidła śliwkowe, które robią się same! Nie trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły w garnku. Pysze, słodkie - jako dodatek do ciast, na kanapkę czy słodki podwieczorek. Składniki: 2 kg śliwek, od 1/2 do 3/4 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są śliwki), łyżka cynamonu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na pół, usuwamy pestki oraz ogonki. Większe śliwki kroimy na cztery części. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Lena Gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.