Karmelizowane śliwki w rumie z lodami

Karmelizowane śliwki w rumie z lodami

Karmelizowane śliwki w rumie z lodami

Przepis na : deser

Czy wiecie, co to jest flambirowanie? Jeśli nie, to zapraszam do przeczytania przepisu. Składniki: ? 50 dkg śliwek bez pestek lub 1 opakowanie mrożonych ? 1 łyżka masła ? 3 łyżki cukru brązowego ? 50 ml białego rumu lub winiaku ? ulubione lody – 4 gałki Wykonanie: ? Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. ? Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. ? Flambirowanie: wlać na powierzchnię śliwek rum i podpalić. Uważać na grzywkę! ? Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali. ?... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu To co kocham

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.