Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe o bardzo intensywnym smaku i pięknym ciemnym kolorze. To tradycyjny przepis z dawnych lat. Powidła smaży się przez 3 dni po 1,5 godziny. Ja swoje powidła dosładzałam cukrem, ale wszystko zależy od słodkości owoców. Czas wykonania: 10 h 30 min (całość trwała 3 dni) Ilość porcji: 4 słoiki po 330 g Składniki: 2 kg (1,5 l) śliwek 150 g cukru Przygotowanie: Wyciągnąć pestki ze śliwek. Owoce dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 dni po 3 h dziennie (na początku mieszać często, ponieważ kaw... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu KuchniaWeDwoje.pl

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.