śliwka - 11236 przepisów (strona:161/750)

PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE 135

dodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet(...)same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika (bez cukru) Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną

Kuchnia MagdaLeny
Knedle ze śliwkami 135

dało tak wyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru   Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej(...)wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte śliwki nacinamy tak, by usunąć pestkę, ale by połówki śliwek pozostały złączone. W miejsce po pestce wsypujemy szczyptę cynamonu oraz mniej więcej po 1/4 łyżeczki cukru pudru. Na blat przesiewamy mąkę. Na nią dajemy przestudzone ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatając łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto

Smaki Na Talerzu
Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą 240

Pyszne połączenie śliwek, czekolady i aromatycznych pierniczków. Ułożone warstwami w małych słoiczkach to idealna porcja na wyśmienity deser. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta cynamonu 1 łyżka cukru pudru 100 g pierników Katarzynek Kopernik Toruń Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji. Śliwki umyć i wypestkować(...)garnka, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić

https:KKuchniaMniam
Jesienny koktajl - bomba witaminowa - burak+figa+śliwka 119

porcji witamin i mikroelemetów. Doskonały na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Szukasz właśnie apetycznego koktajlu? Proszę bardzo, ten przepis jest dla Ciebie. Do przygotowania koktajlu wykorzystałam dary jesieni - buraka, śliwki i figi. Koktajl jest pyszny i słodki jak żaden inny, dzięki naturalnej słodyczy fig. O jedwabistą konsystencję koktajlu zadba dobry i mocny blender. Używam Vitamixa. Przejrzyj inne podobne przepisy(...)wątrobę, wspiera organizm w anemii, niedokrwistości i po chemioterapii. Odkwasza pomagając zwalczać zgagę, jest bogaty w błonnik, zatem przyspiesza przemianę materii, hamuje apetyt na słodycze i redukuje tkankę tłuszczową śliwka dzięki dużej zawartości błonnika poprawia perystaltykę jelit. Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają zgromadzony tłuszcz i cholesterol. Mają silne działanie antyoksydacyjne, to z kolei opóźnia procesy starzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem 159

Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!).  Składniki(...)porcji: 1 kg karkówki (w jednym kawałku) 100 g suszonych śliwek co najmniej pół główki czosnku 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody pieprz, np. cayenne sól Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej

Ugotować
Jaglane knedle 147

zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym.  Składniki na 13 -15 sztuk 1 szklanka kaszy jaglanej 4-6 łyżek mąki ziemniaczanej 6-8 śliwek Opcjonalnie(...)ogniu. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut, do wchłonięcia pozostałej wody. Ostudzić. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść ciasto. Gdyby było za rzadkie dodać więcej mąki. Śliwki umyć i wypestkować. Ręce obsypać mąką. Urwać kawałek ciasta, spłaszczyć, na środek kłaść połówkę śliwki, którą owinąć ciastem. Formować okrągły kształt kluski. Wodę zagotować. Wrzucić knedle. Gotować około 4 minuty

Fabryka pomysłów
Małdrzyki krakowskie z sosem śliwkowym 115

Małdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki. MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE Składniki: 500 g ser białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki mąki olej do smażenia sos: 10 śliwek węgierek(...)pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się nie przypaliły. Dusimy zasypując cukrem. Kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się

Bon appetit mon amie
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 131

przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka(...)Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy

Niezły Młynek
POWIDŁA ŚLIWKOWE 142

Domowe powidła ze śliwek węgierek. Najlepsze i najprostsze jednocześnie. Gęste i słodkie, choć smażone bez dodatku cukru.  Sekretem ich skoncentrowanego smaku jest użycie bardzo dojrzałych, miękkich owoców, najlepiej takich z pomarszczoną skórką (od strony ogonka) oraz długie i powolne smażenie. Jeśli Wasze śliwki nie są mocno dojrzałe, można je dosłodzić, dodając nie więcej niż 100 g cukru(...)cukier w ostatnim etapie, próbując wcześniej powideł. Pamiętajcie, że masy znacznie ubywa w trakcie smażenia, gdyż owoce bardzo odparowują. SKŁADNIKI /na 500 g powideł 2 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek WYKONANIE Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wkładamy do dużego garnka lub na szeroką patelnię z wysokim rantem i grubym dnem. Stawiamy na małym ogniu i smażymy

cool and minty
Sernik Ze Śliwkami Na Kruchym Cieście 105

Pyszny i delikatny sernik ze śliwkami który jest łatwy w przygotowaniu i zawsze sprawdzi się w roli pysznego, domowego, deseru ;) Składniki na blaszkę 18 cm Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 1 żółtko kl. L 1/2 szkl cukru 90 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 15 g kakao Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera(...)łyżki mąki ziemniaczanej 70 ml śmietanki 30 % 2 jajka kl L odrobina białka do posmarowania spodu 1/2 szkl cukru esencja waniliowa Dodatkowo: około 300 g słodkich śliwek śliwek cukier puder do obsypania wierzchu ciasta Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około

Gotowanie...to proste !
knedle serowe ze śliwkami 129

składniki: 250 g sera białego, zmielonego (twarogu) 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli ok. 12 szt. śliwek wykonanie: Ser dokładnie mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę, cukier oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy na każdym kawałku kładziemy śliwkę, dokładnie

Domowy Smak Jedzenia
ciasto kruche ze śliwkami i pianką 282

dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja spód ciasta podpiekam) składniki na warstwę owocową i piankę: ok. 800 g śliwek (tyle aby przykryć ciasto) 5 białek 250 g cukru kryształu 2 kisiele wiśniowe (każdy po 38 g) wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na dwie części. Białka(...)ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy suchy kisiel i delikatnie mieszamy. Na spód ciasta wykładamy równomiernie połówki śliwek, na nie rozsmarowujemy piankę. Na piankę ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 170-180 st. C, przez ok. 45-60 min. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Przepis #170 Tarta ze śliwkami i kruszonką 79

krótsze i czuć powiew chłodniejszego wiatru. Na niebie pojawiają się jesienne chmury - takie jakich nie ma w żadnej porze roku. Jesień to także bogactwo owoców: jabłek, gruszek czy śliwek. I to właśnie śliwki wykorzystałam do mojej tarty - gatunek zależy od Was;) Spód to kruche ciasto na bazie mąki owsianej i kokosowej. Składniki - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kokosowej(...)żółtka - 70 ml oleju kokosowego - 2 łyżki miodu lub innego słodzidła Dodatkowo - 6-7 dużych śliwek Wykonanie Olej kokosowy rozpuszczamy. Do miski wsypujemy obie mąki i wlewamy olej oraz miód. Dodajemy także żółtka. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do tarty - zostawiamy odrobinę ciasta na kruszonkę.  Na ciasto układamy umyte i przekrojone na pół śliwki

Health-Fit-Life
Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 99

szkl mąki pszennej łyżeczka soli 1/4 szkl cukru op. drożdży instant (7g) 1/2 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła kilkanaście mniejszych śliwek  3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree(...)dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki umyć, osuszyć i podzielić na połówki. Ciasto zagnieść, lekko podsypać mąką i rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 1cm. Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć połówki śliwek jedna obok drugiej. Zawinąć ciasto  i znów ułożyć

Smakołyki Asi