śliwka - 11236 przepisów (strona:164/750)

Crumble ze śliwkami 161

Crumble idealny deser w porze letniej, ale czasem chwile pyszności można sobie sprawić również w porze zimowej. Osobiście mam dwa ulubione smaki, jeden z nich to śliwka pod delikatna maślana kruszonką, a drugą są jabłka. W porze kiedy są trudno dostępne warto sięgnąć po pyszne przetwory lub mrożonki (ja każdego roku mrożę maliny, truskawki i jagody).   Składniki na kruszonkę(...)160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki cukru brązowego Śliwki:   6-7 dużych śliwek bez pestek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie:   W niedużym rondelku umieścić odpestkowane, pokrojone śliwki z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Mieszając, dusić je ok 4 minut na wolnym ogniu. Masło roztopić. Wymieszać

ChilliJemy
Barszcz czerwony z grzybami i śliwkami 133

Dużo osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych(...)kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki

królestwo garów
Koreczki z boczkiem i dodatkami. 135

żółty ser ponadziewany na wykałaczki. 😋 Każdy chyba tak ma, bo to najpopularniejszy  składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne  pomidorki koktajlowe  ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Jeśli paski boczku(...)dłuższe, śmiało można jednym paskiem owinąć dwie śliwki. Układamy na kratce z piekarnika, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 - 200 stopni) i pieczemy aż się boczek zarumieni. Gdy lekko ostygnie dodajemy kawałek fety, pomidorka  lub ogórka. Cayenne, łamie słodycz śliwki,  nadaje lekkiej pikanterii boczkowi, do tego słona feta lub kwaśny pomidorek czy ogórek i mamy coś na przegryzkę

Dieta moja pasja
Rolmopsy z wędzoną śliwką i granatem 140

Jutro ostatki, więc jeśli jeszcze nie macie pomysłu na pyszne śledziki, to właśnie polecam te ze śliwką i granatem. Lekko słodkie i aromatyczne. Składniki: 5 marynowanych płatów śledziowych 5 wędzonych śliwek 3-4 łyżki rumu lub sliwowicy 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek granatu 2 łyżki rodzynek 3-4  łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu sok z połowy cytryny(...)czarny pieprz do smaku sól do smaku szczypta cukru dodatkowo wykałaczki Sposób przygotowania: Śliwki i rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru, przetrzeć. Do cebuli dodać olej, ocet i sok z cytryny, również odstawić. Płaty śledziowe przełożyć na deskę lub talerz, na każdym po środku

Gosia gotuje
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA SUSZONĄ ŚLIWKĄ 163

Pierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone  (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka(...)tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut

Zrób to smacznie
TRÓJKĄCIKI SCHABOWE ZE ŚLIWKAMI I BRĄZOWYM RYŻEM 102

kolety schabowe bez kości po łyżce bazylii i ziół prowansalskich szczypta pieprzu 15g.śliwek suszonych 2 cebule olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kolety opłukać,osuszyć i rozbić na bardzo cienki kotlet.Bazylię wymieszać z ziołami prowansalskimi i pieprzem,natrzeć kotlety z obu stron.Śliwki zalać wrzątkiem,kiedy woda ostygnie,osączyć je na sicie.Na plastrze mięsa układamy po 2 szt.śliwki,złożyć kotlety(...)przekątnej(jak pieróg),tłuczkiem zbić brzegi,aby się posklejały.Pozostałe śliwki i posiekaną cebulę przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem,i dusimy 5 min.Wkładamy kotlety ,dusimy do miękkości na malutkim ogniu.Jeśli trzeba,podlać odrobiną gorącego wrzątku.Podajemy z ryżem lub ziemniakami i duszoną marchewką.Smacznego życzę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada drobiowo-wieprzowa ze śliwką 248

kanapki lub na przyjęcie rodzinne-coś innego ,dla mnie bomba ,polecam Składniki: 2 filety z kurczaka 40 dag mielonego mięska wieprzowego(może być również drobiowe) ok 10 dag śliwek suszonych sól,pieprz,ulubione zioła 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety z kurczaka rozkrajamy tak żeby powstał jak największy kawałek,rozbijamy go tłuczkiem żeby był cieńszy ale większy.   układamy dwa filety(...)doprawiamy solą ,pieprzem, mięso mielone w miseczce doprawiamy również solą ,pieprzem wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami mieszamy i wykładamy na nasze filety, z brzegu układamy w rzędzie śliwki(nie trzeba ich wcześniej moczyć bo zmiękną odczas pieczenia) i zwijamy naszą roladkę od strony śliwek. gotową roladkę obwiązujemy mocno sznurkiem (ja wkładam jeszcze kilka śliwek na wierzchu pod sznurek

Swojskie jedzonko
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 144

KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤ Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌 Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką(...)litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok

Moja Książka Kucharska
Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek 156

produkcji chleba użyłam renklody dużej z sadu moich znajomych. Idealnie zrodziła - śliwka - dzikie drożdże abym potem mogła upiec pyszny chleb. To niesamowite jak obserwuje się powstawanie chleba ze śliwek, spróbujecie ze mną? Chleb wypiekałam we wrześniu, dzisiaj stworzyłam post z przepisem aby podczas dojrzewania śliwek, chleb zagościł i na Waszych stołach. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek

Moje Małe Czarowanie
Schab w sosie z szuszonych śliwek 116

Większości z nas schab i suszone śliwki kojarzą się z faszerowaną pieczenią. Te wartościwe suszone owoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki(...)porcje) -800 g schabu w plastrach -20 suszonych śliwek -1 duża cebula -1 ząbki czosnku -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżczka tymianku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -1/2 szkl. wody i 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu) Przygotowanie Schab umyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło. Obsmażyć schab z obu stron. Cebulę i czosnek

Zielona Kuchnia
Kaczka z jabłkami 204

ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczkę majeranku 1 goździk 2 ząbki czosnku 1 łyżkę musztardy ½ łyżeczki brązowego cukru 5 sztuk jabłek podzielonych na ósemki i pozbawionych pestek (nieobranych) 10 szt. śliwek (mrożone nadadzą się w zupełności) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru. Przygotowanie: Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania(...)masło. Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy

ladykitchen
Ciasto - bakaliowy twardziel 202

dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 50 g wiórek kokosowych, 100 g słonecznika łuskanego, 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów(...)laskowych, nerkowca), 50 g migdałów bez skórki, 1 duża pomarańcza, 3 duże jajka, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej. Przygotowanie: Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy

Moniki Smakołyki
Idealny bigos 230

jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak. Dzięki dodatkowi słodkiej kapusty nie jest bardzo kwaśny, a słodko-kwaśny i właśnie(...)liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie

Poezja smaku
KOMPOT Z SUSZU 126

Kompot z suszonych owoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek.  Symbolika kompotu z suszu: śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność jabłka - symbolizują miłość i zdrowie rodzynki - symbolizują obfitość gruszki - symbolizują długie życie. Składniki: 300 g suszonych jabłek 300 g suszonych gruszek 250 g wędzonej śliwki kilka goździków(...)wody Przygotowanie: Suszone jabłka gruszki oraz wędzoną śliwkę przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać kilka goździków, po czym całość doprowadź do wrzenia i gotować według uznania (do momentu wydobycia smaku).  Rada: Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem Gdy kompot wyjdzie

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 98

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Propozycja dla miłośników śliwek, bezy i cynamonu. Ciasto jest pyszne , aromatyczne i nie za słodkie , idealne   na jesienne spotkanie przy kawie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style(...)Składniki: Ciasto: 200g miękkiego masła 20g cukru 16g cukru waniliowego 6 żółtek 420g mąki pszennej 4g proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu +2 łyżki cukru waniliowego do posypania śliwek 800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania