śliwka - 11236 przepisów (strona:173/750)

pieczony sernik jogurtowy z czekoladą i musem śliwkowym... 159

szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 2 łyżki, jogurt gęsty 1 kg/wiaderko, czekolada mleczna 100 gram, biszkopty okrągłe 150 gram, woda 4 łyżki, śliwki 3/4 kg, cukier brązowy 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, tortenguss rote 1 opakowanie lub mąka ziemniaczana 2 łyżki składniki temperatura pokojowa, zwłaszcza jogurt = żółtka, cukier, sok z cytryny utrzeć(...)góra/dół, sernik piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwiczki na 30 minut, potem sernik wyjąć i dobrze wystudzić, najlepiej całą noc w chłodnym miejscu śliwki bez pestek w garnku posypać cukrem, wlać 4 łyżki wody i zagotować , mieszać na średnim ogniu aż śliwki się ugotują,rozpadną, do szklanki z wodą wsypać tortenguss rote, wymieszac

W Mojej Kuchni Lubię
NIEBIAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 140

przecież skończył nam się rok szkolny. Mamy jeszcze tyle planów wakacyjnych, szykujemy się do następnego wyjazdu...Znów zaczynają się gorące dni... Obudził mnie dopiero widok straganu z warzywami. Tyle śliwek, pomidorów. W ogródku coraz więcej liści zalega na trawniku. I noce jakby chłodniejsze, witają nas rześkie poranki. Zbliża się jesień? Nie skłamię, jeśli napiszę, że to jeden z najlepszych placków(...)łyżka rumu 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu śliwki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem

OliveandThyme
Ciasto ze śliwkami 149

się połączy z cukrem co jakiś czas wmieszać żółtka. Dodać mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać już łyżką. Śliwki umyć, wyjąć pestki. Podzielić na cztery części. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do blaszki. Na górze rozłożyć śliwki i posypać grubo zmielonym

Kuchnia Pokoleń
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 75

zweryfikować, bo chyba jednak aż takimi hardkorami nie jesteśmy. Cóż, żeberka zrobiłam. W domu. Na blasze. Były palce lizać Składniki: 2kg żeberek wieprzowych 2 średnie cebule 2 garście suszonych śliwek ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania szczypta chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: żeberka układamy w głębokiej blasze do pieczenie(...)nacieramy kminkiem, solą i pieprzem i podlewamy niewielką ilością piwa. Między kawałkami mięsa umieszczamy przekrojone cebule wraz z łupinkami i kilka suszonych śliwek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, termoobieg, przez 15-20 minut na funkcji grilla, a następnie zmieniamy na „grzanie od dołu”. Resztę piwa przelewamy do garnuszka. Dodajemy miód, chili, cynamon, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową oraz posiekane śliwki. Wszystko

Kate's Kitchen
Czekoladowa trufla ze śliwkami 122

przepis. Właśnie ze względu na te prośby postanowiłam nie czekać do lepszych zdjęć, tylko już teraz opublikować przepis. Może akurat ktoś marzy o Świętach o smaku czekolady;) Składniki: 100g śliwek 50ml rumu (koniaku, whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g mielonych orzechów (dałam 100g laskowych(...)włoskich Helio ) Polewa: 50ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru z lekką górką 1 kopiasta łyżka kakao Śliwki pokroić drobno, zalać rumem i odstawić na kilka godzin, żeby wchłonęły płyn. Jeśli śliwki są twarde, lepiej zostawić je nawet na całą noc. Czekoladę połamać, razem z masłem rozpuścić, ciągle mieszając i lekko przestudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Białka oddzielić

Obiad gotowy
Bigos staropolski 177

godzin gotowania i mam najlepszy bigos, jaki kiedykolwiek jadłam. Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych potraw, które kojarzą się z Polską. Treściwy, syty, aromatyczny, z kiszoną kapustą, grzybami, śliwkami, wędlinami oraz mięsem. Do przygotowania bigosu lepiej użyć kilku rodzajów mięsa i wędlin - wołowinę, wieprzowinę, gęsinę, dziczyznę, ale można też dodać wędliny i pieczone mięsa, które pozostały po Świętach. Taki(...)500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku

Obiad gotowy
Pasta z fasoli 144

Składniki (na 4 porcje) - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół puszki fasoli (ok. 120 g), - 2 suszone śliwki (ok. 14 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, goździk, sos sojowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Śliwki moczymy w wodzie. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela angielskiego(...)Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy. 4. Fasolę miksujemy z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, majeranku, szczyptą soli, pieprzu i odrobiną chłodnej wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Śliwki kroimy na drobną kosteczkę. 6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. 7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pierożki na słodko z langrodami 177

przeszkodzie aby je jeszcze na świeżo przygotować, a jak najlepiej?! Oczywiście że pierogi;)  Były już z jagodami, truskawkami więc dlaczego by nie spróbować z langrodami...moje ukochane śliwki;) Delikatne w smaku, mięsiste, słodkie ale jednocześnie przyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki(...)dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi. Zlepione odkładamy na stolnice podsypaną mąką. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką

Życie zaczyna się w kuchni
Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami 112

smaczne, chociaż zsiadłe mleko zastąpiłam pół na pół maślanką i jogurtem naturalnym. Takie racuchy są idealne jako deser, lżejszy obiad lub uzupełnienie pierwszego dania. Racuchy z kwaśnego mleka ze śliwkami Przygotuj miski, nóż, rózgę metalową, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, wagę kuchenną, patelnię, łopatki do odwracania racuchów, ewentualnie miarkę kuchenną. Przygotuj składniki: 600g śliwek, 2 jajka, 500 ml kwaśnego mleka, jogurtu(...)maślanki, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, szczyptę gałki muszkatołowej, olej do smażenia, cukier puder do posypania, ewentualnie szczyptę zmielonych goździków. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na niewielkie kawałki. Jajka sparz i wbij do miski. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z przyprawami. Do jajek dolej mleko i całość dokładnie rozmieszaj metalową rózgą. Dodaj mąkę

blog.moje-pasje.info
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami i kruszonką 152

owoce miały idealnie fioletową barwę, że były matowe, a liście intensywnie zielone, pamiętam że miąższ był żółty i słodki, że pestka z łatwością odchodziła, a ciasto z tymi śliwkami smakowało bosko. Dziś śliwy już nie ma, a szkoda, bo miewam trudności z kupieniem dokładnie takich owoców jakich smak utkwił w mojej pamięci. Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi(...)wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe (przepis) sprawiają, że weekend musi być boski.  Składniki na formę o śr 24 cm Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie 200 g masła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 800 g śliwek

Słodki Kompromis
Bigos mojej mamy 419

podlewasz winem, i dusisz, i dusisz. I podobno najlepszy jest bigos jak się go dusi i podlewa winem przez kilka dni! Moja mama nie dodawała wina do bigosu. Śliwki i owoce jałowca też pomijała. Podstawą bigosu była kapusta kiszona, płukana i drobno krojona. Nie dodawała białej, świeżej kapusty. Gotowanie bigosu w mojej rodzinnej kuchni co prawda nie trwało kilku(...)boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie) 3 - 4 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek owocu jałowca (opcjonalnie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kapustę odciskamy

W kuchni Katie
Batony warzywne od Zmiany Zmiany :) 151

Właśnie niedawno powstały całkowite nowości! Batony warzywne o fantastycznej nazwie "Farmer" 😃 Zapraszam do bliższego ich poznania i zapoznania się z moją opinią 😏 BURAK + CZOSNEK  rodzynki*, burak suszony, śliwka suszona, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika*, łuskane nasiona konopi, pestki dyni*, czosnek suszony (płatek), natka pietruszki, pieprz zielony * - pochodzą z upraw ekologicznych Jak na obecność czosnku przystało daje on o sobie(...)czosnek i buraka. Połączenie składników przypadło mi do gustu, ale trzeba uważać kiedy się spożywa tego Farmera, gdyż posmak czosnku w ustach pozostaje jeszcze na długo :) PIKANTNY POMIDOR  śliwki suszone, pomidory suszone, pestki słonecznika*, pestki dyni*, cebula suszona (krążki), czosnek suszony (płatek), chili, oregano, czarnuszka* * - pochodzą z upraw ekologicznych Zapach batona jest jak najbardziej bardzo naturalny i pachnie przyjemnie

Zdrowie na języku :P
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 171

szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Na nadzienie i dekorację: 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki(...)patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik kuchenny posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Masa śliwkowo-orzechowa: Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać mieszając. Jeżeli korzystacie z mrożonych śliwek, to odmrozić je i przełożyć wraz z sokiem do garnuszka

Passions hobbies life