Czasami najszybsze i najprostsze rozwiązanie jest najlepsze! Tak też jest w wypadku ekspresowego jogurtowego ze śliwkami, które rozpływa się w ustach, jednocześnie uzależniając... Składniki: -500g mąki pszennej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -300g masła -5 jajek -280g cukru -250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy -700g wypestkowanych śliwek -50g malin 50g jagód Śliwki umyć, wypestkować(...)przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać na przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę (29*35cm) posmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę, poukładać śliwki, lekko je wciskając w masę. Na koniec poukładać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego
Receptura smakuKorzystając z sezonu na śliwki, upiekłam rozpływającą się w ustach tartę ze śliwkami i masą śmietanowo-jogurtową :) Spód: -300g mąki -150g masła -90g cukru pudru -2 żółtka -1 łyżka wody -1 łyżka śmietany Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody i śmietany. Ciasto energicznie(...)minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa śmietanowo-jogurtowa: -230g śmietany 12% -100g jogurtu naturalnego -90g cukru -2 jajka -1,5 łyżki mąki -800g śliwek bez pestek -garść malin Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie wymieszać. Mąkę dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy, żeby
Receptura smakuczasem sięgnąć po inne przepisy i przygotować coś nietypowego. Ja uwielbiam eksperymentować, stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki(...)filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego – 1/3 szklanki octu winnego czerwonego – 150 g śliwek suszonych – 2 czubate łyżki miodu – 10 goździków – 10 ziaren pieprzu – 3 liście laurowe – laska cynamonu Wykonanie: – Zagotować wino, ocet, miód, śliwki i przyprawy. – Zalewę wystudzić
To co kochamSkładniki (na 5 porcji) - kg kapusty kwaszonej, - pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g) - jabłko (ok. 188 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki konfitury ze śliwek (ok. 60 g), - 5 wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela(...)angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób przygotowania 1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka godzin. 3. Kapustę możemy lekko przepłukać i kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 5. Do cebuli dodajemy kapustę oraz przyprawy. 6. Całość zalewamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsuszowego" do jego wypicia? Sekret tego kompotu polewa na ugotowania dwóch osobnych kompotów i dopiero później ich połączenia! A Wy jakie macie ulubione składniki w kompocie z suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których(...)Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz). Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć
Mania Wypiekaniagorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja
Gawron w rosolegorącej kawy. Dzisiejsza propozycja zawitała u mnie trzy dni z rzędu. Po pierwszym kęsie tej cudownej owsianki przeniosłam się do żywieniowego raju. Delikata, kremowa konsystencja, zapach cynamonu i smak śliwek oczarowały mnie, a uśmiech który się wtedy pojawił, towarzyszył do końca dnia. Składniki: -50g płatków owsianych -pół opakowania serka typu bieluch -4 łyżki mleka -trzy dojrzałe śliwki -cynamon -naturalny(...)ekstrakt z wanili -słodzik Dodatki: - masło z nerkowców i babka płesznik Wykonanie: Płatki wsypać do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. W tym czasie pokroić śliwki w kosteczkę. Gdy płatki wchłoną wodę, podlać odrobiną mleka, dodać ekstrakt, szczyptę cynamonu i słodzik. Dokładnie wymieszać, dorzucić śliwki i wyłączyć ogień. Dodać serek, wmieszać i przełożyć owsiankę do miski :) Smacznego! Porcja
Gawron w rosolebarszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz(...)ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde
królestwo garówsosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie w sosie koperkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Zupa rybna Przepis na: Zupa rybna ze śliwkami Zupa z pstrąga Grzyby Niegdyś wierzono, że grzyby umożliwiają nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych. Obecność ich na wigilijnym stole miały zapewnić szczęście oraz dostatek. 4. Uszka z grzybami Przepis(...)Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony Przepisy na: Barszcz czerwony na śliwkach suszonych Barszcz kiszony Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym Kapusta i groch Tradycja mówi, że kapusta ma magiczną życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia na wiosnę
Tradycyjna KuchniaŻeberka śliwkowe z nutą korzenną. Śliwki świetnie nadają się do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym. 70 dkg żeberek 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz szałwia, rozmaryn świeży 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wina czerwonego 1 gwiazdka anyżu cynamon kardamon 1/2 kg śliwek węgierek Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz(...)drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony, podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę
wesoła kuchniaPlacuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia może być fajnie podana i smaczna. 25 dkg sera twarogowego 30 dkg dyni obranej 2 jajka kardamon 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ryżowej masło(...)klarowane 1/2 kg śliwek 1 łyżka cukru brązowego Dynię obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam na patelni na maśle dodaję odrobinę wody podczas smażenia. Jak dynia będzie miękka odstawiam z gazu i studzę. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier brązowy, kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i miksuję blenderem. Do sera dodaję pure z dyni, mąkę
wesoła kuchniadomu kurczak. A to za sprawą różnych przepisów, które wpadły mi w oko i które musiałam przetestować. To jeden z nich. Prosty do wykonania a naprawdę pyszny kurak ze śliwkami i sosem sojowym. Zrobiłam z połowy porcji, użyłam ud kurzych ze skórą. Kurak był "wolnowybiegowy" i sądzę że to ważne. To danie ma mało składników, istotna jest więc ich jakość(...)łyżka oleju słonecznikowego 1-3 papryczki chili (zależy od ostrości) 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki kawałek imbiru (ok 2 cm) obrany i pokrojony na drobne kawałki 8 śliwek, pestki usunięte, 3 łyżki sosu sojowego garść świeżej kolendry sól, pieprz przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200 st C. Mięso umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce, polać równomiernie olejem, posolić, popieprzyć
Stare GaryCiąg dalszy zdrowych łakoci... Babeczki bananowo-serowe. 2 banany 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu 10 suszonych śliwek sok z połówki cytryny listki mięty i wiórki kokosowe do posypania Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki. Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było(...)wyłożyć nimi boki filiżanek. Wszystkie cząstki bananów skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały . 4 śliwki zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy śliwki – mieszamy masę dokładnie. Dno czterech filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokatnymi. W środek nakładamy masę serową lekko upychając. Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko
Gotuj Sam!czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniatemu. Tylko widziałem, bo na tym etapie przyjęcia kiedy je dostrzegłem, nie byłem już w stanie przedsięwziąć żadnej akcji konsumpcyjnej ;) Po drugie moczyłem właśnie w winie większą ilość śliwek do innego przepisu i aż się prosiło żeby coś jeszcze z nimi zrobić. Po trzecie stawiałem już kiedyś na świątecznym stole podobne roladki i myślę, że cieszyły się uznaniem. Dzisiejsza wersja(...)jest lepsza niż ta dawna. Moim zdaniem - de lux! ;) No i zabawa przy zawijaniu jest całkiem sympatyczna - bardzo polecam :) Składniki: 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub podobnej) suszone śliwki (po 2 na plasterek szynki) suszone żurawiny (po 4 na plasterek) chrzan kremowy orzechy włoskie szczypiorek suszony rozmaryn 1 szklanka czerwonego wina Wykonanie: Śliwki zalać winem i pozostawić do nasiąknięcia na minimum
zadanie-gotowanie