śliwka - 11236 przepisów (strona:177/750)

Knedle ze śliwkami 163

chociaż uwielbiam je jeść ale już robić troszkę mniej, bo są odrobine pracochłonne :) Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków - 300 g mąki pszennej - 2 jajka - 500 g śliwek - do posypania cukier Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Śliwki myjemy i drylujemy. Ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty(...)każdy kwadrat układamy śliwkę lub połowę śliwki w zależności od wielkości. Formujemy knedle i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane knedle posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Gryczane galette ze śliwkami 115

dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam do wypróbowania(...)pełnoziarnistej mąki gryczanej 180 g masła 1 żółtko 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru) szczypta soli 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej 600-800 g słodkich śliwek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka miodu lub syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę

Food Square
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 142

masła, lekko stopionego i przestudzonego Kruszonka: 7 0 g zimnego masła 60 g cukru 110 g mąki pszennej Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania tortownicy 400 g śliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta     Przygotowanie:     Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki(...)przykrywając ściereczką.   W międzyczasie przygotować kruszonkę : Masło, mąkę i cukier przełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Przechowywać w lodówce. Śliwki umyć, przekroić w pół i wyjąć pestki.   Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Umieścić go w tortownicy o średnicy

Nastoletnie Wypiekanie
Nalewka śliwkowa 150

serii przetworów ze śliwek nie mogło także zabraknąć nalewki śliwkowej. Nalewka jest aromatyczna i delikatna w smaku, wiem co mówię bo już ją nie raz, nie dwa robiłam, tylko tak szybko znika , że zdjęć nie zdążyłam zrobić. Tym razem choć mam tylko zdjęcia robocze wklejam przepis byście mogli zdążyć i Wy dopóki są śliwki. Potem powklejam zdjęcia gotowej nalewki(...)śliwki do słoja i robimy nalewkę. Nalewka ze śliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 133

Bezglutenowe babeczki - muffinki ze śliwkami i orzechami włoskimi upieczone w porcelanowych koklikach. Mają cudownie chrupiącą skórkę i pięknie pachną śliwkami i pieczonymi orzechami. Aromatyczne, puszyste i przepyszne. Idealne na weekendowe słodkie śniadanie lub podwieczorek. Banalne w wykonaniu, szybkie i smakowały wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI: 210 g Mix per Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku(...)pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru 125 ml oleju słonecznikowego 320 g gęstego jogurtu 2 jajka 6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki 100 g posiekanych orzechów włoskich  cukier trzcinowy W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier i orzechy), w drugim wszystkie mokre (jajka, olej, jogurt). Wymieszaj zawartość obu naczyń (łyżką, tylko

Kuchnia bezglutenowa
Nutella ze śliwek 263

Składniki – porcja na 1 litr dżemu: 3 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cukru, 100 gram ciemnego kakao. Krok 1 Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość gotujemy około 3 godzin mieszając od czasu do czasu, żeby śliwki się nie przypaliły. Krok 2 Dodajemy do śliwek kakao i gotujemy jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Krok

Coś bym zjadła
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 184

oczywiście za jesienne owoce!    Odkąd pierwszy raz spróbowałam deserowej tapioki wiedziałam, że zagości na moim stole w różnych konfiguracjach i na wszelkie okazje. Korzystając z obfitości śliwek, nie mogłam się oprzeć pokusie, by znów tapiokę przygotować. Tym razem dość klasycznie i minimalistycznie, z bardzo odważnym, owocowym zakończeniem.     Uwaga - to wersja dla dorosłych! JESIENNY DESER(...)porcje: 4) 2 szklanki pełnego mleka 1 szklanka wody mineralnej 1/3 szklanki kuleczek tapioki 1/2 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 2 łyżki cukru  300 g pozbawionych pestek śliwek 1 pełen kieliszek koniaku 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu Zalewam kuleczki tapioki wodą i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały. Przelewam do rondelka, dodaję mleko, laskę cynamonu

W kuchni Karmel-itki
Knedle ze śliwkami z polewą orzechową 124

Klasyczne knedle ze śliwkami węgierkami polane słodką, orzechową polewą. Ten ciekawy dodatek nadaje nowy smak tradycji :) Polecam! KNEDLE: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 50 g masła około 20 szt śliwek węgierek cukier POLEWA: 50 g orzechów włoskich mielonych 4 łyżki miodu Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Dodać(...)gotowane wcześniej z solą to należy dodać łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszać. Uformować 2 wałki podsypując dodatkowo mąką. Podzielić na grube plastry. Z każdego zrobić placuszek, na środku umieścić śliwkę, odrobinę cukru i formować knedle. Należy pamiętać,że polewa będzie bardzo słodka, więc z cukru można zrezygnować. Gotować knedle w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia do wierzchu. POLEWA: orzechy uprażyć

https:KKuchniaMniam
CHRUPIĄCE GRZANKI Z RICOTTĄ I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 123

Uwielbiam karmelizować owoce – każde! A, że mamy sezon na śliwki, to właśnie one są dziś moimi bohaterkami. Połączone z delikatną ricottą i chrupiącymi grzankami tworzą fantastyczną całość, idealną dla łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ulubione pieczywo ( u mnie maślane bułki ) * soczyste śliwki * brązowy cukier * ricotta * cukier puder * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na duże patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła dodajemy cukier(...)okrojone na pół śliwki – przesmażamy mieszając, tak by karmel obtoczył owoce. Na osobnej patelni rumienimy na złoto bułeczki, które następnie smarujemy ricottą. Układamy karmelizowane śliwki i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2475

okresie jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju  1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru(...)waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 0,5 kg śliwek cukier kokosowy do posypania Przygotowanie: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta na przemian olej, jogurt naturalny i mąkę. Miksować do momentu az wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie

Ala piecze i gotuje
Cynamonowe drożdżówki ze śliwkami 151

Wrzesień to taki miesiąc, kiedy nie ma żadnego usprawiedliwienia dla nieupieczenia choć jednego ciasta bądź mniejszych słodkości ze śliwkami. Po prostu jest to obowiązkowe i już. Na straganach wybór śliwek jest ogromny, trzeba z tego korzystać póki można. Swoje drożdżówki wzbogaciłam o nutę cynamonową. Świetnie smakują, zwłaszcza z dużą ilością owoców. Wierzch posypałam kruszonką. Ktoś się skusi?   Składniki(...)dużych drożdżówek:  Ciasto: 450g mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 12 g drożdży pół szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 60g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cynamonu Dodatkowo:   śliwki śmietanka do posmarowania bułeczek Kruszonka:   25g masła czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru  Z letniego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy podwoi objętość, dodajemy resztę

Wrzosowa Polana
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 156

sezonu śliwkowego a ja pierwszy raz w tym roku użyłam ich do wypieków. Bardzo pasują mi do ciasta drożdżowego i w takiej formie je dziś przedstawiam - przepyszne drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Nie kupicie takich w cukierni:).  Drożdżówki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru 1 jajko L 1 żółtko z jajka(...)szczypta soli 60 g miękkiego masła 1 opakowanie suchych drożdży Nadzienie: 250g śliwek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy

Szefowa kuchni
Chutney śliwkowy 136

można komponować wg. własnego upodobania.Jeśli lubimy wyraźny smak przypraw orientalnych to dodajemy ich więcej.  Chutney to doskonały dodatek to wszelkiego rodzaju mięs. Dziasiaj przepis na chutney ze śliwek. SKŁADNIKI 1 kg śliwek 2-3 duże cebule czerwone szklanka rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka curry 2 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki roztłuczonej kolendry 1 łyżeczka goździków(...)łyżeczka soli łyżka miodu 6-7 łyżek octu balsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego WYKONANIE Śliwki płuczemy, wyjmujemy pestki. Wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. Następnie zmniejszamy temperaturę gotowania. W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w duże kawałki, lekko podduszamy na łyżce oleju. Goździki miażdżymy w moździerzu  ( jeśli nie mamy to na desce tłuczkiem

W kuchennym oknie Ewy
Kompot ze śliwek- w 2 wersjach: 'na zimę' i 'do obiadu' 122

wybierzesz wersję kompotu 'na zimę' czy 'do obiadu'. Pamiętajcie, im więcej owoców dodamy, tym bardziej aromatyczny i intensywniejszy smak oraz kolor będzie miał nasz napój, nie żałujcie więc śliwek, które potem można wykorzystać do ciast, tartaletek, deserów czy zwyczajnie zjeść łyżeczką ze słoika :) 3 słoiki 1 litrowe: * śliwki- 1 kg * cukier- 3 łyżki Wersja 1- kompot 'na zimę': Śliwki umyć(...)aromatyczny, że śmiało można rozcieńczyć go z przegotowaną wodą. Wersja 2- kompot 'do obiadu': Zrobić z poły podanych proporcji. Do garnka dodać umyte, przekrojone na pół i wypestkowane śliwki, wsypać cukier i zalać wodą. Gotować około 10 minut, zdjąć z ognia i ostudzić (lub nie, jeżeli napój ma być w ciepłym wydaniu). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI 134

Śliwki obrodziły...Aż żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze raz Składniki: kostka margaryny 5 jajek 1 i 3/4 szklanki  mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 110 g mąki 1 kg śliwek węgierek Wykonanie: Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu

Z Majeczką w kuchni