śliwka - 11236 przepisów (strona:183/750)

sernik wiedeński ze śliwkami 160

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g suszonych śliwek skórka otarta z 1/2 cytryny wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Śliwki siekamy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy(...)Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz śliwki i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo dodajemy do masy serowej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Całość przekładamy do foremki (21cm x 25,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. C przez 40 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami (według Ewy Chodakowskiej) 188

owsianki które do tej pory jadłam, trochę mi się przejadły. Szukając przepisów z  dodatkiem gruszki wpadła mi w oko owsianka według Ewy Chodakowskiej na połączenie gruszki i suszonej śliwki. Efekt - wyszła naprawdę pyszna i zdrowa owsianka :)   SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 2 % 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 średnia gruszka 4-5 suszonych śliwek PRZYGOTOWANIE   Płatki gotujemy(...)mleku wg. własnych preferencji (u mnie około 6-8 minut od zagotowania). Przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane śliwki suszone i gruszkę (pozbawioną gniazd nasiennych, ale ze skórką) pokrojoną w kostkę.  Pyszna owsianka Ewy Chodakowskiej gotowa:) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 166

Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej(...)KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy

Kubki smaku
Piernik ze śliwkami i marcepanem 164

Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł ś liwkowych kilka śliwek do dekoracji Śliwki kalifornijskie(...)tego celu blendera. I muszę przyznać, że ciężko było mi to dokładnie zmiksować. By lepiej to zblendować dolałam więcej soku jabłkowego, jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami

Moja Galeria Smaku
Pierogi z suszonymi śliwkami 178

Ostatnio wszędzie słyszę o potrawie wigilijnej jaką są pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju(...)wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką śmietanką. Smacznego

paapilotkaa
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 117

jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody   Farsz: ********************** śliwki suszone wędzone lub kalifornijskie 5 dag.marcepanu ***************************** Z podanych składników  Zagnieść elastyczne ciasto.Rozwałkować na cienki placek.Wycinać spore krążki i nadzorować ŚLIWKAMI.Zlepić w sakiewkę.Gotować 10 minut.w osolonym wrzątku.Podawać np.z sosem waniliowym!. Każdą śliwkę trochę naciąć wzdłuż , Nadziać małą kuleczką marcepanu.Nałożyć na krążki i zlepić pierożki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta z grzybami i śliwkami 143

robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia, a przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki(...)lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Grzyby odcedzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 156

zapanuję jakoś nad czasem. Na ostatnią środę planowałam dla Was śledzie, nie wyszło, zaraz będzie kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące  i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim. Curry z kalafiora(...)pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku 1 kalafior 2 puszki krojonych pomidorów 5 dużych śliwek wędzonych bez pestek 1 cebula szczypta płatków chili lub wg smaku 2 łyżki oliwy laska cynamonu 1 łyżeczka curry 1 limonka natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło) sól, pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na różyczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Relacja z wizyty w restauracji Dwie Trzecie 107

pieczywem było to pyszne danie, dopieszczające kubki smakowe w stu procentach. Daniem głównym była koźlęcina sous vide z musem z czerwonej kapusty, soczewicą, puree z dyni i chutneyem ze śliwki, podane na pięknym talerzu łupkowym. Patrząc na mięso miałam mieszane uczucia, jednak gdy zanurzyłam w nim widelec, wiedziałam, że to będzie TO. Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach mięsko, doprawione(...)ręka sama sięga po następny kęs. Mus z czerwonej kapusty również był wspaniały - wyrazisty, ale nie dominujący, do tego wspaniała soczewica i coś, co urzekło mnie absolutnie - chutney ze śliwek, na orientalną modłę, pysznie pachnący korzeniami, jednocześnie słodki i pikantny. Jedno zdanie nasuwało się na usta - dlaczego tak go mało? Zdaję sobie jednak sprawę, że swoimi różnorodnymi i jakże mocnymi

Cakes By Kejt
Wigilijny kompot z suszu 166

wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki.  SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której(...)się moczyły przekładam do dużego garnka. Dodaję goździki. 2. Kompot gotuję na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek.  Do przygotowania kompotu użyłam suszonych śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Borówkowy sernik na zimno 207

łyżkach zimnej wody 1/4 – 1/2 szklanki cukru drobnego (u nas 1/4) 2 galaretki zielone rozpuszczone w 500 ml wrzątku, ostudzone i schłodzone owoce do dekoracji: borówki amerykańskie, śliwki różnokolorowe, winogrona W misie malaksera zmielić ser, cukier, 250 gr borówek (można też użyć blendera). W drugiej misie ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Żelatynę delikatnie(...)ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin do całkowitego stężenia. Następnie po tym czasie, na serniku poukładać owoce. Ja najpierw na samym brzegu sernika ułożyłam borówki, następnie śliwki (2-3 z każdego koloru) pokroiłam na 10 półksiężyców, ułożyłam, na masie serowej jasne następnie ciemne, następnie borówki, połówki winogron, śliwki i na środeczku winogrono. Wszystkie owoce należy lekko wcisnąć

moj przepis na
Młoda kapusta z suszonymi śliwkami i koperkiem 100

Biała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych(...)potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 2 szklanki bulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy

Mango Papaja
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 170

skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca w zamrażarce. Dla Małżona słodka, dla mnie wcale. Bardzo ciesze się, że pokusiłam się o dodatek śliwki wędzonej. Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 400 g kiszonej kapusty 60 g suszonych podgrzybków 4 wędzone śliwki bez pestek 1 jabłko (szarlotkowe) 1 szalotka szczypta cukru, pieprzu, kminku listek laurowy(...)czasie grzyby wyjmujemy i kroimy w paseczki. Wodę pozostawiamy. Kapustę siekamy i wkładamy do garnka razem z posiekaną cebulą i obranym jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dodajemy również śliwki pokrojone w kostkę, szczyptę cukru, kminku, liść, ziele, pieprz a także wodę. Powinna przykryć kapustę z dodatkami. Całość mieszamy i na małym ogniu gotujemy ok godziny. Po tym czasie dodajemy grzyby wraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Piernik" z cukinii. 146

mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które(...)orzechów nerkowca 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki sody  1 łyżka przyprawy do piernika 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki) 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany kremówki           Sposób przyrządzania:             W misce utrzeć cukier, olej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Trufle śliwkowo-kakaowe (z czekoladą) 160

cudownej, jakże teraz na topie - Francji. Są ekskluzywnym i niebiańsko pysznym (i kalorycznym :( )deserem! Dlatego postanowiłam stworzyć ich tańszą, zdrowszą i dość ciekawą wersję.  Jako dzieciak uwielbiałam śliwki w czekoladzie. Żadnych żelek, galaretek w czekoladzie czy galaretek, tylko właśnie te suszone owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc(...)powstały trufle śliwkowo-czekoladowe. Mocne, słodziuteńkie i bardzo sycące. Dwa wystarczą aby zabić porządnie głoda i apetyt na słodkie. Ale uwaga.. wszystko z głową :) czasem można pochłonąć te śliwki w czekoladzie, nic nam się nie stanie :) Trufle można równie dobrze zapakować i dać komuś w prezencie. Będzie to super pomysł dla każdego łasucha :) Jedna trufla ma ok.: 115kcal

Czarnawisienka