śliwka - 11236 przepisów (strona:175/750)

Tort serowo-śliwkowy 255

Składniki na biszkopt jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka pszenna, 3 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki, 750g cukier, 3 łyżki sok z czarnej porzeczki, 1 szkl mąka ziemniaczana, 40g Składniki na masę serową jogurt naturalny, 300g twaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem do miękkości, ale tak aby śliwki pozostały w całości. Dolewamy 1/2 szklanki soku, zagotowujemy. Do reszty soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy

Gotowanie moimi oczami
Spaghetti w sosie pomidorowo-śliwkowym 199

kilku dniach przerwy w blogowaniu i pogromie naszej rodziny przez rotawirus wracam z przepisem na spaghetti w sosie pomidorowym z dodatkiem śliwek. Smak ciekawy, z polską nutą. Makaron podałam z tartym oscypkiem. Składniki: 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 1 czerwona cebula kilka miękkich śliwek (świeżych lub mrożonych) 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos lub ocet(...)wlać nieco wody i poddusić. Przełożyć do większego garnka. Posypać solą, pieprzem, papryką. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki oraz pomidory. Dusić aż śliwki i pomidory rozpadną się. W razie potrzeby dolać nieco wody. Dodać posiekany czosnek i koncentrat. Dodać do smaku sól, pieprz, cynamon, imbir oraz ocet

Czerwień i błękit
Tosty francuskie ze śliwkami 199

śniadania na słodko to moja specjalność. Uwielbiam gorące jaglanki, puszyste placuszki lub pachnące na pół osiedla tosty francuskie. Tym razem mam dla Was wersję tostów z podsmażonymi w miodzie śliwkami. Kto chciałby tak rozpocząć dzień? :) mała chałka lub połowa dużej 2 jajka 3/4 szklanki mleka pół łyżeczki cynamonu łyżeczka miodu 2 łyżki płatków migdałów   masło klarowane do smażenia(...)śliwek łyżka miodu cynamonowego Chałkę kroimy na grube kromki. Obtaczamy je w jajku rozmieszanym z mlekiem, miodem i cynamonem. Z jednej strony posypujemy płatkami migdałów. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy tosty aż będą rumiane z obu stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy miód i podmsażamy na nim umyte, wypestkowane śliwki. Podajemy na ciepło z tostami. Smacznego :) Artykuł Tosty francuskie

Mienta blog
Śmietanowiec z musem śliwkowym 148

będzie pełen słodkich i smacznych efektów.  A dziś, polecam pyszny Śmietanowiec z musem śliwkowym. Zrobiłam go na święta. Smakował bardzo wszystkim. Jest delikatny, smaczny, a wygląda... bosko! Śliwek do przygotowania użyłam mrożonych. Z lecie zamroziłam w zamrażarce i mam teraz je idealne(...)cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA 1 l śmietany 30% 4 śmietanki fix 2 łyżki cukru pudru CIASTO: Margarynę, żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia

Gotuję Testuję
Kotlet mielony ze śliwką. 120

wkładką która nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę,  taka(...)koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki bułki tartej. Odstawiamy na chwilę aby sobie odpoczęło.  Śliwki wykładamy na sitko i przepłukujemy gorącą wodą. Na dłoni rozpłaszczamy porcję mięsa, na środku układamy 2 - 3 śliwki i wszystko razem dokładnie zawijamy. Świetnie się sprawdza przerzucanie kotleta  z ręki

Dieta moja pasja
Sernik ze śliwkami 153

Dorwałam jeszcze ostatnie śliwki w tym sezonie, więc powędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki .  Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm:  na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół(...)twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta

Fabryka pomysłów
Powidła czekoladowe 184

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne do naleśników ciasteczek, ciast ale chyba najlepiej smakują wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki: 5kg śliwek węgierek 600g cukru 3 gorzkie czekolady   u mnie Goplana (300g)+ opcjonalnie 2-3 łyżki kakao Opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciasteczek Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować. Wrzucić do wysokiego garnka(...)smażyć na niewielkim ogniu ok.5 godzin, co jakiś czas mieszając. Ja osobiście smażę na dwie tury jednego i kolejnego dnia po ok.3-3,5godziny. W zależności ile śliwki mają soku. Gdy śliwki ładnie odparują i są już w miarę gęste wtedy dopiero dodać cukier oraz połamaną czekoladę. Teraz już częściej należy sprawdzać aby powidła się nie przypaliły. Pod sam koniec smażenia

W garach u Gosi
Sałatka z czarną quinoą, śliwkami, serem maziowym i prażonymi orzeszkami piniowymi 164

Śliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone.  Składniki(...)szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół główki sałaty dębowej czerwonej 3 garście rukoli 5-6 śliwek węgierek 150 gram sera maziowego  2 łyżki orzeszków piniowych 2  łyżki octu winnego z Jerez 4 łyżki oliwy z oliwek czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i  czarną

Quinoa Raz!
Owocowa wątróbka 140

jest raczej taki kobiecy, delikatny, słodko kwaśny. Przynajmniej moja męska część rodziny preferuje wątróbkę tradycyjną, z cebulką i ziemniakami. Mnie zainspirowały jesienne owoce, nasze polskie, czyli jabłka, gruszki i śliwki. O tej porze roku to skarbnica witamin. Do tego odrobina soku z cytryny, miodu i mamy super danie! Zamiast tradycyjnych ziemniaków ugotowałam kaszę pęczak. Ta z kolei posiada dużo błonnika(...)zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody Potrzebna będzie duża patelnia i szeroki żaroodporny garnek oraz mniejszy

Kulinarne przemyslenia
Indyk w porach 108

Pora na pora i na kawałeczek mięska. Przepis dla zagonionych, przepis prosty ja drut. Niebywale smaczne danie ,tak na zimno, jak na ciepło. Dodatek śliwki niech Was nie dziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje znakomitości  a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa! Składniki mięso z ud indyczych musztarda oliwa z oliwek 2 cm kłącza imbiru czosnek pory- część biała(...)suszone śliwki Karahi Chicken Masala czerwony pieprz świeży lubczyk sól himalajska różowa olej kokosowy I tak w zasadzie to tyle tylko potrzebujemy do dania pysznego i aromatycznego. Podałam z proziakami. Najpierw myjemy mięso, a następnie wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Musztardę mieszamy z przyprawą Karahi Chicken Masala, delikatnie solimy, dodajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek (ile chcemy) oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos z pęczakiem i śliwkami 199

kiszonej kapusty 1/2 średniej główki świeżej kapusty 3 duże pomidory malinowe (lub puszka pomidorów) 1 duża cebula 800 g karkówki 1 szklanka pęczaku klika dużych świeżych, miękkich śliwek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki łyżeczka kminku olej sól, cukier, pieprz, przyprawa warzywna do smaku Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku. Pod koniec dodać obrane i pokrojone pomidory oraz(...)wypestkowane, pokrojone na kawałki śliwki. Gotować aż pomidory i śliwki rozpadną się. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do większego garnka, zalać 2 szklankami wrzątku i dusić do miękkości. Dodać kminek oraz posiekaną świeżą kapustę i obraną, pokrojoną cebulę. Cebulę można podsmażyć przed dodaniem do mięsa, ale nie jest to konieczne. Dolać nieco gorącej wody

Czerwień i błękit
Ekologiczne produkty Symbio. 141

noni * sok z acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego(...)moja ulubiona odmiana, która ma gładką, błyszczącą skórkę, a w środku jest częściowo pusta. Lubię je znacznie bardziej niż odmiany z pomarszczoną skórką, lepkie w środku i okropnie słodkie. Śliwki - słodkie, pachnące, soczyste i miękkie, innymi słowy idealne! Nie raz kupując śliwki w supermarkecie, trafiałam na tłuste z wierzchu (dodatkowo natłuszczane tanim olejem), a w środku suche i gąbczaste egzemplarze

Poranek na słodko
Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką 84

już ostatni moment, aby zrobić coś pysznego z naszych doskonałych śliwek węgierek. Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką będzie idealnym zakończeniem sezonu śliwkowego. To bajecznie proste danie nie pozostawi nikogo obojętnym. Możecie do niego dodać kulkę lodów wanilinowych, będzie bosko ! Smakuje i na zimno i na gorąco, Kulinarne przygody Gatity Wam to obiecują ! Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką(...)Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na formę o średnicy 27 cm Składniki: 1000 g śliwek węgierek 50 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki 120 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Owoce płuczemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Śliwki układamy w formie, przecięciem do góry. Posypujemy przyprawami. Składniki kruszonki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kokosowe ze śliwkami 139

Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza... Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki.  W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje(...)wypieków 2 duże jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g wiórków kokosowych 125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% 450 g śliwek wypestkowanych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. P rzygotowanie : W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej

Proste Potrawy
Rozgrzewająca kawa Inka z karmelizowanymi śliwkami 90

kawę Inka  w jesiennej odsłonie, czyli ze słodkimi karmelizowanymi węgierkami i korzennymi przyprawami. Po takiej kawie świat od razu nabiera ciepłych barw ! Rozgrzewająca kawa Inka z karmelizowanymi śliwkami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 łyżeczki  kawy Inka klasyczna brązowy cukier trzcinowy do smaku 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu 1 szklanka śliwek węgierek 200 ml gorącej wody(...)gorącego mleka Wykonanie: Śliwki drylujemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, posypujemy odrobiną cukru i przyprawami. Smażymy, aż owoce zmiękną. Śliwki blendujemy na gładką masę i przekładamy je do szklanki lub kubka. Kawę Inka zalewamy gorącą wodą, wlewamy do szklanki z owocami, dopełniamy mlekiem. Kawę posypujemy cynamonem i od razu podajemy. W razie potrzeby dosładzamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania