słodkości owoców. Czas wykonania: 10 h 30 min (całość trwała 3 dni) Ilość porcji: 4 słoiki po 330 g Składniki: 2 kg (1,5 l) śliwek 150 g cukru Przygotowanie: Wyciągnąć pestki ze śliwek. Owoce dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 3 dni po 3 h dziennie (na początku mieszać często, ponieważ(...)kawałki śliwek mogłyby się przypalić po 15 minutach, gdy puszczą sok wystarczy raz na 30 minut). Przepuścić przez sito, aby oddzielić skórki od miąższu. Zagotować i dodać 150 g (3/4 szklanki) cukru (ilość dopasować w razie potrzeby do indywidualnych upodobań). Gotować do momentu rozpuszczenia cukru (około 10 – 15 minut
KuchniaWeDwoje.plsłodko i z owocami. Pusty talerz, jego słowa pochwały i prośba o ponowne przygotowanie to dla mnie największa nagroda:) #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Warstwa owocowa: 1-1,2 kg śliwek 1/2 szkl. wody 3/4 szkl. cukru Warstwa serowa: 450 g gęstego sera z wiaderka 1/2 szkl. kremówki 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Sos: 1/2 szkl. kremówki 2 łyżki budyniu waniliowego(...)jajko 1 łyżka cukru Dodatkowo: 12 płatów makaronu Lasagne nr 52 Lubella masło do wysmarowania formy Umyte i odpestkowane śliwki przekładamy do dużego garnka. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Połowę miękkich śliwek przecieramy przez sito, resztę odkładamy. Pure śliwkowe ponownie umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier. Gotujemy bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Pod koniec łączymy
Smaki Na TalerzuMiało być ciasto orzechowe ze śliwkami, ale jak to w życiu bywa...powstało ciasto migdałowe..., z braku mielonych orzechów. Ucierane, sezonowe, migdałowe ciacho z dodatkiem śliwek, a jakże... Pyszne, wilgotne, lekko chrupiące (kawałki migdałów), idealne do porannej kawki. Inspiracją był stary kajecik. Ja piekłam w mniejszej, ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm. Składniki: - 500g śliwek - 150g jogurtu naturalnego - 150g(...)Cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy lub migdały. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy umyte i wydrylowane, przepołowione na pół śliwki, bardzo delikatnie oprószamy je cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy ok.40 na termoobiegu. Ciasto lekko studzimy, a następnie smarujemy podgrzanym dżemem śliwkowym oraz posypujemy
Smaczne ZdroweWitajcie :-)Dawno nie było u nas żadnych muffinek. Moje starsze dziecko z tego powodu szczęśliwe nie było, w końcu wymędził i zrobiliśmy. Sezon na śliwki w pełni, (szkoda tylko, że takie drogie) dlatego też zrobiliśmy właśnie z nimi. Wypróbowałam przepis z bloga moje wypieki , muffiny pyszne. Mój syn stwierdził, że najlepsze na świecie :-) Zrobiłam nawet podwójną porcję. Zmniejszyłam ilość(...)cukru i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Polecam, warto zrobić, póki są śliwki :-) Miłego dnia, u mnie pada niestety :-) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka L roztrzepane 100 g cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego śliwki (w oryginale 5 sztuk) u mnie
kruche babeczkiŚliwki po raz kolejny :) Ale cóż poradzę ,że lubię 😋 To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte i dlatego dzielę się z wami przepisem . Składniki : foremka 28x36 3 szklanki mąki (500g) 3 łyżki cukru 1 kostka (250g) zimnego masła pokrojonego na mniejsze części op. cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtek piana : 5 białek 3/4 szklanki cukru (170g) 3 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 800g śliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia . 2/3 części ciasta wysypać
Malinowa Kawiarenkaorkiszowej i kukurydzianej. Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol(...)żółtko jaja 220 g mąka orkiszowa 200 g mąka kukurydziana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 500 g śliwki beza 6 szt białko jaja 100 g erytrol Sposób przygotowania Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, drylujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami erytrol. Masło miksujemy z erytrolem, dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
KucharzycaCiasto, które opanowało blogosferę, w wersji ze śliwkami, przygotowałam na urodziny mojego 13-latka. Kwaśne śliwki wspaniale komponują się ze słodkim ciastem i budyniową pianką. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka(...)opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: ok. 650 g śliwek (wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części
Czerwień i błękitWielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze. Z tego przepisu(...)cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrabiać ok 10 minut. Po tym czasie wlać ciepłe
Smakołyki AsiWyobraźcie sobie, że na doworzu jest zimno a wy siedzicie owinięci kocem i trzymacie w rękach to cudo. Połączenie kwaskowych śliwek i kruszonki. Rozgrzewające i aromatyczne wow. A dodatkowo przygotowanie crumble nie zajmuje więcej niż 5 minut. Musicie wypróbować ☺ Skladniki na kruszonkę: niecała szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego Damerara 4 łyżki płatków owsianych(...)masła opcjonalnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania Dodatkowo: 6 dojrzałych śliwek, odpestkowanych 4 łyżki cukru trzcinowego Damerara 1 łyżeczka cynamonu 100 ml wody Przygotowanie: Do garnka włożyć śliwki, cukier, cynamon i wlać wodę. Wymieszać i gotować przez 4 minuty. Odcedzić śliwki od soku i włożyć do naczynia. Suche składniki na kruszonkę
Słodka Strefaciasta- serniki na zimno , lub inne ciasta, które można zrobić bez użycia piekarnika. Jesień to pora roku, gdzie w moich słodkich wypiekach można znaleźć przede wszystkim jabłka lub śliwki . Tym razem upiekłam więc czekoladowe ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników a przy tym rewelacyjnie smakuje. Polecam wszystkim łasuchom(...)mąki 10 dag deserowej czekolady (można użyć gorzkiej) 150 ml mleka (najlepsze będzie 3,2%) 15 dag cukru 2 dag kakao 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 10 śliwek (najlepsze węgierki) Sposób przygotowania: W małym garnuszku powoli podgrzewamy mleko, cukier, kakao i połamaną czekoladę. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa odstawiamy ją do wystygnięcia. Dokładamy surowe
Pobite gary BarbaryJedno z najlepszych ciast ucieranych jakie robiłam. Słodkie ciasto przełamane nutą kwaskowych śliwek z dodatkiem kokosa. Wilgotne, mięciutkie, pełne smacznych śliwek. Gorąco polecam ! Składniki : 200 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego greckiego lub kwaśnej śmietany 12 % 75 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)śliwek, odpestkowanych Lukier: niecała szklanka cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia- przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać
Słodka StrefaWersja zimowego kompotu dla tych, którzy mają ograniczone zasoby czasu i/ lub energii:-) Śliwki wkładamy do słoika, zalewamy syropem i pasteryzujemy. A resztę zrobi czas... Składniki: 2 kg węgierek prawdziwych - lepsze będą jędrne 0,5 kg cukru 1 litr wody Śliwki opłukać, wypestkować i zapakować dosyć ścisło do słoików. Należy zostawić ok 1,5 cm przestrzeni od góry(...)słoika. Przygotować syrop. W garnku zagotować 1 litr wody z cukrem. Gorącym syropem zalewać śliwki w słoikach. Nałożyć zakrętki i pasteryzować. Ja robię pasteryzację w garnku z wodą. Do szerokiego garnka wkładam ściereczkę - może być nawet cieniutka - chodzi o to, aby słoiki nie podskakiwały podczas pasteryzowania. Na ściereczkę stawiamy słowiki nie do końca dokręcone. Całość zalewamy wodą do połowy wysokości
Ze smakiem bez glutenuWitajcie kochani :) Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :) Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 500 g śliwek węgierek(...)miski przesiewamy mąkę z proszkiem , następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę, następnie stroną z brzuszkiem układamy na cieście lekko dociskając. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła i kokosu zagniatamy kruszonkę i posypujemy śliwki
Sama słodycz i szczypta chiliKatarzynki, smaczne, beztłuszczowe, tradycyjne, wyjątkowe, w jednej linii się poukładały i bakalie do siebie pozapraszały. Suszone śliwki, daktyle, żurawina, migdały, ze sobą się pomieszały, miejsce wśród pierników pozajmowały i na masę czekoladową czekały. Gorzka czekolada w kąpieli wodnej się roztopiła, i dzięki śmietance w delikatniejszą się zmieniła. Pierniki z bakaliami okryła i w jedną całość połączyła. Katarzynki w towarzystwie bakalii(...)Toruńskich Pierników „Katarzynki” (6 szt. – 1 opakowanie pierników), 200 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 150 g słodkiej śmietanki 30%, 20 g masła, garść suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny, garść migdałów, płatki, w kostce, ponadto: 1 piernik "Serca Toruńskie", kakao rozpuszczalne do posypania. Katarzynki to ikona Toruńskich Pierników – są produkowane nieprzerwanie od setek lat. Katarzynki nie oblewane
Moniki SmakołykiDziś upiekłam ciasto drożdżowe ze śliwkami. A dlaczego szarpaniec ? A dlatego, że ciasto nie było układane w blaszce a rwane na kawałki i w to ciasto wciskane były śliwki. Do ciacha kubek kawy, lub herbaty albo mleka i mamy propozycję na deser, kolację czy śniadanie. Drożdżówkę upiekłam w celu odstresowania się. Bo takie miałam nerwy, że hej. Dzwoniąc do jednej(...)byłam któraś z kolei. Myślałam, że szlak mnie trafi, rozłączyłam się i poszłam do kuchni, zabrałam się za ciacho i stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej
Ewa w kuchni