Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram(...)mąki pszennej 100 gram cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 200 gram zimnego masła szczypta soli dodatkowo: ok 1 kg śliwek węgierek cukier puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty
Życie zaczyna się w kuchnioleju słonecznikowego 3/4 łyżeczki soli pieprz szczypta suszonych płatków chili 100 ml zalewy z soczewicy 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych bułki do burgerów Sos śliwkowy: 50 dkg śliwek 1 mała papryczka chili 5 łyżek brązowego cukru jasnego 3 łyżki z czerwonego wina 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki soku z cytryny 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczka cynamonu(...)Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Sos śliwkowy : śliwki umyć, wyjąć pestki i każdą śliwkę pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka. Do tego samego garnka włożyć drobno krojoną papryczkę chili, czerwone wino, cukier, sos Worcestershire, sok z cytryny
mecooksDomowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem słoiczków konfitur Manufaktury Wielkopolskiej. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki(...)słoiki (750g) śliwek w syropie Manufaktury Wielkopolskiej Ciasto: 660g mąki pszennej 300ml letniego mleka 100g masła 180g cukru 2 żółtka 3 jajka 60g świeżych drożdży szczypta soli Kruszonka: 130g mąki pszennej 60g cukru 70g masła ekstra Dodatkowo: olej do wysmarowania blachy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Wykonanie: 1. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać rękoma i rozetrzeć palcami aż powstaną
Szalona Kuchnia EwelinyTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nogi i pozwoli ćwiczyć po męczącym dniu w pracy. Składniki na 10 batoników (u mnie) 250g płatków owsianych (u mnie górskie) 3 duże łyżki miodu manuka 80g śliwek suszonych 50g płatków migdałów 30g suszonych moreli 2 łyżki masła orzechowego Aby skomponować własną mieszankę, w skrócie potrzebujecie: Produktów sklejających batoniki płatki owsiane siemię lniane zblendowane suszone owoce (np. śliwki, daktyle) Chociaż(...)Bazując na naszych składnikach to u nas wyglądało to następująco: Gotujemy / zalewamy gorącą wodą płatki owsiane. Przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia wody i wystygnięcia. Blendujemy większe składniki – śliwki, orzechy włoskie, pestki dyni, płatki migdałów, morele. Odsączamy z wody (jeśli taka pozostała) nasze płatki owsiane tak, by były w miarę suche. Dodajemy do nich miodu manuka, masła orzechowego
Czynniki pierwszedodatkiem czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Tylko 4 składniki, bez dodawania cukru. Powidła mają słodko-kwaśny smak z mocno korzenną nutą, a to dzięki połączeniu słodkiej czekolady z kwaśnymi śliwkami oraz przyprawy do piernika. Idealnie sprawdzą się podczas świątecznych wypieków i nie tylko... świetne są również jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy też dodatek do sosów. Smakują rewelacyjnie! Nawet(...)same, prosto ze słoiczka 😉 Składniki: 1,5 kg śliwek 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 100 g mlecznej czekolady (dobrej jakości) 30 g przyprawy do piernika (bez cukru) Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną
Kuchnia MagdaLenytaki całkiem zwyczajny... Ten wypiek gościł na także naszym świątecznym stole. Kruche ciasto czekoladowe w zestawieniu z puszystą, kremową masą serową pełną mięciutkich suszonych śliwek(które godnie zastępowały rodzynki) w asyście drobin deserowej czekolady… Bardzo ciekawa wariacja na temat tradycyjnego sernika, bo tutaj kilka zmian sprawia, że standardowe ciasto nabiera całkiem innego charakteru. Sprawdzi się(...)części Składniki na masę serową: 1 kg sera białego ( zmielonego 3 krotnie) 300 g cukru pudru cukier waniliowy 7 jaj 90 g miękkiego masła 100 g suszonych śliwek drobno posiekanych 80 g czekolady deserowej drobno posiekanej 2 budynie waniliowe Masło ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej
Domowe ciastapurée jabłkowe 62%, purée jeżynowe 13%, śmietanka kokosowa 12%, perły tapioki 4%, pasta z daktyli 2%, wiórki kokosowe 2%, biały mak 2%, niebieski mielony mak 1%. Z cynamonem i śliwką – purée śliwkowe 40%, purée jabłkowe 34,7%, śmietanka kokosowa 14%, pasta z rodzynek 5%, tapioka 4%, wiórki kokosowe 2%, cynamon 0,3%. Masa netto: 100g Wartości odżywcze: Z granatem – 100g(...)100g/ 138 kcal, tłuszcz – 5,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,1g, węglowodany – 18g w tym cukry – 11,2g, białko – 1,5g, sól – 0,02g Z cynamonem i śliwką – 100g/ 124 kcal, tłuszcz – 4,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,3g, węglowodany – 19g w tym cukry – 11,6g, białko – 1g, sól – 0,02g Informacje dodatkowe: bez dodatku cukru
Candy PandasCześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami 5 najlepszymi przepisami na śledzie. Gwarantuję, że przypadną Wam do gustu. Ja je uwielbiam! Śledzie z suszonymi śliwkami Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości(...)zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem
Moja pasja smakubakaliowego keksa na naszym stole zagości stollen. Tradycyjnie powinien być pieczony z drożdżowego ciasta, bogato wypełnionego bakaliami i marcepanem. Upiekłam wersję z ciasta twarogowego, dodałam namoczone w rumie rodzynki, śliwki, morele, żurawina, kandyzowaną skórkę pomarańczy, siekane migdały i orzechy włoskie. Oprócz niesamowitego smaku za upieczeniem tej strucli przemawia to, że musi ona leżakować kilka tygodni, zatem tuż przed Świętami pozostanie(...)łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta pomarańczy skórka otarta z cytryny sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny 200g rodzynków (u mnie Bakalland ) 100g śliwek 50g moreli (u mnie Bakalland ) 50g żurawiny 50g migdałów (u mnie Bakalland ) 50g orzechów włoskich 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100ml rumu opcjonalnie: 300g marcepanu dodatkowo: 50g masła cukier puder Dzień przed
Obiad gotowybogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia. składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej kapusty 1 kg białej(...)kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą i moczymy przez godzinę
Smakowite DaniaDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)pewność, że ze wszystkim zdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru 150 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika szcypta soli
Rozpustne gotowanieczyta mojego bloga to mogę zdradzić, że Przysmak Chrzanowy trafi w tym roku do jego „skarpety” ;). Jest jeszcze chutney, czyli POLSKI CZATNI, słodko-wytrawna konfitura IMBIROWA ŚLIWKA, co do której uczucia mam mieszane. Nie jestem fanką ani śliwki, ani chutney’a, chociaż parę razy próbowałam go odczarować. Z Imbirową Śliwką nie padłyśmy więc sobie w ramiona(...)jeśli lubicie takie mazidełka to historia ta może być zupełnie inna w Waszym wypadku. Niewątpliwie połączenie śliwki z imbirem jest bardzo intrygujące, a ja dam mu jeszcze jedną szansę i spróbuję zjeść z wegańskim pasztetem. Na sam koniec zostawiłam coś dla ciała – CZARNE ZŁOTO Z GORLIC, czyli mydełko z Mydło Stacja. Mydło wykonane z polskiej borowiny (nazywanej czarnym złotem
Fill The Bowlzwykle zajmuje jedno z ostatnich miejsc na liście wigilijnych potraw. Nie cierpiałam tego dziwnego napoju jako dziecko, a mama suszyła owoce w piekarniku kaflowego pieca, plastry jabłek, gruszek, całych śliwek z pestkami. Do gotującego się dodawała kwiaty suszonej na strychu lipy. Małej Justynce coś w tym kompocie nie pasowało. Pewnie smak, ale może coś co wydawało mi się wtedy(...)też zwyczajnie ten kompot wąchać. Nie suszę dziś sama owoców, kupuję gotowe mieszanki. To jest inny kompot niż ten z dzieciństwa. Tamten pachniał lipą , teraz zachwyca mnie zapach wędzonej śliwki i anyżu , ale wiem, że zwłaszcza ten ostatni nie każdy lubi. Nie ma potrzeby dodawać. Wędzone śliwki można zastąpić zwykłymi suszonymi. Córka uwielbia, syn nie cierpi. Obserwuję
bistro mamaPrzepyszny i mięciutki piernik, którego ciasto przygotowuje się prawie dwa miesiące przed świętami. Przełożony powidłami śliwkowymi wzbogaconymi przyprawami i suszonymi śliwkami jest niezwykle aromatycznym ciastem na świąteczny stół. CIASTO NA PIERNIK: 250 g miodu 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 jajka 500 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody 1/4 szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy(...)piernika 1 łyżeczka kakao MASA ŚLIWKOWA: 3 szklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuszczą i odstawić do przestudzenia. Sodę rozprowadzić w zimnym
https:KKuchniaMniam