śliwka - 11236 przepisów (strona:154/750)

Bigos staropolski 94

Bigos staropolski z winem i śliwkami gotowaliśmy przez 3 dni – czy wyobrażacie sobie, jak zmieniała się ta potrawa, nabierając smaku i koloru? Po raz pierwszy robiliśmy bigos, dodając składniki stopniowo w ciągu kilku dni, zazwyczaj robimy tę potrawę od razu, a później ją odgrzewamy. Choć majowa pogoda temu nie sprzyjała, pieczołowicie przez kilka godzin podgrzewaliśmy bigos staropolski z kapusty(...)wieprzowej 500 g rostbefu 500 g kiełbasy 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek jałowca 10-12 ziarenek kolorowego pieprzu 10 g suszonych grzybów 150 g suszonych śliwek 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 1 łyżeczka kminku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dzień pierwszy: Grzyby opłukać, zalać szklanką zimnej wody, odstawić na godzinę. Następnie odcisnąć i pokroić

niecodziennikpary
twarogowe knedle ze śliwkami... 157

Składniki: twaróg półtłusty zmielony 50 dag, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 2 łyżki, jajko 1 sztuka "XL", sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, śliwki 8 sztuk duże śmietana 18% 330 gram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte(...)ręcznikiem kuchennym na 10 minut. Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut. Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem - knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami 65

ŚLEDŹ W OLEJU, ŚLIWKI SUSZONE, ORZECHY WŁOSKIE I LIMONKA Już po świętach, wszyscy przejedzeni… a lada dzień Sylwester Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie Składniki 6 sztuk(...)płatów śledziowych solonych 10 sztuk śliwki kalifornijskiej 1 limona 20g orzechów włoskich 2 szalotki pieprz kolorowy mielony olej   Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy. Śliwki kroimy w cienkie

Tajemnice Smaku
Bigos na słodkiej i kiszonej kapuście z jabłkiem i suszonymi śliwkami 211

które najlepiej smakuje w chłodne dni.  Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania bigosu ze słodkiej i kiszonej kapusty. Obowiązkowo należy do niego dodać dużą ilość mięsa, suszone grzyby oraz śliwki. Poniższy bigos najlepiej smakuje po 3 dniach gotowania, ponieważ dopiero wtedy, wszystkie smaki połączą się ze sobą.  Składniki na 6 porcji: 0,7 kg białej kapusty 1 kg kiszonej(...)kapusty 0,7 kg łopatki wieprzowej 0,4 kg wędzonego, surowego boczku 0,4 kg żeberek 50 g suszonych grzybów 1 opakowanie suszonych śliwek (120 g) 1 jabłko 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu w ziarnach 1 l wody sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę (wcześniej odkroić z niego skórę oraz chrząstki) .  Łopatkę pokroić

Ugotować
Knedle z bułki tartej 83

owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie z masełkiem i bułką tartą oraz kleksem śmietany. Takie danie nadaje się zarówno na odrębny posiłek lub ciepły deser. Oto przepis(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka  1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone ok. 1 łyżeczka cukru do każdego knedla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam je z ognia i zalałam nim bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam ją do wystygnięcia. Miękkie masło

Waniliowe Improwizacje
Jaglany pudding piernikowy 119

potrzebować: 6 łyżek kaszy jaglanej, szklankę mleka, łyżkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, łyżeczkę kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki suszonej żurawiny, 5 suszonych śliwek, 2 łyżki słupków migdałowych, żurawina, śliwki i migdały do dekoracji. 1. Kaszę sparz wrzątkiem na sicie, wrzuć do garnka, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości, po czym zostaw pod przykryciem(...)doszła. 2. Kiedy kasza wystygnie dodaj masło, przyprawę do piernika, kakao oraz syrop klonowy i wymieszaj. 3. Dodawaj jogurt naturalny cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. 4. Pokrój śliwki i razem z żurawiną i migdałami dorzuć do puddingu i wymieszaj. 5. Przełóż pudding do dwóch miseczek i udekoruj żurawiną, migdałami i pokrojonymi śliwkami. Pyszny piernikowy pudding gotowy. To idealna

Z notatnika dietetyka
Bigos z wędzonym tofu 86

Tuż po świętach wstawiać przepis na bigos może nie jest zbyt rozsądne, ale to zupełnie inna wersja - wegański bigos z wędzonym tofu zamiast mięsa, z dodatkiem suszonej śliwki i przyprawy "5 smaków". Wersja znacznie lżejsza niż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:) Bigos z wędzonym tofu SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża(...)cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu. Śliwki pokroić w paseczki

Smaczny zeszyt
Kotlety mielone z boczkiem z śliwką 122

planach miałam kotlety mielone na obiad, w lodówce pojemnik z farszem i jak to zwykle bywa - pomysł przyszedł sam. Wyszło myślę bardzo smacznie. Tradycyjny smak został przełamany słodkim smakiem śliwek, a boczek dodał dodatkowego aromatu. Może ktoś się odważy?  I jeszcze dwa słowa o książkach. Od mniej więcej dwóch miesięcy nie potrafię trafić na książkę, która mnie wciągnie, wyciśnie(...)dzieciństwie. Temat ciężki, ale zdecydowanie wart przeczytania i/lub obejrzenia.  Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 150 g wędzonego boczku  10-12 szt. suszonych śliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) sól, pieprz do smaku  oraz  2-3 łyżki bułki tartej

bistro mama
Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi 121

Galette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba(...)oryginału ale zapewniam jest pyszne:) Składniki 240 g mąki pszennej 140 g masła, schłodzonego 80 ml maślanki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki 3 łyżki cukru, do posypania 1 łyżeczka cynamonu Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć

gotuj ze mną
Domowy koniak 2 ( z suszonych śliwek ). 125

Składniki : 0,5 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( niewędzonych ! ) średnia garść rodzynek (dobrej jakości) 250 ml spirytusu 95 % 750 ml czystej wódki 40 % 200 ml rumu 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) Sposób wykonania :   Ś liwki oraz rodzynki opłucz w letniej wodzie, lecz nie mocz ich zbyt długo, osusz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć do dużego ( 3-4 l ) czystego(...)aromat. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko lub gazę . Otrzymany nalew wlej do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw go w ciemne miejsce. Natomiast śliwki i rodzynki wsyp do tego słoja, w którym były wcześniej. Zalej je przegotowaną i ostudzoną wodą. Słój szczelnie zamknij , wstrząśnij nim i odstaw na 2 - 3 dni. W tym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z suszu 96

zastąpi czerwone wino! Według wierzeń ludowych produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną moc: ponoć jabłka  zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki  – długowieczność, a wędzone śliwki  odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta? Tradycyjny kompot przygotowujemy na bazie trzech owoców: jabłka, gruszki oraz ususzanej i wędzonej(...)całości śliwki. Pity podczas jedzenia z całą pewnością łagodzi skutki obżarstwa. Jest niezwykle bogaty w błonnik pokarmowy, który przyspieszy i poprawi nasze trawienie, a znajdujące się w tej potrawie kwasy owocowe to sprzymierzeńcy w rozwoju dobrych bakterii w jelitach.   W tym cudownym napoju znajdziemy witaminy: A,B,C,E i K, znajdziemy tam również magnez i żelazo. Jak ugotować

Z Kuchni Do Kuchni
Bigos świąteczny 96

wieprzowego 100 g boczku wędzonego 200 g kiełbasy jałowcowej 1 duża cebula 2 średnie marchewki 40 g suszonych grzybów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki garść suszonych śliwek garść wędzonych śliwek kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia Sposób wykonania: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Przerzucamy(...)dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów. Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny, aż wszystkie składniki połączą

Mostek w kuchni
Pierniczki w polewie czekoladowej z suszoną śliwką 98

domowych pierniczków. Mam sprawdzoną recepturę z której korzystam od lat. Zawsze królują u mnie takie udekorowane lukrem, ale w tym roku pokusiłam się na takie nadziewane, użyłam suszonej śliwki, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Śliwka suszona jest pyszna, słodka, idealna do pierniczków, które dodatkowo posmarowałam domowa polewą czekoladową. Zróbcie takie pierniczki. Naprawdę warto. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy(...)prawdziwego ( miód koniecznie prawdziwy ) Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 150 g  śliwek suszonych HELIO Wykonanie pysznych nadziewanych pierniczków: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone

Izabelawkuchni
Śledzie ze śliwką 85

Jeśli lubicie nowe smaki, to mam propozycję dla Was :) Składniki : 4-5 filetów śledziowych 2 cebule 100 g śliwek kalifornijskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oleju do smażenia cebuli 3 goździki pół łyżeczki gorczycy, czarny pieprz olej do zalania śledzi Przygotowanie: Śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę Jeśli śliwki(...)przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 min, następnie odcedzić na sicie Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat,  śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły. przepis stąd

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania