dużym doświadczeniem w branży cukierniczek, co niewątpliwie czuć w każdym cukierku. Firma specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości cukierków oblewanych prawdziwą deserową czekoladą z bogatym nadzieniem, w tym: wyjątkową śliwką w czekoladzie (moja mama ją pokochała, ja również), w ofercie znajdziecie też niebiańsko pyszne piankowe Pyszne Mleczko (nasze ulubione), najróżniejsze Galaretki, Trufle i Michaśki, jak również takie cukierki jak krówka(...)pysznego Ale część schowałam typowo na Święta Jak już pisałam Gibar ma naprawdę bogatą ofertę cukierków. U mnie w tym roku króluje: Mieszanka świąteczna Pyszne mleczko Krówka Pralinki świąteczne Śliwka w czekoladzie Mieszanka świąteczna – kolorowe papierki i życzenia „Wesołych Świąt” sprawiają, że te pyszne trufle oblane polewą są po prostu idealne na świąteczny stół. Polecam. Podobnie sprawdzą
Słodkie okruszkisztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Do zaczynu wsypać(...)papierem do pieczenia, silikonowa keksówka 20 cm (do pracy męża) lub 1 forma 34x30 cm, ciasto wyrośnięte przełożyć do form, na wierzchu rozsmarować łyżką twaróg. Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna drożdżówka
W Mojej Kuchni Lubięuduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów. 4 śliwki 100 ml czerwonego wina ( można też podlać samą wodą) przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu ( 2 gózdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka) 3-4 sztuki orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu tymianek Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino(...)zaczynamy odparowywać alkohol. Dodajemy przyprawy i wkładamy śliwki. Dusimy kilka minut. na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie. Polewamy łyżeczką miodu. Można dodać tymianek lub bazylię grecką
AZgotuj!się w tym samym garnku! z jednej brytfanny - kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej z jednej patelni - szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu, ponieważ(...)kiełbaski upieczone. ➤ Rada: Taki obiad możesz zabrać ze sobą w pojemniku do pracy i zjeść na ciepło lub zimno. Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli ➤czas przygotowania: 45 minut + 1 godz. marynowanie mięsa w 1 porcji: 381 kcal
Chilli Czosnek i OliwaPrzełom października i listopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak(...)można zamknąć je w słoikach. No to do dzieła. Składniki: • bardzo dojrzałe węgierki (dowolna ilość) • cukier Sposób przygotowania: 1. Węgierki wypestkować. 2. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku. 3. Śliwki ciasno ułożyć w słoikach, lekko dociskając. 4. Na wierzch każdego słoika wsypać 2-3 łyżeczki cukru. 5. Zakręcić słoiki. Nie dokręcać zbyt mocno, aby para mogła mieć ujście. 6. Przygotować duży
W mojej kuchniJeżeli lubicie ucierane ciasta to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Ciasto jest miękkie i puszyste. Kwaśne śliwki świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Idealny wypiek do jesiennej kawy 😊 Składniki na blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 30 cm: ciasto 4 jajka (rozmiar L) 150 g miękkiego masła (lub margaryny) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)szklanki mąki pszennej (200 g) 3 łyżki śmietany 18% (90 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania około 0,5 kg śliwek,np. węgierek (waga bez pestek) do dekoracji cukier puder Śliwki umyć, usunąć pestki i owoce przekroić na dwie części. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Miękkie masło (lub margarynę
Ugotowaćznam. Możemy przygotować je z dowolnymi dodatkami. W tamtym roku naszym jesiennym faworytem, była ta z jabłkami i karmelem –>KLIK , ale w tym zapach piernika i słodkie śliwki wygrywają :) ciasto: 300 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości 80 g odłożonego ciasta(...)szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 10 śliwek łyżka miodu łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości skórka starta z pomarańczy Mąkę miksujemy z cukrem i masłem do momentu uzyskania kruszonki. Do drugiej miseczki odkładamy 80 g i mieszamy z płatkami migdałowymi oraz przyprawą do piernika. Natomiast do większej części kruszonki dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników. Na wyłożoną papierem
Mienta blogdelikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej, 100 g masła, 700 g śliwek, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego Co potrzeba na masę: 1 szklanka mleka 3,2 %, 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 nie czubate łyżki(...)robota lub na blat dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. W tym czasie śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną margaryną łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki
Bułka z Chlebemkilka minut. Poniższe ciasteczka od razu po upieczeniu są lekko chrupiące, natomiast z czasem staną się miękkie. Aby dodać im charakteru, nadziałam je gorzką czekoladą oraz świeżymi, kwaśnymi śliwkami. Idealne połączenie smaków. Zachęcam do pieczenia. Składniki na 12 dużych ciasteczek: 300 g śliwek węgierek (waga z pestkami) 4/5 szklanki płatków owsianych górskich (100 g) 2/3 szklanki zwykłej mąki(...)łyżek miodu (wagowo 110 g) 4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki gorzkiego kakao szczypta cynamonu Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Masło i miód rozpuścić. Następnie do letniej masy wbić jajko i całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Do miski wsypać suche składniki, dodać
Ugotowaćrazem połączyliśmy śliwki z figami. Efekt nawet nas zaskoczył. Smak jest niepowtarzalny. Składniki: -3 kg śliwek -40 dkg suszonych fig -1/2 kg cukru Śliwki myjemy i usuwamy pestki. W garnku zasypujemy cukrem, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania soku. W tym czasie figi kroimy na mniejsze części. Kiedy w śliwkach jest już sok dodajemy figi
Maminek kulinarnyjadły jedna za drugą Postanowiłam w domu też zawinąć tak bułeczki i co? I mamy hit sezonu Podłużne bułeczki po prostu smakują lepiej PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI Składniki na bułeczki drożdżowe ze śliwkami: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego(...)mleka szczypta soli duży słoik powideł śliwkowych Jak zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę
Dorota SmakujeDziś w końcu ciasto na jesień, a więc w składzie puree z dyni, śliwki, orzechy włoskie i aromatyczne przyprawy z cynamonem na czele. Ciasto robi się bardzo szybko, wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać, wsadzić do piekarnika na około godzinę i gotowe. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, śliwki świetnie przełamują słodycz ciasta, a popieczone orzechy wspaniale chrupią. Takie ciasto będzie(...)jajka 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich ok. 10 śliwek Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i proszek do pieczenia. Przesypać suche składniki do mokrych
Healthy food explorerCrumble", czyli kruszonka. Szybka opcja na deser. Nie wymaga dużo pracy i poświęcenia, a jest bardzo dobre! Moja wersja to crumble ze śliwkami. Składniki: 4 śliwki cynamon Kruszonka 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka wirków kokosowych 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy. Dzielimy na pół i wydrążamy pestki. Układamy w naczyniu(...)posypujemy cynamonem. W misce mieszamy mąkę, wiórki kokosowe, słodzik i olej. Posypujemy śliwki. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Smacznego
Truskawkowa FiestaProsta i szybka szarlotka, która uda się każdemu. Dodatkowo dołożyłam śliwki i wyszło przepysznie :) SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 5 żółtek 20 dag masła bułka tarta PIANKA: 5 białek 0,5 szklanki cukru kryształu 1 budyń lub kisiel NADZIENIE: 1,5 kg jabłek 30 dag śliwek 1-2 łyżki(...)chowamy do lodówki (pozostałe ciasto również) PIANKA: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy budyń. Miksujemy na małych obrotach. Jabłka dobrze odciskamy, ze śliwek usuwamy pestki i przepoławiamy. SKŁADANIE CIASTA: Ciasto w blaszce posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut
Pani na deserCiasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis na ciasto drożdżowe ze owocami jest prosty i bardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a może z drożdżowe rabarbarem? Albo z jabłkami? Nie ma problemu, to ciasto smakuje zawsze i wszystkim, ale najbardziej lubią je dzieci. Chociaż drożdże bywają kapryśne(...)mleka pół szklanki drobnego cukru (około 100g) 100 g masła 4 duże żółtka 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii szczypta soli około 600g śliwek węgierek lub innych owoców Kruszonka do ciasta - przepis i składniki 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego (8g), ale można dodać więcej 80 g roztopionego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata