nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki roladek układa się w dwóch warstwach w tortownicy, a każdą z warstw smaruje kremem z kwaśnej śmietany, który stanowi "spoiwo" dla całego ciasta. Bardzo ważnym etapem(...)tortowej 2 małe jajka lub 1 duże 150 g cukru 250 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek 150 g rodzynek opcjonalnie - po 1 łyżce cukru do każdego rodzaju suszonych owoców ( można pominąć ) Krem z kwaśnej śmietany: 500 g kwaśnej śmietany 18% opakowanie cukru z prawdziwą
Opowieści z piekarnikaSezon gruszkowo-śliwkowy w pełni, więc aż się prosi, by coś z owoców zachować w słoikach na zimę! Tak też powstał świetny kompot z połączenia połówek gruszki i śliwki. SKŁADNIKI: ok 1,5 kg gruszek śliwki ( tyle sztuk ile będzie gruszek) 1 litr wody 35 dkg cukru kilka goździków Gruszki myjemy, obieramy , przekrawamy na pół i usuwamy gniazda(...)nasienne. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówkę śliwki wkładamy w środek połówki gruszki. Układamy w wyparzonych słoikach. . Z wody i cukru gotujemy syrop i gorącym zalewamy gruszki , wrzucamy goździki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min. Zostawiamy w garnku do ostudzenia
Z MarcepanemMoja propozycja na szybki podwieczorek to kruche ciasto z owocami i pachnącym cynamonem. Takie ciasto uda się każdemu. Jabłka i śliwki to owoce jesieni, a przygotowane z cynamonem tworzą obłędne smakowe połączenie. Idealnie kruche ciasto, owoce i cynamon...nie ma nic lepszego. Upieczcie. Słodkich inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Na nadzienie: 2 duże jabłka około 50 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do oprószenia stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego ciasta z owocami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. 2. Nadzienie: Owoce myjemy
IzabelawkuchniSezon gruszkowo-śliwkowy w pełni, więc aż się prosi, by coś z owoców zachować w słoikach na zimę! Tak też powstał świetny kompot z połączenia połówek gruszki i śliwki. SKŁADNIKI: ok 1,5 kg gruszek śliwki ( tyle sztuk ile będzie gruszek) 1 litr wody 35 dkg cukru kilka goździków Gruszki myjemy, obieramy , przekrawamy na pół i usuwamy gniazda(...)nasienne. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówkę śliwki wkładamy w środek połówki gruszki. Układamy w wyparzonych słoikach. . Z wody i cukru gotujemy syrop i gorącym zalewamy gruszki , wrzucamy goździki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min. Zostawiamy w garnku do ostudzenia
Z MarcepanemPrzepis na szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami, które można powiedzieć jest wprost błyskawiczne, a wychodzi piękne puszyste, dobrze wyrośnięte, słowem doskonałe. To jest przepis z rodzaju tych które są na prawdę szybkie, łatwe i przyjemne i nawet nie będzie potrzebny mikser. Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) 300 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 2 jajka 50 g miodu (2-3 łyżki) 250 g jogurtu greckiego 150 ml oleju ok. 800 g śliwek Przygotowanie: Śliwki umyj wypestkuj i pokrój na pół (lub na ćwiartki jeśli śliwki są duże) Jajka, cukier, miód i jogurt wymieszaj trzepaczką aż wszystko dobrze się połączy, a cukier rozpuści Wlej
Słodki BlogPonownie śliwki. W zasadzie ponowny jest tylko post z nimi w roli głównej. Polecane dziś ciasto upiekłam przed miesiącem, było debiutem tegorocznego sezonu śliwkowego. Przepis czekał na publikację, ja zrobiłam sobie wakacje. Daleko, ciepło, laptop został w domu. Nad wartością nieocenioną takich chwil nie będę się rozwodzić, zbyt oczywiste :) Tak więc wracam do tego oto debiutanta(...)sprawdzą ) 1 jajko rozmiar L 120 gram twardego masła 1/2 szklanki kefiru 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli około 30 dag śliwek węgierek Masa serowa: 250 gram mascarpone 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Śliwki myjemy, przecinamy na połówki i usuwamy pestki. Makę
Kronika Piekarnikawłaśnie dwie miski wyciągnąć, zostawiając mikser na swoim miejscu. Dzisiejsza propozycja pozwala nadzieję pokładać w tym, co czasem zawodzi. Miękkie, intensywnie kakaowe, aromatyczne ciasto unoszące soczyste śliwki pod chrupiącą kruszonką. Z wykorzystaniem wyłącznie ręcznej trzepaczki zamieszajcie sobie ten kakaowy placek, w jesiennym już nieco ubranku. Jutro pierwszy dzień jesieni. Zbliżają się momenty, w których(...)jabłek i wanilii z Lidla 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 pełne łyżki ciemnego kakao 1/2 tabliczki czekolady deserowej, pokrojonej w drobne kosteczki śliwki - około 10 sztuk kruszonka: 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 3 łyżki roztopionego masła szczypta cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy kruszonkę - w miseczce wystarczy wymieszać je widelcem
Kronika PiekarnikaCiasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, który piekę zawsze, kiedy sezon śliwkowy jest w pełni. Jest pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Drożdżówkę ze śliwkami mogłabym jeść o każdej porze dnia. A najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Idealne do niedzielnej, popołudniowej kawki, więc jeśli nie macie jeszcze ciasta na weekend(...)polecam właśnie ten placek. Pracy przy nim niewiele :) Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - składniki na blachę 24 x 26 cm: * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki letniego mleka * 1 całe jajko * 1 żółtko * 3 łyżki cukru * 60 g roztopionego masła * 12 g świeżych drożdży Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać
Zrób to smaczniekońcu udało mi się zdobyć śliwki, więc dziś prawdziwie jesienna tarta, bardzo prosta i szybka, do tego trochę fit. Początkowo miałam ją jeszcze wzbogacić o budyń, ale w końcu postawiłam na szybkość i prostotę. Ciasto kruche zrobione jest z mąki orkiszowej, ale można użyć innej. Tarte najlepiej podać posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Składniki (forma o średnicy(...)mąki orkiszowej lub innej 120 g masła 5 łyżek kylitolu/cukru brązowego szczypta soli 1 jajko 1 łyżka śmietany 12% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 500 g świeżych śliwek Wykonanie: Śliwki, umyć, osuszyć i przekroić na połówki i wyjąć pestki. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka
Healthy food explorergustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto ucierane ze śliwkami. Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ). Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znika! Mam nadzieję, że i ono będzie królowało na Waszych(...)Schär – 400 g * jajko – 4 szt * cukier – 360 g * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * masło min. 82% – 100 g * mleko – 200 ml DODATKOWO: * śliwki – 350 g * cynamon – 2 łyżki * cukier – 50 g KRUSZONKA: * Mix IT Universal Schär – 100 g * cukier – 50 g * masło – 70 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA
Ostra na Słodkoniech pierwszy rzuci chochlą, ten co nie przypalił gara). Te powidła są naprawdę wyjątkowe, mają konsystencję musu, piękny różowo-fioletowy kolor i oczywiście niepowtarzalny smak. Składniki: około 3 kg śliwek pół kilograma cukru Serio, to wszystko! No ewentualnie można dodać cynamonu- posypać na wierzchu śliwek, powiedzmy czubata łyżka. Konieczne jest użycie żaroodpornego naczynia, powtarzam- żaroodpornego, z grubym dnem! Przygotowanie: Śliwki(...)umyj, wyjmij pestki, poprzekrawaj na pół. Na dnie naczynia wysyp cukier, musi być przykryte całe dno. Na wierzchu wysyp śliwki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 160 C i piecz przez 2 -2,5 godziny. Absolutnie pod żadnym pozorem nic nie mieszaj! Wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 160 C i piecz przez 2 -2,5 godziny. Absolutnie pod żadnym
greenscarf