śliwka - 11236 przepisów (strona:151/750)

Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 56

Jakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru ( nie dałam, bo jak już wspominałam, nie przepadam ) szczypta soli 3/4 kostki miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 4 jajka 3/4 szklanki maślanki śliwki węgierki, około 1/2 kg 1/2 szklanki czekoladowych groszków ( opcjonalnie ) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła 2 łyżki cukru szczypta cynamonu kilka łyżek mąki Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki : mąkę

Kronika Piekarnika
Puszysty placek śliwkowy z zatopionym budyniem i kruszonką 63

Intensywności bowiem nabierają zapachy i smaki. Dni skracają się, lecz wydłużają się chwile, które warto poświęcić na korzystanie z tego, co koniec lata nam oferuje. Skorzystałam z błogością. Dziś śliwki w roli głównej. Połączone ze wszystkim, co rozkoszne. Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru około 10 sztuk dowolnych śliwek 1 łyżka cukru waniliowego Na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki cukru około 5 łyżek mąki Wykonanie: Budyń gotujemy w podanej ilości mleka, z dodatkiem łyżki cukru. Studzimy mieszając

Kronika Piekarnika
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym + film 63

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to b ardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.     składniki na 4 porcje 4 małe oscypki 4 suszone śliwki 4 plastry wędzonego boczku sos 1 szklanka suszonej żurawiny 1/4 szklanki cukru kryształu(...)żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut

Smakowite Dania
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 46

swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już(...)mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej

Even Better Food
Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem 74

tarte -130g mąki orkiszowej jasnej -100g mąki migdałowej Nutura -30g skrobi ziemniaczanej -50g ksylitolu Nutura -2 jajka -70g masła Nadzienie śliwkowe -600g wydrążonych śliwek -2-3 łyżki ksylitolu -pełna łyżka budyniu -5 łyżek wody -cynamon Nutura Kruszonka -30g mąki orkiszowej jasnej -100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru) -100g płatków migdałowych(...)Nutura -150g syropu ryżowego NADZIENIE ŚLIWKOWE 1. Śliwki pozbawione pestek i przekrojone na 4 części dosłownie chwilkę poddusić w garnuszku pod przykryciem aby puściły sok. 2. Dodać ksylitol oraz cynamon. 3. Budyń rozmieszać w ok 5 łyżkach wody i wlać do śliwek całość szybko i dokładnie mieszając. 4. Odstawić gdy zgęstnieje. KRUSZONKA 1. Mąkę, płatki wymieszać razem. 2. Syrop

Candy Pandas
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 53

swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już(...)mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej

Even Better Food
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 87

garnku. Przygotowany został z prawdziwego sera twarogowego i wygląda oraz smakuje jak tradycyjny sernik pieczony. Poza tym, jest bardzo kremowy, delikatny i aksamitny w smaku. Mus śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła(...)być z wiaderka) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła 1/4 szklanki mleka Mus śliwkowy: ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone) 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Masa kawowa: 650 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 87

garnku. Przygotowany został z prawdziwego sera twarogowego i wygląda oraz smakuje jak tradycyjny sernik pieczony. Poza tym, jest bardzo kremowy, delikatny i aksamitny w smaku. Mus śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła(...)być z wiaderka) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła 1/4 szklanki mleka Mus śliwkowy: ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone) 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Masa kawowa: 650 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 148

blogu Kulinarne-Przeboje ( https://kulinarneprzeboje.pl/smazony-karp-z-cebula /). Karp smażony z cebulką dobrze smakuje po oprószeniu posiekaną natką pietruszki, a także z dodatkiem ćwiartki cytryny do skropienia. Karp pieczony ze śliwkami Intrygujący, delikatny w smaku jest karp pieczony ze śliwkami. W porównaniu z rybą smażoną wyróżnia się bardziej soczystą strukturą, a także mniejszą kruchością. Danie to serwować można zarówno w Wigilię(...)przypadku karp najpierw podsmażany jest na maśle z oliwą lub olejem rzepakowym, a następnie zapiekany. Po usmażeniu z obu stron należy przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia i odstawić. Śliwki suszone warto dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a po odsączeniu pokroić na połówki i wymieszać z czerwonym winem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy polać rybę i podpiekać

sierotka maRysia w kuchni
Crumble - śliwki zapiekane pod kruszonką 108

Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 szklanka soku z pomarańczy 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g masła 80 g cukru pudru cukier puder do posypania wierzchu Sposób wykonania: Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, wrzucamy do miski i mieszamy z 1/4 szklanki soku pomarańczowego, cukrem i cynamonem. Kruszonka(...)dłoniach, i znów rozcieramy tworząc w ten sposób kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego (23x25cm) wsypujemy płatki owsiane, zalewamy sokiem a następnie układamy na nich śliwki. Śliwki przykrywamy warstwą kruszonki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Kruszonka powinna być rumiana. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podawać ciepłe

Qchnia po prostu
Ciasto kakaowe ze śliwkami 115

Ciasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki(...)PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem

Zasmakuj Kuchni
Śliwkowa konfitura z grzybami 88

zacząć przygodę i poszerzyć swoje horyzonty winiarskie. W szczegóły dotyczące subskrypcji zapraszam Was na stronę Winerua.  -------------------------------------------------------------------------------------- Śliwkowa konfitura z grzybami Czas przygotowania: 90 minut Składniki:  800 g śliwek węgierek 30 g cukru 150 g czerwonej cebuli 300 g świeżych grzybów  olej do smażenia 70 ml wytrawnego czerwonego wina 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków(...)łyżeczki cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz   Wykonanie: Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, a owoce kroimy na 4 części. Cebule kroimy w drobne piórka i razem ze śliwkami i cukrem umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki owoce nie puszczą soku, a następnie zdejmujemy pokrywkę, podnosimy trochę ogień i smażymy do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 79

sezonie na śliwki nie może zabraknąć u mnie w domu drożdżowego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Bardzo smaczny pomysł na umilenie sobie czasu przy filiżance kawy czy chociażby pomysł na śniadanie zamiast drożdżówki do kubka mleka. Jak dla mnie śliwki są bardzo wdzięcznym owocem do każdego rodzaju wypieku, pięknie pasują do ciast drożdżowych jak [...] Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Pieprzyć z Fantazją
Smoothie – koktajl śliwkowy z kakao, z bananem i jabłkiem 92

deser. Dodatkiem wody niegazowanej możecie dopasować konsystencję koktajlu do Waszych upodobań. W przypadku nie dość słodkich owoców koktajl możecie dosłodzić miodem lub ksylitolem. Polecam szczególnie w sezonie na słodziutkie śliwki! Składniki koktajlu: (1-2 porcje) 4 dojrzałe śliwki 1/2 dojrzałego banana 1/2 słodkiego jabłka 1 łyżeczka kakao niesłodzonego woda niegazowana miód, ksylitol, syrop klonowy do smaku (opcjonalnie – w przypadku(...)dość słodkich owoców) Przygotowanie koktajlu: Umyte śliwki przeciąć na pół, wydrążyć pestki. Wrzucić do blendera wraz z pokrojonym na kawałki bananem. Dodać kakao oraz wydrążone z gniazd nasiennych jabłko (skórki nie usuwam). Wlać pół szklanki wody. Zmiksować wszystko. Można dolać więcej wody, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta. Spróbować i dosłodzić do smaku, jeśli użyte owoce nie są wystarczająco słodkie. Przelać

Moja Delicja