dokładnie tak jak ciasto na biszkopt, dodając jedynie pod koniec stopione i przestudzone masełko, które odpowiada tutaj za wilgotność wypieku. Wybór owoców nie jest niczym nadzwyczajnym- użyłam rabarbaru oraz śliwek, które pysznie współgrają i nadają kwaskowatej nuty. Polecam na weekend do filiżanki kawy! Składniki: (na blaszkę 20x30 cm) Ciasto: 4 jajka rozmiar L 1 niepełna szklanka cukru(...)pieczenia 220 g mąki pszennej tortowej, przesianej 140 g stopionego i przestudzonego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy 3 łodygi rabarbaru (po obraniu ok. 170) 250 g śliwek 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Śliwki umyć, odpestkować i pokroić na drobne kawałki. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę, połączyć ze śliwkami. Do owoców
Nastoletnie Wypiekaniejuż minęło. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i jak co roku możemy cieszyć się bogactwem jesiennych darów, w tym niezliczoną ilością różnych gatunków śliwek. Ja tym razem wykorzystałam małe, fioletowe cudeńka i zrobiłam ciasto ucierane. Przepis prosty, a ciasto delikatne, wilgotne i doskonałe do gorącej herbaty. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki (200 g) mąki(...)pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 szklanka (200 g) cukru 1 (35 g) budyń waniliowy 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia 0,5 kg śliwek Dodatkowo: Cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć i osuszyć śliwki, każdą przekroić na pół i usunąć pestkę. 2) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym
Fitsweet.meBardzo proste w przygotowaniu danie grillowe. Połączenie smaku lekko słodkawych śliwek, wyrazistego boczku i ostrej musztardy smakuje nieco jak BBQ. Składniki: 100g suszonych śliwek cienkie plasterki parzonego boczku 30dag 2 małe cukinie ostra musztarda Sposób przygotowania : Cukinie myjemy i „kroimy” obieraczką na cienkie wstążki. Plasterki boczku rozkładamy na desce do krojenia. Smarujemy cienka warstwą musztardy. Na każdym umieszczamy plasterek cukinii(...)śliwkę. Zawijamy szczelnie i wbijamy wykałaczkę. Grillujemy na rozgrzanym grillu (możemy użyć aluminiowej tacki) do ze złocenia. Opcjonalnie do każdej śliwki możemy włożyć połówkę orzecha włoskiego lub migdał
Pyry na Gazczasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz tyle kalorii, opuszczasz 2 pierwsze składniki. Najbardziej lubię paschę z wędzonymi śliwkami, ale gdyby nie udało Ci się ich kupić, to wystarczy pół posiekanej czekolady – też będzie pyszna. Składniki: 50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka(...)sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji 100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) lub muślin gorzka czekolada roztopiona i zamrożona na kawałku folii bąbelkowej Joanny Niedobeckiej – szczegóły zaraz
Ugotowane pozamiataneciasto: 1/2 szkl mleka, 1/2 szkl cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli, 50g roztopionego masła, 2 jajka, 2 i 3/4 szkl mąki pszennej 2 jabłka, 400g śliwek kruszonka: 50g mąki, 30g cukru pudru, 30g roztopionego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: zaczyn: w naczyniu umieścić drożdże, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe(...)końcówką z hakiem, ciasto ma być gładkie i elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka
Raj dla PodniebieniaJabłka i śliwki. To smaczna zapowiedź jesieni. Weź kawałek! Składniki: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić(...)ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu
Raj dla PodniebieniaSuszone owoce zatopione w czekoladzie- u mnie śliwki, żurawina i rodzynki. Oczywiście jest tu pełna dowolność, można użyć również daktyli, fig, moreli i wiele, wiele innych. Trudność pojawić się może jedynie w przypadku rozpuszczania czekolady. Najbezpieczniejszym i najlepszym sposobem jest kąpiel wodna. Pisałam o tym w tej notce , koniecznie przeczytaj! ;) Składniki: po garści: suszonych śliwek * (bez pestek(...)suszonej żurawiny i rodzynek ok. 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, dobrej jakości Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Śliwki nabić na patyczki do szaszłyków i zatapiać w czekoladzie z każdej strony. Odstawić na talerzyk wyłożony folią spożywczą, aż czekolada zastygnie. Z rodzynkami i żurawiną postąpić tak samo. Nie nabijać ich jednak na patyczki a jedynie
Nastoletnie WypiekanieCHLEB NA ZAKWASIE ZE ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI PRZEPYSZNY PRZEPIS NA CHLEB Chleby na zakwasie, jak dobrze wiecie uwielbiam ;-). Ten dzisiejszy jest fenomenalny, idealnie cienka, wypieczona skórka, miąższ o nierównomiernej strukturze, z dużymi dziurami. Z dużą ilością śliwek i otrębów orkiszowych. Z dodatkiem prawdziwego spadziowego miodu. W tym bochenku chleba rozkochaliśmy się. Przepyszny chleb. Przepis na chleb podaje poniżej. PRZEPIS(...)mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały zaczyn - 430 g wody - 4 łyżki posiekanych śliwek suszonych dobrej jakości (powinny być wilgotne a nie suche!) Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut
SMYKWKUCHNIIntensywnie czekoladowa tarta, a w niej zatopione śliwki odsączone prosto z nalewki. Dzięki czemu są bardzo mocno alkoholowe i świetnie łączą się z czekoladą. Pyszna tarta, której ciężko się oprzeć, ale ze względu na alkohol trzeba uważać :) Nie może być też spożywana przez dzieci. CIASTO KRUCHE: 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru szczypta proszku do pieczenia szczypta soli(...)masła 1 jajko CZEKOLADOWY KREM: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kremówki 1 szklanka twardych śliwek z nalewki Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem i zagnieść ciasto. Rozwałkować prostokąt i wylepić ciastem formę 11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu, nakłuć widelcem
https:KKuchniaMniamPuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)skórka starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki
Różne smaki w kuchniSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 350 kcal 150 g filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule ( 90 g) 185 g śliwek w occie ( ok 15 szt. ) 2 łyżki majonezu pieprz WYKONANIE: 1. Śledzie pokroić w kostkę i przełożyć do miski. 2. Sliwki odsączyć, zalewę wlać do śledzi. Odstawić na 12h do lodówki. 3. Cebulę drobno posiekać(...)Śliwki przekrawać na pół. 5. Śledzie odsączyć i połączyć z cebulą, śliwkami i majonezem. Doprawić pieprzem. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Filety śledziowe solone a'la Matjas 338 150 27 25.5 0 Cebula (świeża) 36 90 0.99 0.09 6.88 Śliwki węgierki 85 185 1.3 0.37 21.09 Majonez light
Atlas SmakówUDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM. Moja rodzina uwielbia kurczaka w połączeniu z owocami, mogą to być pomarańcze, jabłka, rodzynki lub, tak jak w przepisie, śliwki. Sos śliwkowy niebywale 'podnosi' smak drobiu, więc polecam wypróbować takie połączenie :) Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam na obiad! Inspiracja : "1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 3 cebule(...)suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie) 1/2 szklanki soku z jabłek 1/2 łyżeczki imbiru sól oliwa lub olej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla. Krok 2. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy
Moja Książka Kucharskapozbawiony kości kurczak. Kiedy kości jest mniej można znacznie więcej włożyć nadzienia tak, aby stało się znaczącym dodatkiem do obiadu. Kurczaka napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami. 1 cały kurczak (ok 1,5 kg) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 marchewka 200 g kapusty białej 1 jabłko 100 g suszonych śliwek(...)trwa 10-15 min. Odstawić. Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce jarzynowej marchewkę i poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodać kaszę jaglaną, śliwki suszone i wszystko dokładnie wymieszać przyprawiając pieprzem i majerankiem. Przygotowane nadzienie odstawić do przestudzenia. Z kurczaka wyciąć cały kuper, zaczynając nacinanie od grzbietu. Należy robić to na tyle ostrożnie, żeby
https:KKuchniaMniamJeżeli lubicie kruche ciasta to musicie wypróbować poniższy przepis - czyli wypiek z budyniem i śliwkami. Smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje kolejny dzień po upieczeniu. Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej (250 g) niecałe 3/4 kostki masła (140 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka(...)budyń 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowych na 3/4 l mleka (64 g proszku w 1 jednym opakowaniu) 1 l mleka 4 łyżki zwykłego cukru 400 g rozmrożonych śliwek cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 części
UgotowaćPuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli(...)roztrzepane jajko 60 g masła 15 niedużych śliwek Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej Z 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru, drożdży i połowy mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 min., aż drożdże 'ruszą'. Resztę mąki, cukru, sól wsypać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło i wyrobić miękkie ciasto, aż przestanie
Słodkie inspiracje