Nutella ze śliwek to połączenie śliwek i kakao,bez konserwantów Smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie lub do naleśników. Składniki: 2,5 kilograma śliwek 1 kilogram cukru 1 op. cukru waniliowego 200 gram gorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier
Bajeczna Kuchniasię na parze. Składniki na ok 13 kluseczek: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania oraz cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Pół szklanki mleka lekko podgrzać dosypać 3 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz dodać pokruszone drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski(...)następnie wyrośnięte drożdże - wszystko wyrobić. W zależności od tego jakie będzie ciasto dodawać mąki lub mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte śliwki wydrylować z pestek. Następnie z wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej
Pychotkaaakanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny. Myślę, że z żurawiną byłoby równie pysznie! To co, kto skusi się na przedświąteczne testowanie? :) Plusy: posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu lub bez jego użycia, powłoka(...)dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia
bistro mamaprzepis na ten pyszny serniczek natknęłam się w gazetce "Serniki i ciasta francuskie" nr 1-2/2015 i poczułam nieodpartą ochotę na ciasto ze śliwkami - postanowiłam dłużej nie zwlekać i je upiekłam :) Dodatkowo zachęciło mnie apetyczne zdjęcie i mała ilość składników potrzebna do jego wykonania. Jak na dobry sernik przystało ciasto jest wilgotne i odpowiednio słodkie, a zarazem lekko kwaśne(...)sprawą owoców). Poza sezonem oczywiście użyjcie śliwek mrożonych lub możecie dodać inne, Wasze ulubione owoce :) Składniki: 600 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu trzykrotnie zmielonego) 4 jajka 1 czubata szklanka cukru pudru 1 op. budyniu smietankowego (ja użyłam waniliowego) 100 g masła (lub margaryny) śliwki cukier puder do posypania Wykonanie: Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać
MyCookBook.plporcje): 1 polędwiczka wieprzowa (moja była całkiem spora - waga ok. 450 g) 3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 łyżki oleju sól pieprz Sos śliwkowy: ok. 400 g śliwek (waga owoców z pestkami) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego (użyłam ostrej odmiany) 1-2 łyżki miodu (ilość zależy od stopnia „słodkości” śliwek :)) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta pieprzu(...)Obtaczamy w nich naszą polędwiczkę. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej (jeśli nie mamy zbyt dużo czasu) na 2 godziny. Śliwki myjemy, kroimy je na pół i usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim owoce, układając je miąższem do dołu, aby jak najszybciej puściły
MyCookBook.plspodziewałam się iż okaże się on aż tak pyszny. Cebula z czosnkiem, to już od dłuższego czasu nasz ulubiony zestaw, który nadaje całości super smaczku. Do tego połączenie słodkiej śliwki i żurawiny wieńczy całość. Wszystko razem smakuje obłędnie. Mnie najbardziej smakował z dodatkiem chrzanu. Tak bardzo zauroczył nas swym smakiem, że na pewno niebawem będzie powtórka. Przepis na jedną dużą(...)cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był ze śliwką, drugi z żurawiną) - sól i pieprz do smaku - chili do smaku, u mnie kilka przekręceń młynka (nie jest konieczne) Cebule
Smaczne Zdroweszklanki cukru 250 g masła 1-2 łyżki śmietany 6 jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru do białek ok 1 kg wypestkowanych śliwek węgierek Sposób wykonania: 1. Na stolnicę dajemy mąkę, masło, całość siekamy, następnie dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2/3 i 1/3, zawijamy w folię(...)Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika, a większą do lodówki na 30 minut. 2. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i nakłuwamy widelcem. 3. Na cieście układamy śliwki wydrylowane śliwki skórką do dołu. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a na koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. 5. Pianę wykładamy na śliwki, a na wierzch ścieramy ciasto
Kuchnia domowa AniZainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :) Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Składniki 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej) 50 gram otrębów 150 gram zimnego masła 6 łyżek cukru szczypta soli(...)kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar
Pyza i Surówkatarta śliwkowa Sezon na śliwki był w tym roku wyjątkowo udany, ale jak wszystko również i on dobiegł końca. Na pożegnanie postanowiłem upiec, ostatnią w sezonie śliwkową tartę. składniki 350-400 g śliwek 135 g miękkiego masła 350 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki kakao sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko, oraz(...)mieszamy z kakaem, formujemy je w kulę i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto, również formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie myjemy śliwki, dzielimy je na ćwiartki i wyjmujemy z nich pestki. Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy
Miód i pieprzswoich domach! Ogólna uwaga: przepiórkę należy oczyścić z resztek piór i sprawdzić, czy nie ma w niej pozostawionych np. serc. Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami 1 przepiórka 300-400 g masła 200 g ziemniaków 500 g świeżych borowików 50 ml mleka kilka śliwek ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki pieprz i sól Topicie(...)ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki
GRUBY WAŁEKprzepisu standardowego ) 50 g oleju kokosowego (u mnie od SKWORCU)* 250 ml wody 200 g mąki orkiszowej** 5 jajek (M) szczypta soli szczypta brązowego cukru Mus śliwkowy: 35 dag śliwek (waga bez pestek) 1 galaretka (wiśniowa lub owoce leśne) 330 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1 śmietan-fix (można pominąć) 1/3 szkl cukru pudru Dodatkowo : 100 g czekolady(...)krojeniu). Nadziewać można je od razu i przechowywać w lodówce (ostrzegam-zmiękną!), albo odłożyć do szczelnego pojemnika i nadziać przed podaniem - wówczas będą bardziej chrupiące). Mus śliwkowy: 1. Śliwki dokładnie zblendować, przetrzeć przez sitko do rondelka (żeby usunąć niezmiksowane skórki). Zagotować, dodać galaretkę, rozpuścić dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Gdy śliwki z galaretką będą zimne (ale nie stężałe
Kto ugości moich gości?ciasto 1,5 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( lub pszennej pełnoziarnistej) 150g zimnego masła 3 łyżki cukru muscovado 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj nadzienie 20 średniej wielkości śliwek 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub kisielu owocowego 3 łyżki cukru/ksylitolu/ lub innego słodzidełka (można więcej) 1/2 łyżeczki cynamonu (można więcej) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia(...)przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. W tym czasie przekrawamy śliwki na pół. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i cynamonem i dusimy kilka minut, śliwki powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie zmniejszamy ognień i dusimy jeszcze kilka minut, tak aby nadmiar soku
DefinicjaSmakuszkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli(...)początku śliwki się przypalają to wlać odrobinkę wody (2-3 łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka. *blaszka 24*24 cm Składniki: 450 g mąki 80 g cukru 15 g drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 2 małe jajka na wierzch: 10 dużych czerwonych śliwek łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru W mleku rozpuścić drożdże(...)końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C około 30 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiernik upiekłam w wersji odwróconej. Na dno foremki ułożyłam śliwki i zalałam ciastem. Dzięki temu owoce pozostały soczyste i nie było efektu opadania na dno ciasta. Ciasto upiekło się z dużą górką, ale zaraz po wyjęciu z piekarnika odwróciłam ja do góry dnem, dzięki temu górka się spłaszczyła. Taki piernik z dodatkiem śliwek był wilgotny i bardzo aromatyczny. *tortownica(...)Składniki: 10 dość dużych śliwek 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 szklanka mleka 1 opakowanie przyprawy do piernika do dekoracji 3 kostki czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżka płatków migdałowych Mleko, masło, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia