Kompot gruszkowo-śliwkowy

Kompot gruszkowo-śliwkowy

Kompot gruszkowo-śliwkowy

 Sezon gruszkowo-śliwkowy w pełni, więc aż się prosi, by coś z owoców zachować w słoikach na zimę! Tak też powstał świetny kompot z połączenia połówek gruszki i śliwki. SKŁADNIKI: ok 1,5 kg gruszek  śliwki (  tyle sztuk ile będzie gruszek) 1 litr wody 35 dkg cukru kilka goździków Gruszki myjemy, obieramy , przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówkę śliwki wkładamy w środek połówki gruszki.  Układamy w wyparzonych słoikach. . Z wody i cuk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z Marcepanem

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.