Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Chcąc zrobić dobre powidła musimy uzbroić się w cierpliwość i poświęcić im trochę czasu, ponieważ im dłużej będziemy smażyć tym będą lepsze. Na powidła najlepsze są śliwki węgierki, dobrze dojrzałe, lekko już przymarszczone. Moja babcia mówiła, że powinny być nawet po pierwszych przymrozkach. Do tych przetworów nie dodaję cukru, ponieważ śliwki same w sobie są słodkie.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 kg śliwek węgierek duży garnek (najlepiej z podwójnym dnem) drewniana... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Danka Pichci

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.