Sposób przygotowania: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso włożyłam do miski i natarłam z każdej strony solą. Pozostałe przyprawy, czyli pieprz ziołowy, curry, przyprawę do mięsa z kminkiem, paprykę ostrą i lubczyk wymieszałam w miseczce i taką mieszanką obsypałam mięso ze wszystkich stron. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miały być pieczone. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki(...)wędlinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku
Waniliowe Improwizacjejuż hummus oliwkowy firmy PRIMAVIKA w zdrowych i pożywnych FIT kanapkach . Tym razem kolej przyszła na hummus paprykowy . Musze przyznać, że pasta jest bardzo ciekawa w smaku. Dodatek papryki jest wyczuwalny, jej kawałki widoczne, choć nie wybija się na pierwszy plan - i tak być powinno, bo przecież to ciecierzyca ma tu grać pierwsze skrzypce. Według mnie taka kombinacja(...)czytałam skład i nie musiałam obawiać się konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, czy dodatku glutaminianu sodu . P o prostu wiem co jem! :) Tym razem hummus postanowiłam wykorzystać w jajach faszerowanych, którymi uraczyłam siebie i Pana Męża na śniadanie :) Kwaskowaty i paprykowy posmak pasty idealnie mi się tu komponował z trochę nijakim smakiem jajka. Do tego garstka kiełków , kromka chleba własnoręcznie
Grunt to przepis!minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (wszystkie kolory). Smażymy 2 minuty. Wsypujemy ryż i razem smażymy do czasu aż zrobi się przezroczysty. Następnie zalewamy całość 1 łyżką bulionu i czekamy aż ryż wchłonie płyn. Następnie wlewamy(...)talerzu układamy piersi, a obok nich wykładamy w sposób podłużny risotto. Możemy je jeszcze posypać startym parmezanem. A tutaj kilka innych przepisów na kurczaka, dla jego fanów :) Faszerowany szpinakiem W panierce kukurydzianej Do usłyszenia, Ania
Mój Smak na Życiesię kilka gatunków mięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka(...)Łopatkę pieczoną z oregano Ok. 1 kg kawałek łopatki wieprzowej zamarynowałam dzień przed pieczeniem, wykorzystałam mieszankę przypraw z których przygotowywałam schab dojrzewający (1 łyżkę oregano, po 1 łyżeczce wędzonej papryki, ostrej papryki, czosnku granulowanego, pieprzu młotkowanego z kolendrą, oraz po łyżce sosu sojowego, miodu, octu balsamicznego i oleju). Przygotowanie : Umyte i osuszone mięso łopatki trochę obrobiłam nożem wyrównują boki, łopatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym, w którym miała się piec. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do kurczaka z wędzoną papryką (można użyć innej ulubionej). Polałam pierś sosem sojowym i olejem, pozwalając im swobodnie spłynąć. Posypałam ją z wierzchu roztartym w dłoniach majerankiem. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam(...)plasterki jak wędlinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html), pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana
Waniliowe ImprowizacjeCukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą(...)szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki kaszy manny 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy 3 duże jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek posiekać
Obiad gotowyszklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym rośnie(...)mąki uniwersalnej 4 g drożdży instant 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 150 ml cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan
Niedzielny kucharzszybkie Składniki (2 porcje): 2 średnie cukinie, 3 łyżki oliwy z oliwek, 80g tartego parmezanu, łyżka nasion sezamu ( tutaj przeczytasz więcej na temat właściwości sezamu), łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki sproszkowanego czosnku. Sposób przygotowania Najpierw myjemy cukinie i odcinamy końce. Warzywa kroimy w słupki o długości około 5cm. Następnie obtaczamy je w oliwie z oliwek. W misce(...)ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): około 393kcal Białko: 23,9g Węglowodany: 14,3 Tłuszcz: 29,2g Błonnik pokarmowy: 4,7g Ładunek glikemiczny: 2,9 Spróbuj także: cukinia faszerowana quinoa i warzywami, pieczone talarki z ziemniaków i cukinii. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszkinadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej(...)150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki
Grunt to przepis!idealnie nadaje się do przygotowania z wyprzedzeniem. Tym bardziej, że gołąbki można przygotować zarówno w piekarniku jak i na kuchence. Ktoś, kto nigdy nie jadł gołąbków, mógłby niedowierzać, że faszerowane liście kapusty mogą być tak pyszne! My wiemy! Ten smak i zapach po prostu uszczęśliwia! Co kryje się w naszym przepisie na gołąbki? Poniżej znajdziesz listę składników, której będziesz potrzebować(...)gołąbków: kapusta kiszona: 1/2 kg masło: 1 łyżka koncentrat pomidorowy: 2 – 3 łyżki sól i pieprz do smaku cukier: 1 łyżeczka liść laurowy ziele angielskie słodka papryka mielona Oraz: średniej wielkości główka kapusty włoskiej gorąca woda lub gorący bulion Wyżej wymienione składniki wystarczą, aby przygotować 20 – 22 gołąbki z ryżem i mięsem. Warto pamiętać, że do zawijania użyliśmy
Kuchnia Na WypasieNie wiem od czego zacząć pisanie tego posta. Z jednej strony głównym elementem jest tutaj mięso, ale moje serce skradło to danie, traktowane jako całość, a
Smaki Na Talerzuzakonczenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspolnie postanowilysmy przygotowac pieczarki faszerowane. Ja zdecydowalam sie nafaszerowac je platkami owsianymi, poczatkowo nie bylam pewna efektu, ale ten farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki(...)wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie platkow owsianych okolo pol szklanki przecieru pomidorowego (passaty) slodka i ostra papryka w proszku szczypta lub dwie pieprzu kajenskiego sol, pieprz kawalek zoltego sera (opcjonalnie) tluszcz do smazenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzac tluszcz, przesmazyc na nim pokrojona w drobna kostke cebule i wycisniety
Codzienne Gotowaniekilograma, prosta kiełbasa o długości takiej jak schab, łyżka musztardy, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, mąka pszenna do obtoczenia mięsa plus łyżka do zagęszczenia sosu, olej, kopiasta łyża papryki w proszku, sól, pieprz. Jak zrobić pieczeń po sztygarsku? Schab natnij przez środek wzdłuż, zatrzymując się na wysokości około 3 cm od deski, mięso rozłóż, rozbij nieco przy pomocy tłuczka. Mięso(...)godzinę, najlepiej na kilka. Zamarynowane mięso obtocz w mące, wyraźnie zrumień z każdej strony na oleju. Cebulę pokrój w ćwiartki, ząbki czosnku przekrój na pół, przełóż do brytfanki, oprósz papryką w proszku i wymieszaj. Teraz w brytfance ułóż mięso, polej olejem, na którym się smażyło. Piecz pod przykryciem w temp. 200 stopni przez 45 minut, odkryj i piecz jeszcze
Kulinarna PolskaDuże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella. To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie. Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych. Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet(...)krótko zapiec w wysokiej temperaturze. SKŁADNIKI / 4 SZTUKI 4 pieczarki portobello 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula 4 ząbki czosnku 15 g masła 2 łyżki oliwy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy 1 kulka białej
cool and mintycharakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki(...)pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusasię w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy tym kurczaka. Po około 15 minutach kurczaka przekładamy na patelnię grillową i smażymy dokładnie z obu stron. Na ciabattę kładziemy ser żółty, porwaną sałatę, na nią(...)wyprawę życia, czy do pracy/szkoły. Smacznego :) Zapraszam do obejrzenia smoothie z melona i banana z kwietniowego wyzwania , czekoladowych koszyczków z marcowego wyzwania , pizzy z patelni z wyzwania lutowego , faszerowanych tortilli z wyzwania styczniowego oraz rozetek z grudniowego wyzwania ! I zajrzyjcie na pozostałe blogi biorące udział w wyzwaniu: Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com Marta www.magicznezyciemarty.pl Agata myszkagotuje.blogspot.com Alina ala-piecze.blogspot.com Anna cafeamaretto.blogspot.com ; aronia-wiemcojem.blogspot
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!