Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a
Kuchnia z widokiem na ogródkalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki Na sos: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej 200 g sera gouda szczypta pieprzu Kalafior oczyścić z liści i wyciąć głąb(...)koncentrat i przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając faszerować mięsem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Kalafior owinąć folią aluminiową i piec przez 15 minut. Sos. Masło rozgrzać w rondelku , dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Następnie dolać zimne mleko
Krylowa Kuchniaskładniki podsmażamy na oleju. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, paprykę, marchew i cebulę z kiełbasą. Doprawiamy według uznania (ja dałam tylko sól i pieprz, ale mogą być również ulubione zioła). Całość dokładnie mieszamy. Masę rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia(...)caption id="attachment_7731" align="aligncenter" width="685"] Placek ziemniaczany z piekarnika[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ziemniakami w roli głównej: Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami I Serem Kotlety Ziemniaczane Z Cukinią Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Ziemniaki Faszerowane Boczkiem I Serem Pizza Na Placku Ziemniaczanym Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym Szare
e-PrzepisyKulinarnechrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera. Ale według nas (a testowaliśmy to nie jeden raz!) do calzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane(...)czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone
Niedzielny kucharzNaleśniki po meksykańsku Naleśniczki nadziewane mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i pomidorami oraz doprawione po meksykańsku i zapiekane z żółtym serem to świetny pomysł na pyszny obiad
Blog z Apetytemindyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól ok. 100 ml oleju do smażenia Paprykę i chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie(...)razy. Podawać z surówką, sałatką lub chutneyem. Tak zrobione kotlety nie są suche w środku od bułki tartej. Jeśli sami zmielimy mięso, będziemy mieć danie bez glutenu . ----- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem mielonym Kotlety jaglano-kalafiorowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki
Weekendy w domu i ogrodzieLasagne można przygotowywać z różnym nadzieniem. Doskonale smakuje z samymi warzywami lub mielonym mięsem. Dzisiaj polecam wersję ze świeżym szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 12
potrawyregionalneZa kilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez jajek. W tym roku tradycyjne podanie jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam jajka ze skorupkami i
Basia w kuchnimojej kuchni. Właściwie nie ma tygodnia, bym nie przygotowywała czegoś z jej udziałem. Wykorzystuję ją do zapiekanek z makaronem, tart i quiche, gdzie występuje solo albo jako dodatek, faszeruję ją mięsem, kaszą i warzywami albo ścieram na tarce i robię pyszne placki z dodatkiem moich ulubionych serów, dla podkręcenia smaku. Możliwości jest mnóstwo. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Smaczna, tania, niskokaloryczna(...)listy bez absolutnego klasyka mojego dzieciństwa, czyli leczo z cukinii. To niesamowicie proste, ale jakże pyszne danie z węgierskim rodowodem, przygotujecie w zaledwie 30 minut! Wystarczy cukinia, soczysta papryka, dojrzałe pomidory i aromatyczna kiełbasa, by cieszyć się tym sycącym obiadem, który bez dwóch zdań zaliczam do kategorii moich ulubionych comfort food . Leczo z cukinii Ten węgierski gulasz to pyszny, prosty
Na-talerzu.plJeśli ktoś mnie zapyta z czym kojarzy mi się stół wielkanocny, to bez wahania odpowiem, że z jajkami. I chyba większości z
Codzienna kuchnia niecodziennanasze mięsko z cebulą. A jak już się ugotuje to wrzucamy go na patelnię do całej reszty. Dorzucamy też przepuszczony przez zgniatarkę czosnek i dajemy do smaku sproszkowanej słodkiej papryki. I smażymy jeszcze z 5 minut. A teraz bierzemy się za pomidory. Możemy zrobić je - żeby nie tracić czasu - podczas gotowania się ryżu. Odkrajamy górę pomidora (zostawiamy ją, przyda się(...)chilli i duuuuuużo świeżego oregano i bazylii. Trochę soli i gotujemy. Jak zagotujemy to zaprawiamy jogurtem. I teraz tak: na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę mięsa z patelni. I faszerujemy pomidory: napychamy je całe naszym mięsem, na górę kładziemy plaster sera i zakrywamy je tą częścią pomidora, którą odcinaliśmy na początku. Układamy je ciasno obok siebie w naczyniu
Marder&Marder ManufactureO szpinaku już pisałam. Pora roku sprzyja do jedzenia jego jak najwięcej. A na inne roladki zapraszam poniżej: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z
potrawyregionalnePrzygotowanie: Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i podsmażamy na patelni, aż zwiędnie. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Pierś z kurczaka rozbić na tradycyjne kotlety doprawić solą i pieprzem oraz opcjonalnie papryką. Na każdym kotlecie kładziemy trochę szpinaku oraz po 1 suszonym pomidorze. Zwijamy roladki i odkładamy na tak abym nam się nie rozwaliły. W misce wymieszać jajka i mieszamy z mąką(...)Kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy, aż uzyskamy złoty kolor z każdej strony. Podajemy np. z ryżem jaśminowym, kaszą gryczaną oraz z piklami z ogórków Artykuł Roladki z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEIndyk jest to mięsko, którego się nie faszeruje hormonami jak kurczaki. Warto więc sięgać po mięso indycze, które jest dobrym źródłem białka. Ostatnio przeczytałam też, że dla osób, które dbają o swoje zdrowie czy sylwetkę, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ryż basmati niż dziki czy brązowy? Dlaczego? Ten ryż nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny, który jego brązowe odmiany powodują. Dziś zapraszam(...)ryżu basmati – wg mnie ten w woreczkach nie jest dobrym rozwiązaniem, bo gotujesz ryż w całą chemią zawartą w tychże woreczkach 1 połowa piersi z indyka łyżeczka ostrej papryki w proszku łyżeczka czosnku w proszku sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w małą kostkę, dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki
Oka w rosole czyli KaFka gotuje