Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :) Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję(...)KLIK! KLIK! Pod przepisem znajdziecie zasady konkursu w którym możecie wygrać 2 egzemplarze książki! PRZEPIS (na blaszkę/naczynie szklane 20x20 cm) 115 g ugotowanych, obranych i posiekanych buraków 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/4 szklanki niesłodzonego kakao 1/4 łyżeczki drobnej soli 4 łyżki niesolonego masła + trochę do wysmarowania blaszki 170 g gorzkiej czekolady
Moje Kuchenne Rewelacjeczerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować(...)tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na przemian filety śledziowe, jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki, oprószyć solą
Szalona Kuchnia EwelinyInkę można pić już od trzeciego roku życia. Taka buraczana kawa bardzo rozgrzewa, ma właściwości detoksykujące – oczyszcza organizm, działa przyjaźnie dla układu pokarmowego i wzmacnia odporność. W smaku burak wcale nie jest dominujący, wiele osób nawet go nie wyczuje, zaś różowa moc z pewnością wywoła uśmiech. Ja byłam zaskoczona nie tylko kolorem, ale i delikatnym, kojącym smakiem. Buraczane pink(...)latte: 1 i ½ szklanki mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (ja piję ostatnio z magnezem bo mam jego niedobory) 1-2 łyżeczki syropu klonowego (wg preferencji) ¼ szklanki soku z buraka* ½ łyżeczki cynamonu mała szczypta imbiru Mleko podgrzewamy w rondelku wraz z kawą Inką, cynamonem, imbirem i syropem klonowym. Podczas podgrzewania mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Gdy będzie już gorąca, zdejmujemy
Poezja smakuGdyby ktoś miał ochotę na odrobinę lektury dotyczącej zdrowotnych właściwości buraków polecam artykuł ze strony Poradnik Zdrowie . UWAGA !!! Świeżo wyciśnięty może być drażniący dla żołądka, dlatego przed jego wypiciem należy odczekać minimum 30 minut lub nawet 1 godzinę!!! Składniki na 3 szklanki : 2 średnie buraki (najlepsze do soków są podłużne) 4 marchewki(...)soku z cytryny 1 łyżeczka dobrej oliwy extra virgin lub oleju (opcjonalnie - dodatek tłuszczu pozwoli nam lepiej przyswoić część witamin, ja użyłam oleju lnianego) Wykonanie : Marchew i buraka obrać, umyć. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, umyć i pokroić w ćwiartki. Przy użyciu sokowirówki lub wolnoobrotowej wyciskarki wycisnąć sok, przelać do szklanki. Dodać sok z cytryny, oliwę
cucinarewarzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam, że danie będzie potrzebowało jakiegoś sera(...)pokroić w piórka. Pieczonego buraka pokroić na kawałki. Cukinię pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim plasterki cukinii. Na patelnię dodać cebulę, liście laurowe, kawałki buraków i liście pak choy. Mieszać do momentu zeszklenia cebuli. Nie podsmażać. Do warzyw dolać ok.100 ml wody i pół łyżeczki kozieradki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości ogonków liściowych
Weekendy w domu i ogrodzienieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza. składniki: 4 kg czerwonych buraków(...)młodej cukinii 1 kg cebuli zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 2 łyżki soli kamiennej 3/4 szklanki cukru Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. Wystudzone buraki obrać ze skórki. Cukinię dokładnie umyć, odkroić końcówki. Cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota. Starte warzywa dokładnie wymieszać. Składniki zalewy również
Monia miesza i gotujetutaj jacyś fani kluseczek? Tak? To mam dla Was coś ekstra! Pyszne mięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem(...)botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi) Gnocchi buraczane: 300 g ziemniaków 300 g buraków 100 g mąki + do podsypania 1 jajko 50 g parmezanu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz Do podania: 80 g parmezanu 100 g szynki parmeńskiej garść małych listków
Food Squarepracy Codzienny problem, to co zjeść kolejnego dnia w pracy ;) Tak, też tak czasem masz ? Jeśli tak zapraszam na kolejny przepis do lunchboxa . Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – to wylądowało w moich pudełkach ostatnio. Indyk pieczony mój ulubiony czyli z rozmarynem, do tego ziemniaczki z piekarnika i smażona sałata rzymska. Tak naprawdę każde z tych(...)sałatę. Na drugie śniadanie : jogurt zmiksowałam z borówkami i nasionami słonecznika. Popołudniowa przekąska to jeden mały gotowany burak pokrojony na plasterki, na nim serek Bieluch i posypana całość nasionami słonecznika. Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 200 g wędzonej kości (np. żeberka) 1 pęczek włoszczyzny (młodej) 6 buraków (z botwiną) 3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki suszonego) 2 łyżki ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 4 listki laurowe około 4 łyżek octu winnego sól Do podania: ziemniaki boczek surowy, wędzony koperek Sposób wykonania: Kość wkładamy do dużego garnka, zalewamy 3 litrami zimnej(...)około 30 minut. W tym czasie buraki obieramy i kroimy w kostkę. Botwinę szatkujemy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z kością a do wywaru wrzucamy buraki. Gotujemy do miękkości. Dodajemy botwinę a po paru minutach wlewamy ocet. Doprawiamy solą. Ziemniaki gotujemy w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Ziemniaki podajemy
Qchnia po prostucytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja wegańskiej szarlotki Kolacja: grillowana cukinia z warzywami po grecku(...)szklanka soku wielowarzywnego Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie: sałatka z cykorii z kiszonym burakiem 1 małe jabłko Obiad: kiszone ogórki warzywa po grecku Podwieczorek: surówka z kiszonej kapusty z granatem szklanka soku z pomidorów Kolacja: sok z kiszonych buraków wegańska kalafiornica
Kulinarne przygody Gatitypikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Ryż z kalafiora z marchewka (dieta
Kulinarne przygody Gatityduże buraki 3 l wody kostka rosołowa łyżka natki pietruszki 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 kulek pieprzu sól ocet cukier Przygotowanie: Buraki obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą , dodać kostkę rosołową , pietruszkę , czosnek , liść laurowy , pieprz , ziele angielskie łyżkę soli oraz 2 łyżeczki cukru . Od razu dodać również 2 łyżki octu(...)Postawić do gotowania. Kiedy buraki będą już mięknąć, musimy doprawić barszcz oraz zadbać o odpowiedni kolor. By uzyskać kolor dodajemy łyżkę octu (za każdą łyżką octu dodajemy również łyżeczkę cukru). Kiedy osiągniemy zadowalający odcień, doprawiamy barszcz solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Barszcz czerwony (czysty) – idealny na Wigilię pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniUwielbiam buraki a stanowczo za rzadko je używam w kuchni. Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać. Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę. Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki. Sałatka buraczkowo - ogórkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas
Kulinarne przygody Gatitypikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiora (dieta dr Dąbrowskiej
Kulinarne przygody Gatity