buraki - 8865 przepisów (strona:128/591)

Pasta z buraków i ogórka 132

Szybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa buraczkowa z jabłkiem 138

smaczne, aromatyczne i sycące. A zupy kremy po prostu uwielbiam, na blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na wszelkiego rodzaju zupy-kremy . W tym tygodniu ugotowałam zupę buraczkową z jabłkiem . Buraki i jabłka to świetne warzywa, które wciąż możecie wykorzystać, zanim pojawią się młode, tegoroczne. Gorąco polecam zupę buraczkowa, jestem pewna ze wszystkim zasmakuje! :)  Zupa buraczkowa z jabłkiem Składniki(...)średnia cebula 2 ząbki czosnku 500g surowych buraków 2 jabłka (najlepiej słodkie) 2 ziemniaki sól, pieprz sok z cytryny cukier (opcjonalnie, do smaku) oliwa/masło do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażyć chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać obrane i starte na tarce o grubych

Codzienne Gotowanie
Tarte buraczki z porem 512

mięs, sosów i ziemniaków. Ale sprawdzają się również obok kasz, makaronów, a nawet klusek śląskich. Przygotowanie tartych buraczków jest bardzo proste. Ja najczęściej przygotowuję surówki na bazie pieczonych buraków, ale możecie spokojnie wykorzystać też buraki gotowane. Spróbujcie. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 2 cm pora (biała część) sok z połowy cytryny (opcjonalnie(...)mnie około pół łyżeczki) około 2 łyżek oleju rzepakowego Woj-len sól i świeżo mielony pieprz do smaku *buraczki pieczemy tak samo jak do czerwonego barszczu (przepis tutaj ) Przygotowanie: Buraki trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny (lub opcjonalnie ocet), cukier, olej (najpierw około 1 łyżki) i pokrojony por. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą

Słodkie okruszki
Buraczki z majonezem 87

teraz ja kontynuuję tradycję. Są pyszne i idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Polecam! 3-4 czerwone buraki 1 cebula Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: odrobina cukru Buraki należy upiec lub ugotować, a po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę drobno posiekać oraz następnie dodać do buraków. Całość połączyć z majonezem

Di gotuje
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami 281

Auuuuu! Najlepsza zupa na świecie. I tyle w temacie. Składniki: 700 ml bulionu warzywnego 3 duże buraki szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie) 1 łyżeczka octu jabłkowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki śmietany 18% 6 średnich ziemniaków 2 duże cebule 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Buraki

Kardamonovy
Czerwone ziemniaki pieczone z warzywami 90

duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 czerwona papryka 2 buraki 2 marchwie 2 pietruszki lubczyk, ostra i słodka papryka, vegeta natur olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, buraki, cebulę, czosnek, pietruszkę i marchew obieram. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę siekam na cztery, czosnek kroję drobniutko. Resztę warzyw myję i kroję w podobnej wielkości kostkę, cukinię można pokroić(...)plastry lub półksiężyce. Buraki kroję na mniejszą kostkę, są twardsze, dzięki temu dojdą na równi z innymi warzywami. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, dodaję czosnek, dobrze mieszam i polewam kilkoma łyżkami oleju. Piekę w temp. 180 st. C przez ok. 70-80 minut aż będą odpowiednio miękkie. Dekoruję świeżą natką lub koprem. Podaję. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z gotowanych buraczków 239

Składniki: 2 buraki 3 jajka 3 ogórki(...)kiszone 1 jabłko 100 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 pęczka dymki 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo.  Buraki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Dymkę

Qchnia po prostu
Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem 127

ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego(...)sera, przyprawić, dodać olej i ocet i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1 godzinę, aby smaki się delikatnie „przegryzły”. Smacznego Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem Artykuł Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Buraczki z jabłkiem 147

Składniki: 3 duże podłużne buraki 1 jabłko 1/2 cebuli 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Wystudzone obieramy.  Jabłko obieramy i razem z burakami ścieramy na dużych oczkach tarki.  Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
PASTA Z BURAKA I SŁONECZNIKA 151

Prosta do wykonania, z minimalną ilością składników a jednocześnie pyszna pasta na bazie buraka i słonecznika. Idealna na kanapki jak i do wyjadania prosto z miseczki lub maczania w niej krakersów, chipsów, nachos 😄 SKŁADNIKI: 3-4 buraki  1 kopiata łyżka słonecznika 2-3 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz do smaku  SPOSÓB WYKONANIA : Buraki kroimy w ćwiartki(...)wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20-25 min. Przestudzone buraki obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu, kopiatą łyżkę słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem

Marcepanowa kuchnia
Śledzie pod pierzynką z buraczkami 250

Obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. 4. Cebule pokroić w drobną kostkę. 5.  Jajka ugotować na twardo. Oddzielić żółtka od białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula(...)majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii : Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Filety śledziowe a'la Matjas 294 200 20.6 23.2 0.8 Ziemniaki

Atlas Smaków
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI ( warstwowa ) – idealny pomysł na Święta! 282

ilość wg. uznania * jajko – 3 szt * sól, pieprz * świeży koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z kolorowym pieprzem kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Upieczone buraki, ogórki konserwowe, ugotowane ziemniaki, jajka ugotowane na twardo kroimy również w drobną kosteczkę ( im drobniejsza, tym sałatka wygodniejsza do jedzenia ). Cebulę siekamy ( możemy ją sparzyć dodatkowo wrzątkiem – nie będzie(...)wtedy aż ta piekąca ). W naczynkach układamy warstwami: – śledzie – cebula – majonez – ogórki – ziemniaki – buraki – majonez Każda z warstwę delikatnie oprószamy pieprzem. Wierzch posypujemy jajami. Odstawiamy do „przegryzienia” Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO Poniżej inne śledziowe przepisy, które może zainspirują Was nie tylko w te święta

Ostra na Słodko
Zdrowe FIT brownie buraczane i konkurs "Moc na talerzu" 159

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na przepyszne brownie z buraków z orzechami i gorzką czekoladą. Zdrowy deser, mający w składzie produkty uważane za superfoods - na pewno Wam posmakuje. Ciasto jest wartościowe odżywczo i skutecznie zaspokaja apetyt na coś słodkiego :)  Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki "Moc na talerzu. Przestań jeść - zacznij się odżywiać" autorstwa dr Mehmeta Oz'a - której recenzję(...)KLIK! KLIK! Pod przepisem znajdziecie zasady konkursu w którym możecie wygrać 2 egzemplarze książki! PRZEPIS (na blaszkę/naczynie szklane 20x20 cm) 115 g ugotowanych, obranych i posiekanych buraków 1/2 szklanki soku pomarańczowego 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/4 szklanki niesłodzonego kakao 1/4 łyżeczki drobnej soli 4 łyżki niesolonego masła + trochę do wysmarowania blaszki 170 g gorzkiej czekolady

Moje Kuchenne Rewelacje
Wigilijna sałatka śledziowa 513

czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu sok z 1/2  cytryny sól pieprz Dekoracja: 1 burak pokrojony w gwiazdki (za pomocą foremki) Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć w czystej wodzie, następnie pokroić w paseczki. 2. Ziemniaki i buraki ugotować w osolonej wodzie (w osobnych naczyniach) po tym czasie wystudzić i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować(...)tarce. 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 5. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. 6. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę. 7. Ziemniaki, buraki, jabłka, cebulę, ogórki, majonez wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do salaterki. Na wierzchu ukośnie ułożyć na przemian filety śledziowe, jajka i udekorować buraczkiem pokrojonym w gwiazdki, oprószyć solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczane pink latte 172

Inkę można pić już od trzeciego roku życia. Taka buraczana kawa bardzo rozgrzewa, ma właściwości detoksykujące – oczyszcza organizm, działa przyjaźnie dla układu pokarmowego i wzmacnia odporność. W smaku burak wcale nie jest dominujący, wiele osób nawet go nie wyczuje, zaś różowa moc z pewnością wywoła uśmiech. Ja byłam zaskoczona nie tylko kolorem, ale i delikatnym, kojącym smakiem. Buraczane pink(...)latte: 1 i ½ szklanki mleka 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki (ja piję ostatnio z magnezem bo mam jego niedobory) 1-2 łyżeczki syropu klonowego (wg preferencji) ¼ szklanki soku z buraka* ½ łyżeczki cynamonu mała szczypta imbiru Mleko podgrzewamy w rondelku wraz z kawą Inką, cynamonem, imbirem i syropem klonowym. Podczas podgrzewania mieszamy, aby kawa rozpuściła się. Gdy będzie już gorąca, zdejmujemy

Poezja smaku