jarzynowe , z chrupiącej marchewki. Taki obiad to piękne kolory na talerzu i świetny smak. Jestem pewna, że ani dzieci, ani nikt inny nie odmówi porcji takiego dania. Takie warzywne spaghetti możecie zrobić sami jeśli macie specjalne urządzenie tzw. spiralizer. Jednak dużo prościej kupić gotowe w sklepie, marki Fit&Easy. Możecie też pokroić marchewkę nożem w cienkie paski i obgotować(...)warzywne spaghetti. Ciekawy jest też warzywny makaron w wersji buraczanej. Ja robię też makaron z cukinii tnąc warzywo na cienie paski specjalną obieraczką albo dyniowy piekąc dynię makaronową i rozdzielając widelcem jej włókna . Takie jarzynowe nitki świetnie zastępują zwykłe kluski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakaloryczny, zawiera więcej błonnika i składników mineralnych. Świetnie komponuje się z warzywami i pomidorami z dużą ilością czosnku i suszonych pomidorów. Przejdźmy zatem do naszego obiadu, z makaronem spaghetti. Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetii 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 suszony pomidor kilka łyżek zielonego groszku - pasuje równie mrożony jak ten z puszki - dziś Jamar opakowanie(...)pomidorem. Gdy zmiękną, po chwili dodaję świeże kostki pomidora, duszą aż poczuję piękny aromat pomidorów, przyprawiam ziołami. Dodaję mascarpone i zielony groszek, chwilę przesmażam, mieszam. Podaję z ugotowanym makaronem spaghetti, posypuję natką i serem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniniesmaczne. Pesto z rukoli i groszku idealnie komponuje się z makaronem i szparagami. Zielony groszek wspaniale przełamuje wyrazisty smak rukoli. Polecam Składniki: 10 zielonych szparagów około 150 g długiego spaghetti (50 cm) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła Pesto: 1/2 puszki groszku „Bonduelle” 1 garść rukoli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka uprażonych ziaren słonecznika starty parmezan Przygotowanie: Spaghetti ugotować al dente. Odcedzić. Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Każdego szparaga ostrożnie owinąć kilkoma
Oryginalny smakjarmużu i rabarbarem 2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako side mix Party z dressingiem z botwiny 3. Spaghetti marchewkowe z królikiem, ragu warzywnym i roszponką Składniki na 4 porcje: Tylnie skoki z królika x 3 szt. Liść laurowy, ziele angielskie, tymianek Cebula biała x 1 szt. Seler naciowy(...)Czosnek x 2 ząbki Olej do smażenia Sól, pieprz czarny Spaghetti z marchewki Fit & Easy x 400 g Masło x 50 g Roszponka Fit & Easy do dekoracji Sposób wykonania : Elementy królika wstaw do gotowania, gotuj z przyprawami na małym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę białą, seler naciowy
SMYKWKUCHNIpomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tasteznam nikogo kto by nie lubił spaghetti, moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz
Wanilia i KardamonŚmietana dodaje specyficznego smaku, a jajka sprawiają, że sos jest gęstszy a przez to bardziej sycący. Makaron z boczkiem a’la carbonara 2 porcje Składniki: około 250g makaronu spaghetti – połowa opakowania 250 g surowego boczku 2 jajka 4 łyżki śmietany 18% łyżeczka posiekanego lub suszonego oregano pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan(...)smażymy boczek i dodajemy przygotowany sos. Podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby sos ładnie połączył się z makaronem. Spaghetti podajemy od razu, posypane dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Makaron z boczkiem a’la carbonara pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujenadrobić! Jak zwykle w przypadku makaronów jest to propozycja na pyszny, prosty i bardzo szybki obiad. Jeśli chodzi o użyty makaron jest to bavette. Swym kształtem przypomina grube, spłaszczone spaghetti. Idealnie łączy się z sosami, czy z pesto. Sprawdza się również idealnie w potrawach z owocami morza, czy rybami. Makaron z wędzonym łososiem, rukolą i suszonymi pomidorami 2 duże porcje(...)Składniki: około 250 g makaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów) pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub gran padano Makaron gotujemy
PatiGotujemnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊 Oj jakie wyszło pyszne! Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese. Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉 Składniki na sos: ok. 300 g mięsa mielonego (u mnie
Walijskie Pichceniewyhodować rzodkiewki ). Było pyszne, lekko ostre w smaku aczkolwiek i tak łagodności dodało mu mascarpone. Taki obiad w gorące dni, mniam, pyszne ! Szczerze polecam taki pomysł. Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki ( porcja dla dwóch osób ) 1/4 opakowania spaghetti Barilla 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek liści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego
Kuchnia na wzgórzuCzasami są takie dni, że chcesz pójść po linii najmniejszego oporu. Zrobić szybkie bezglutenowe spaghetti, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu. Wkraczasz do kuchni z takim właśnie zamiarem a po chwili orientujesz się, że minęło 40 minut, bo dopadła Cię wena twórcza i zamiast zwykłego spaghetti w 10 minut masz buritto i to w dodatku na własnoręcznie
Book of spellsCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe spaghetti) - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 10 orzechów włoskich - 5 łyżek tartego parmezanu - 2 garście liści świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz
Bez Cebulinaleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym. Spaghetti ze szpinakiem i pesto Szpinakowy chłodnik Frittata ze szpinakiem Wiosenny detox, czyli zielony koktajl Szpinakowy koktajl z ananasem ------------------------------------------------------------- Szakszuka ze szpinakiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityszafce czy lodówce postanowiłam oczywiście wykorzystać to co miałam pod ręką. Zapraszam na wariację :-) Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą Uwielbiam warzywa w każdej postaci. Przepis na spaghetti z cukinii pojawiał się nie tak dawno na moim blogu. jeśli macie ochotę na zoodles to zapraszam tutaj . Tym razem wersja majowa, sycąca - ze szparagami, włoskim serem ricotta(...)sera ricotta 2-3 ząbki czosnku masło lub oliwa do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paseczki, najlepiej za pomocą obieraczki do julienne (spaghetti) lub zwykłej obieraczki do warzyw - wtedy wyjdą nieco grubsze kluski Szparagi opłukać, odłamać końcówki, pokroić na dość spore kawałki. Kilka zostawić w całości, będą ładnie się prezentować. Rozgrzać masło lub oliwę
Marta próbujepulpety: soczewica czerwona 2 szklanki, czosnek 1 ząbek, płatki owsiane 3 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, garam masala lub mielona kolendra 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: spaghetti 1 opakowanie, płatki drożdżowe do posypania, świeża bazylia kilka listków, Sposób przygotowania: Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach(...)które układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min, aż lekko się zrumienią. Podczas pieczenia pulpety można przewracać, aby były równomiernie upieczone. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, następnie odcedzamy. Sos podgrzewamy. Na talerzu układamy makaron, następnie polewamy sosem, układamy pulpety i posypujemy posiekaną bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Smacznego
kulinarne odsłony pati