Mimo, że czasem używamy tych samych składników, efekt finalny bywa różny, inaczej smakuje z każdej ręki, są inne proporcje, ilość przypraw, sposób przygotowania, łączenia smaków.... Najlepsze spaghetti pomidorowe robi moja Teściowa. Jest w tym daniu jakaś magia, wyjątkowy smak, uwielbiam je, nawet zimne. Dziś w mojej kuchni wersja pomidorowo-czosnkowa z parmezanem i bazylią, klasyczna. Jednak(...)bardzo słodkie. Pachną latem a ich czerwony kolor przyciąga. Cale danie przyciąga, zaś w kuchni unosi się piękny czosnkowo-pomidorowy aromat. Smacznego:) Składniki: 280 g makaronu spaghetti szklanka passaty 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku przyprawy mielone: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz cukier trzcinowy / biały - płaska łyżeczka do smaku oliwa z oliwek parmezan i bazylia do podania
Zasmakuj KuchniLubię jak moje dania powstają z przypadku. Otwieram lodówkę, zerkam co się w niej znajduje i komponuję danie. Tak było właśnie z tym spaghetti, które wyszło w smaku wyraziste za sprawą chorizo i oliwek. Składniki na 2 porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) 130g kiełbasy chorizo 250 ml passaty (przecieru) pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 mała
Fabryka pomysłówpomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan TasteUwielbiam szparagi za ich delikatny smak i za to, ze w krótkim czasie można przygotować pyszny i bardzo efektowny posiłek. Spaghetti ze szparagami smakuje doskonale. Polecam :) makaron spaghetti ok 20 dag pęczek szparagów (10szt) 1-2 ząbki czosnku 10 dag parmezanu/ grana padano oliwa sól morska prowansalska świeżo zmielony pieprz kolorowy pieprz świeżo zmielony W dużym garnku zagotować wodę
Smakołyki AsiMięsne spaghetti bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù . Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię - kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską(...)grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy. Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle , ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane. Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy
Chilli Czosnek i Oliwalaktozy ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego (jest wegańskie). Nadaje się do kanapek, tostów, dań makaronowych. Ma specyficzny smak, podobny do zwykłego czosnku, jednak trochę się od niego różni. Przyrządziłam spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego, smarowałam też nim pieczywo. Do kupienia w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ecological wild garlic pesto (vegan) Ingredients: wild garlic(...)breadspread for sandwiches, toasts, also in pasta dishes. It tastes similarly to regular garlic but is slightly different from it. I used the product to make spaghetti and put it on my sandwiches. You can find it in traditional and online health food stores
Qlinarnie i Qlinarnieklasycznie pokrojona cukinia. Co jest niezbędne do zrobienia makaronu? Najlepiej spiralizer lub ewentualnie obieraczka + nóż i rondel cierpliwości. Jeśli chcesz się dowiedzieć czym najlepiej zrobić warzywny makaron a’ la spaghetti, to sprawdź koniecznie ten wpis: Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje. Co do samego dania, to makaron z cukinii dla mnie bardzo przypomina klasyczny(...)makaron spaghetti (zwłaszcza jeśli sobie dobrze wkręcę), pod jednym warunkiem… że nie zostanie rozgotowany. A o to dość łatwo, ponieważ wystarczy minuta za długo na ogniu i zrobi się miękki i sflaczały. Nadal będzie pyszny, ale to nie ta sama prezencja co prawidłowo przygotowanego. Trzymaj się przepisu, a wszystko będzie dobrze. Sprawdź jak wygląda sos teriyaki i gdzie
Blendmansera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo carbonara przed oczami mają od razu spaghetti. Jednak Włosi dopuszczają także rigatoni. Jak to się robi? Zacznijmy od składników. Dla 2 osób potrzebne będą: Spaghetti Barilla 160 g Guanciale lub pancetta 80 g 2 żółtka jajek
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić z awokado? Bo najpierw kupuję, a potem myślę... Mój pomysł na śmietankowego kurczaka z makaronem to alternatywa dla klasycznego spaghetti. Dzięki suszonym pomidorom i dwóm rodzajom sera nabiera wyrazistego smaku. Natomiast dodatek świeżych ziół i prażonego słonecznika jest niezastąpiony w aromatycznej i smacznej kuchni. Składniki (na 4 porcje): - makaron spaghetti - 200 ml śmietanki 30 % - awokado - 3-4 suszone
dobra gospodyni dom wesołym czyniszybki obiad dla rodziny lub kolację we dwoje, żeby zaimponować dziewczynie lub zaskoczyć rodziców po powrocie z pracy. Zamiast tagliatelle (to taki makaron w kształcie wstążek:) można użyć spaghetti albo rurek penne, a sos przygotować na szybko z przecieru pomidorowego albo użyć gotowego ze sklepu. Wracając do sera korycińskiego - w tym daniu sprawdził się znakomicie. Ale mam jeszcze kilka pomysłów(...)jego wykorzystanie, zaglądajcie więc na blog:) Składniki (na 4 porcje): 400g makaronu tagliatelle (spaghetti, penne) 500ml sosu pomidorowego 1 puszka tuńczyka w oleju (180g) 100g sera korycińskiego (u mnie o smaku bruschetty ) 100g oliwek garść rukoli lub liści bazylii Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, podgrzać sos pomidorowy. Tuńczyka osączyć. Oliwki i ser pokroić
Obiad gotowyDzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan. Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem Składniki na 4 porcje: 100g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) opakowanie mozzarelli
Smak mojej kuchniLekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań
Eat me! Fit me!Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu(...)ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Sposób przygotowania: Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory zalewamy wrzątkiem
kulinarne odsłony patiWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku(...)minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku tymiankiem oregano, bazylią, solą i pieprzem. A w drugim garnku gotujemy makaron do spaghetti według przepisu na opakowaniu. I gotowe :) Smacznego
Gotuj z Mąkąboloński a właściwie ragout mięsno warzywne zwykle jada się w Polsce z makaronem spaghetti. Z tego powodu to danie nazywa się nawet spaghetti po polsku ponieważ ze Włoszech podaje się taki sos z grubym makaronem jajecznym i w takim właśnie zestawieniu ponoć smakuje najlepiej. Ale zawsze można przekręcić przepis jeszcze bardziej i zapiec ragout na kruchym spodzie i podać
Smaczna Pyza