Pani mama A. od mojego lubego robi niesamowity sos pomidorowy do spaghetti. Mamy to szczęście że od czasu do czasu dostajemy w darze jakiś tam słoiczek ;) Wystarczy tylko ugotować makaron (ja akurat miałam kolorowy) i jak ktoś lubi zetrzeć na tace ser żółty do posypania. Jak zrobić taki wyśmienity sos – mam przepis. Składniki 30 […] Artykuł Sos pomidorowy(...)spaghetti pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeProsta, szybka w przygotowaniu, domowa carbonara rozpływająca się w ustach!!. Porcja na 3-4 osoby. Składniki: 400-500 gram makaronu spaghetti (w zależności od preferowanej wielkości porcji) 300 gram boczku pokrojonego w kostkę 2 jajka 200 ml śmietany 30% 1 cebula tarty ser u mnie mozarella ok 100 gram posiekana natka pietruszki do posypania odrobina ulubionych ziół ( u mnie suszona(...)bazylia i oregano) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śmietanę, jajka, ser, wybrane zioła oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce. Makaron spaghetti gotujemy oddzielnie wg instrukcji na opakowaniu, Boczek podsmażamy, gdy ładnie się przyrumieni zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek
Studencka MichaWłoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy
wyzwania kuchennePrzygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Marchewkę i cukinię umyć i obieraczką typu Julienne robimy spaghetti. Następnie wstawić do lodowatej wody. Po 5 minutach odsączyć. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki(...)minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście warzywne spaghetti. Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Posyp parmezanem. Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z marchewką i cukinią pochodzi z serwisu
I LOVE LIFEChyba każdy z nas ma takie danie, które jest mega szybkie, sprawdzone i robi je wtedy, gdy brak czasu czy pomysłu na obiad. U mnie takim "pewniakiem" jest spaghetti carbonara. Gdy wiem, że nie będę miała czasu na gotowanie, albo w głowie pojawia się pustka po pytaniu: co dziś na obiad to danie ratuje mnie z opresji. A w dodatku(...)jest pyszne :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti ok. 120-140 g wędzonego boczku 1 cebula 1 duże jajko ok. 30 g żółtego sera startego na tarce starta gałka muszkatołowa pieprz czarny Makaron nastawić do gotowania według instrukcji na opakowaniu. W tym samym czasie boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i pokroić
Simply FoodProsta i bardzo fajna zapiekanka, którą zrobi każdy. Jest mięsko, są warzywa , zapiekane ziemniaczki i mozzarella to chyba musi zasmakować każdemu. Mówię na nią zapiekane spaghetti, bo dolna baza bez warzyw smakuje jak domowe dobre spaghetti. Z racji tego że domownicy wybyli a musiałem sobie coś ugotować na obiad wpadł pomysł właśnie na ta zapiekankę, dlatego też podane proporcje
Smacznie Pysznie Kalorycznieparze ( są genialne, na patelni tylko 7 minut i są pyszne, jędrne, chrupiące) oliwa z oliwek, trochę masła, szczypta szafranu opcjonalnie ser z błękitną pleśnią płaska łyżeczka mieszanki do spaghetti z suszoną miętą i truflami -opcjonalnie ( jednak powiem, że takie mieszanki warto w domu mieć. Swoją przywiozłam z targu we Włoszech, z miejscowości Cascia . Idealne do szybkiego spaghetti, lub jako
Z Kuchni Do Kuchnijulienne, czyli do pokrojenia danego produktu w cienkie i długie słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało Składniki: Makaron: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki(...)kumin i mieszamy. Smażymy aż ziarenka się złociście zarumienią. Na talerzu układamy cukinię, polewamy sosem z papryki pieczonej i posypujemy pieczoną ciecierzycą. Gotowe! Smacznego! Artykuł Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plMożna ją jeść na surowo, grillować, dusić, gotować oraz zapiekać. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż można przyrządzić z niej liczne dania wytrawne, jak np.: leczo, frytki, spaghetti, zupy, czy faszerowane cukinie, ale także można upiec z nią słodkie ciasto. Jadalne są również kwiaty cukinii. Cukinia ma delikatny i łagodny smak, dlatego można ją podawać nawet(...)różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania. Cukinia jest młoda, jędrna, a kabaczek to nazwa cukinii dojrzałej, większej, z pestkami Przepisy z cukinią 1) CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 2) RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ 3) CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM 4) KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 5) MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 6) ZUPA Z PIECZONEJ CUKINII Z TYMIANKIEM
Kuchnia MagdaLenyBuddha bowl z serem halloumi, makaron chiński na wynos z masłem orzechowym, szaszłyki marynowane w maśle orzechowym z ryżem z kalafiora, sycylijskie spaghetti z kalafiorem, rodzynkami i orzechami i toskański kurczak – pięć dań na pięć roboczych dni tygodnia. Całe menu dla dwóch osób, złożone z takich różnorodnych i zdrowych dań kosztowało 115 zł! Dania super proste albo po prostu(...)niesamowitego dania: pasty sycylijskiej. Włosi, a już w szczególności, Sycylijczycy, kochają się w kalafiorze i bardzo chętnie dodają go do makaronu. Uwierzcie, że pieczone różyczki z kalafiora ze spaghetti to rarytas! Super daniem jest też pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami. Łączenie rodzynek z kalafiorem to znany we Włoszech sposób, trzeba przyznać bardzo dobry. Musicie koniecznie spróbować tego przepisu! Więcej
Niedzielny kucharzsosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku po podgrzaniu. Gwarantuję, że jeśli(...)sól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle. Zobacz również: spaghetti carbonara
Kuchcik gotujeprzygotowania sałatek wykorzystuje się przeróżne makarony. Osobiście najczęściej wybieram trójkolorowe świderki, fajnie sprawdza się również makaron orzo, czy inne o niewielkich rozmiarach, ale spaghetti szczerze mówiąc wykorzystałam do sałatki po raz pierwszy. Moim zdaniem połamany na mniejsze kawałki sprawdził się genialnie. Zawsze piszę, że makaronowe sałatki są tymi, które lubię najbardziej. Z czymkolwiek by nie były;) Tutaj makaron jest(...)moim ulubionym zestawieniu składnikowym: z papryką konserwową, korniszonami, pieczarkami, kurczakiem i kukurydzą …. O tak, to zdecydowanie sałatka dla mnie;) A Wy lubicie takie?:) 1/3 paczki makaronu spaghetti około 1/2 słoiczka papryki konserwowej 6-7 korniszonów kukurydza w puszce 300 g pieczarek 2 pojedyncze piersi z kurczaka majonez sól, pieprz przyprawa do gyrosa (u mnie 2 pełne łyżki) Umyte
Smaki Na Talerzumielonego posypane startym parmezanem. Jamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 namoczona w mleku czerstwa kajzerka bułka tarta 700 ml przecieru pomidorowego- passaty pomidorowej(...)kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy posypujemy ziołami, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe pulpety podajemy z makaronem spaghetti polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska bambusowa do krojenia to idealny upominek
Podróż w kulinariaCzosnkowa surówka do mięs oraz o tym jak przygotować warzywne Tagliatelle. Od zawsze podobał mi się pomysł podawania warzyw w kształcie tagliatelle, spaghetti czy fusilli. Wygląda, to naprawdę ciekawie. Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium i ja mogę wyczarować w kilka chwil takie warzywne cuda. Najczęściej przygotowuję spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym (przepis na pewno pojawi
Słodkie okruszkiMaltę, a tymczasem zapraszam do zajrzenia do mojego pudełka z lunchem do pracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami(...)patelnię dużą łyżką stołową. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami. Lunch: Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym. Smacznego
Codzienne Gotowanie