Poniedziałek: Cacio e pepe

Poniedziałek: Cacio e pepe

Poniedziałek: Cacio e pepe

Trzy składniki: ser, pieprz i makaron. Niesamowicie proste, a równocześnie dekadenckie danie w muślinowym, ale charakternym serowym sosie. Czas przygotowania – 15 minut. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Cacio e pepe jest emblematyczną potrawą kuchni rzymskiej, ubogiej, prostej, a mimo to bardzo smacznej i wykwintnej. Nazwa oznacza ser i pieprz. Danie pochodzi z pradawnych, rzymskich czasów, kiedy pasterze wędrowali ze stadami owiec po górach Apeninów. Zabierali ze sobą w dro... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Niedzielny kucharz

Autor

Agnieszka Jablonska-TwarógAgnieszka Jablonska-Twaróg

Hej! Jesteśmy Agnieszka i Eugeniusz. Połączyła nas miłość do jedzenia (Eugeniusz kocha gotować, a ja smacznie zjeść ;)) Naszą specjalnością jest planowanie posiłków na tydzień. Zapraszamy Cię do wspólnego ekonomicznego i sprytnego gotowania – jedz smacznie, zdrowo, nie marnuj czasu, jedzenia i pieniędzy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makaron, makarony, sosy, mielone, tarta, sos serowy, spaghetti, pasta, pasty, mięso, dania z makaronem, sos spaghetti, mięso mielone

Inne przepisy z Niedzielny kucharz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.