spaghetti - 5367 przepisów (strona:118/358)

Mięsne kulki z mozzarellą 215

kulki smażymy na średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia. Podajemy najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti. Spaghetti z zielonym sosem z cukinii i parmezanem Podziwiamy efekt

Pyszny Duet
Tradycyjna carbonara 375

jajeczno-śmietankowym sosie? Przygotowanie carbonary wymaga pewnej sprawności ruchów, a dzięki opisanym poniżej trikom mam pewność, że efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Po pierwsze - makaron. Może to być spaghetti, tagliatelle lub inny rodzaj makaronu, jednak osobiście wolę długie kształty. Dobrze byłoby, gdyby makaron był ręcznie robiony (nie koniecznie przez nas samych:) Taki makaron zazwyczaj jest bardziej omączony, co z kolei(...)wody z gotowania. Później pozostaje tylko szybkie mieszanie i głośne wołanie rodziny na obiad. To co? Wszystkie składniki mamy? Możemy zatem przygotować carbonarę:) Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu (spaghetti, tagliatelle) 2 żółtka 50g tartego włoskiego sera (pecorino romano, parmezan lub grana padano) 50g tłustego surowego wędzonego boczku świeżo mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

Obiad gotowy
KUKURYDZIANY DUTCH BABY NA BAZIE SOSU JASNEGO #ŁOWICZ 92

się w kremowy sos musztardowy. Z dodatkiem chrzanu staje się wyrazistym sosem chrzanowym. W duecie z koperkiem tworzy delikatny sos koperkowy. Wyśmienicie wypada też w towarzystwie boczku, śmietany i spaghetti jako uwielbiane spaghetti a’la carbonara czy kurczaka, szpinaku i ryżu jako rozpływający się w ustach kurczak w sosie szpinakowym. Sos jej idealny do pieczenia, duszenia i podgrzewania." Ja sprawdziłam

Kuchnia w oparach
MINI ZAPIEKANKI MAKARONOWE Z JABŁKAMI Z BABCINEGO SADU 93

pyszne i zdrowe płatki migdałowe. Zapiekanka dzięki obecności jajek jest miękka i delikatna. Dzięki jabłkom i cynamonowi nasze mini zapiekanki smakują jak masa szarlotkowa. Do zapiekanek użyłam makaronu spaghetti LUBELLA. Składniki: 200 g makaronu spaghetti LUBELLA 2 zielone jabłka 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka kakao 75 g cukru waniliowego szczypta soli waniliowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g sera

Kuchnia w oparach
GNIAZDA MAKARONOWE Z RODZYNKAMI I NUTĄ PIERNIKA 103

Makaron jest produktem uniwersalnym a także łatwym w przygotowaniu. Te cechy sprawiają, że Polacy pokochali makaron. Można przygotować go na różne sposoby. Na słodko. Na wytrawnie. Możemy zrobić zwykłe spaghetti a także zapiekankę makaronową. Składniki: 120 g makaronu spaghetti Lubella 130 ml śmietanki 30% 10 g cukru trzcinowego 30 g miodu 12 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko

Kuchnia w oparach
SPAGHETTI W WIEJSKIM KLIMACIE 74

sercem. Każdy makaron to wiedza i doświadczenie, które nabywają już od 130 lat. W swojej ofercie makaronowej Lubella posiada makarony klasyczne, pełnoziarniste, jajeczne. Ja wykorzystałam do przygotowania dania makaron spaghetti nr 4. Potrawę przygotowałam z dodatkiem pistacji., które wyróżniają się: jako jedyne zawierają karotenoidy, które wspomagają nasz wzrok ze wszystkich orzechów posiadają największą ilość potasu, który obniża ciśnienie zawierają błonnik(...)białko, wapń, fosfor oraz witaminę E nazywaną "witaminą młodości" zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych obniżają cholesterol, ciśnienie oraz cukier Czego potrzebujemy do użycia dania: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 1 awokado 1 łyżka soku z limonki duża szczypta soli 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu kolendra 100 g cukinii połowa papryczki chilli 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego 1 garść

Kuchnia w oparach
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 152

zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe(...)energetyczna (423 kcal/100g), która w zależności od kontekstu może być wadą lub zaletą Gdyby nie cena, na pewno kupiłabym jeszcze raz.   3. DIET FOOD bezglutenowy makaron zero kalorii SPAGHETTI 9,99 zł/200 g Auchan Składniki: konjac glucomannan, woda, wodorotlenek wapnia. Makaron składa się głównie z wody i błonnika (z rośliny konjac),  dlatego ma prawie 0 kcal

Powiedz dietom nie
Pęczotto primavera 101

Pęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały(...)porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się

Niedzielny kucharz
Zupa kartoflanka z "ośmiornicą" 151

wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka  ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego  makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa.   Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić(...)Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Spaghetti olio pomodoro 152

Składniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków świeżej bazylii W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Odsączamy.  Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, chwilę dusimy. Dodajemy

Olga Piecze i Gotuje
Spaghetti Z Sosem Pomidorowym Z Warzywami 93

łyżeczka koncentratu  około 100 ml śmietanki 30 % około 2 garście "Bukietu Warzyw Kwiatowych" od Hortex (używamy tylko brokuła i marchewki) sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z oliwą/olejem  przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie(...)Kiedy cukinia jest już przesmażona dodajemy  do niej pomidory i przecier oraz podgotowane warzywa, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Gotowanie...to proste !
Carbonara cake 139

Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu spaghetti

365 dni dookoła kuchni
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 145

danie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni . Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam Naleśnikowa lasagne

Okiem Blondynki by McBlondi
Spaghetti Carbonara-oryginalny przepis 152

kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego(...)posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię

Kopystką po garach
Spaghetti alla carbonara 143

Szybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem - roztrzepać jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek

Kucharka Tarka i Miarka