Szybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem - roztrzepać jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek
Kucharka Tarka i MiarkaPrzepyszny obiad dziś na stole. Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane. Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy, zapraszam. Tyle witamin i błonnika na talerzu jeszcze nie było, zajadajmy ze zdrowiem. Cukiniowe spaghetti z pesto z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś na moim stole gości zielone spaghetti. To propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od mięsa lub po prostu wolą lżejsze jedzenie. Mój mąż pewnie będzie niezadowolony ;) z braku mięsa, mi jednak to danie przypadło do gustu. SKŁADNIKI: makaron spaghetti (na 2 porcje) 2 garści świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Kuchnia w opałachChyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera(...)Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać z pesto, posypać kiełkami. Podawać od razu. Smacznego! *Awokado bardzo szybko traci kolor, staje się ciemne i nieapetyczne. Dlatego pesto należy przygotować w trakcie gotowania makaronu, żeby nie musiało długo czekać
Obiad gotowyPrzepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape . Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy. Składniki na spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami (2 porcje): makaron spaghetti 200 g 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów 1/2 małej śmietany 12% 40 g sera gorgonzola odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz
Karola gotujeSpaghetti bez mięsa jest również smaczne i pożywne. Składniki: Makaron spaghetti 1 opakowanie Groszek konserwowy 1 puszka Cebula biała 1 szt. Pieczarki świeże 25 dag Śmietanka 18% ½ szklanki Masło 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Ser żółty 5 plasterków Natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i udusić na maślę z pokrojonymi
Tradycyjna Kuchniakolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego(...)posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię
Kopystką po garachGRIILLOWANYCH WARZYW Z SEREM HALLOUMI CARPACCIO Z CUKINII SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ MAKARONY SPAGHETTI Z KREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ DANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z KURKAMI BOEUF STROGONOW NAJLEPSZY DOMOWY CHEESEBURGER KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ
nietylkopasta.plkurczakiem (4-6 porcji) Składniki: 450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski 1 łyżka oleju roślinnego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 350 g makaronu typu spaghetti 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 marchewka, starta na tarce 2 dymki, posiekane 3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania) 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków(...)Smacznego! English version Thai noodles with chicken (4-6 servings) Ingredients: 450 g chicken breasts cut into thin strips 1 tablespoon vegetable oil 3 cloves garlic, minced 350 g spaghetti noodles 1 red bell pepper, cut into thin strips 1 carrot, shredded 2 green onions, chopped 3 tablespoons cilantro leaves chopped (plus more for garnish) 1/4 cup t oasted peanuts
karmelowylubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie, szczególnie warzywa, ich proporcje lub przyprawy(...)oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, oregano łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku kilka łyżek oliwy z oliwek do podania: kasza gryczana, makaron krótki lub spaghetti, tarty ser, natka, rukola lub bazylia łyżeczka masła Przygotowanie: Rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaję za chwilę pokrojone drobno suszone pomidory, pieczarki i paprykę w kostkę. Smażę
Zasmakuj Kuchnilunch. Każde danie jest zdrowe, łatwe, szybkie w przygotowaniu (od 20 do 50 minut gotowania) i niedrogie – składa się z niewielu składników, a kosztuje maksymalnie 7 zł od osoby. Spaghetti z pieczonym kalafiorem Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla 2 osób: około 7 zł Spaghetti z domowym sosem pomidorowym Czas : 50 minut (w tym 45 minut powolnego
Niedzielny kucharzUwielbiam makarony i mogłabym je jeść codziennie, a tym bardziej spaghetti bolognese. Jedno z moich ulubionych dań. Nie jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała
Dominacja smakuząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane spaghetti Pęczek bazylii Bouquet garni składający się z liścia laurowego kilku gałązek natki pietruszki i tymianku oraz rąbka od parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Wstawiamy do środka(...)żółtą fasolką, którą dorzucamy do zupy zaraz po bouquet garni. Następnie gotujemy 10 minut. Krok 5 Bierzemy dowolny drobny makaron (jeśli nie mamy to po prostu łamiemy na kawałeczki spaghetti) i dodajemy do wywaru. Ostrożnie z makaronem, nie dodajcie za dużo, bo „wypije” całą zupę. Po 10 minutach, kiedy makaron będzie już prawie miękki, dodajemy fasolkę zieloną oraz fasolkę
Niedzielny kucharzprzeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 2 puszki całych pomidorów 5 łyżek masła(...)Mała cebula Ząbek czosnku Pół opakowania makaronu spaghetti (my używamy razowego) Pół szklanki tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Pomidory wyłóż do rondla, dodaj masło, przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Zacznij podgrzewać, a następnie gotuj na wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Krok 2 Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu
Niedzielny kucharzsera, np. cheddara lub bursztynu (może być to co macie w lodówce Kilka plasterków sera pleśniowego lub Camemberta Opakowanie tortilli pszennych (my robimy tortille domowe według tego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo(...)przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz