Makaron jest produktem uniwersalnym a także łatwym w przygotowaniu. Te cechy sprawiają, że Polacy pokochali makaron. Można przygotować go na różne sposoby. Na słodko. Na wytrawnie. Możemy zrobić zwykłe spaghetti a także zapiekankę makaronową. Składniki: 120 g makaronu spaghetti Lubella 130 ml śmietanki 30% 10 g cukru trzcinowego 30 g miodu 12 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko
Kuchnia w oparachsercem. Każdy makaron to wiedza i doświadczenie, które nabywają już od 130 lat. W swojej ofercie makaronowej Lubella posiada makarony klasyczne, pełnoziarniste, jajeczne. Ja wykorzystałam do przygotowania dania makaron spaghetti nr 4. Potrawę przygotowałam z dodatkiem pistacji., które wyróżniają się: jako jedyne zawierają karotenoidy, które wspomagają nasz wzrok ze wszystkich orzechów posiadają największą ilość potasu, który obniża ciśnienie zawierają błonnik(...)białko, wapń, fosfor oraz witaminę E nazywaną "witaminą młodości" zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych obniżają cholesterol, ciśnienie oraz cukier Czego potrzebujemy do użycia dania: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 1 awokado 1 łyżka soku z limonki duża szczypta soli 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu kolendra 100 g cukinii połowa papryczki chilli 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego 1 garść
Kuchnia w oparachzawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe(...)energetyczna (423 kcal/100g), która w zależności od kontekstu może być wadą lub zaletą Gdyby nie cena, na pewno kupiłabym jeszcze raz. 3. DIET FOOD bezglutenowy makaron zero kalorii SPAGHETTI 9,99 zł/200 g Auchan Składniki: konjac glucomannan, woda, wodorotlenek wapnia. Makaron składa się głównie z wody i błonnika (z rośliny konjac), dlatego ma prawie 0 kcal
Powiedz dietom niePęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały(...)porze, bo smakują najlepiej: są delikatne, lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się
Niedzielny kucharzwpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa. Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić(...)Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieSkładniki: makaron spaghetti 6 pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z ziołami 5 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków świeżej bazylii W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron spaghetti. Odsączamy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, chwilę dusimy. Dodajemy
Olga Piecze i Gotujełyżeczka koncentratu około 100 ml śmietanki 30 % około 2 garście "Bukietu Warzyw Kwiatowych" od Hortex (używamy tylko brokuła i marchewki) sól, pieprz do smaku oliwa/olej do smażenia makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z oliwą/olejem przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, następnie(...)Kiedy cukinia jest już przesmażona dodajemy do niej pomidory i przecier oraz podgotowane warzywa, dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku i przesmażamy do zgęstnienia. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetti :) Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl
Gotowanie...to proste !Carbonara to danie popularne na całym świecie. Zawdzięcza to przede wszystkim prostocie i szybkości wykonania. Jednak wersja, którą znamy troszkę różni się od tradycyjnej, włoskiej receptury. Carbonara to makaron spaghetti, pancetta, jajka i owczy ser pecorino. Jak widzicie, nie ma tutaj śmietany. Ja jednak jestem przyzwyczajona do wersji śmietanowej, na której bazuje carbonara cake . Carbonara cake 300 g makaronu spaghetti
365 dni dookoła kuchnidanie zrodził się po jednej z rozmów z moim przyjacielem Karolem, który prowadzi bloga Kosą po patelni . Karol wspomniał, że kiedy był dzieckiem, jego Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam Naleśnikowa lasagne
Okiem Blondynki by McBlondikolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty parmezan. SKŁADNIKI: 4 porcje ok 400 g spaghetti 4 żółtka i jedno całe jajo (oryginalny włoski przepis mówi,że powinno być tyle żółtek, ile osób-ale tutaj możemy troszkę odchudzić przepis. Ja dałam 3 żółtka) 40 g startego(...)posypać odrobiną natki PRZYGOTOWANIE: Nastawiamy osoloną wodę na makaron. Drobno pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i przesmażamy, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę-całość smażymy-oby tylko nie przypalić. Spaghetti gotujemy al dente. Patelnię zdejmujemy z gazu. W miseczce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan i dużą ilość pieprzu. Makaron odcedzamy (ja zawsze zachowuję troszkę wody od makaronu), wrzucamy gorący na patelnię
Kopystką po garachSzybki obiad to moja specjalność :) Wspaniałe spaghetti alla carbonara. Składniki: makaron spaghetti 2 jajka 10 plasterków boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 30 g startego parmezanu sól i świeżo zmielony czarny pieprz Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbić do miseczki. Doprawić solą i pieprzem - roztrzepać jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek
Kucharka Tarka i MiarkaPrzepyszny obiad dziś na stole. Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane. Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy, zapraszam. Tyle witamin i błonnika na talerzu jeszcze nie było, zajadajmy ze zdrowiem. Cukiniowe spaghetti z pesto z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś na moim stole gości zielone spaghetti. To propozycja dla wszystkich tych, którzy stronią od mięsa lub po prostu wolą lżejsze jedzenie. Mój mąż pewnie będzie niezadowolony ;) z braku mięsa, mi jednak to danie przypadło do gustu. SKŁADNIKI: makaron spaghetti (na 2 porcje) 2 garści świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado kilka pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Kuchnia w opałachChyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera(...)Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać z pesto, posypać kiełkami. Podawać od razu. Smacznego! *Awokado bardzo szybko traci kolor, staje się ciemne i nieapetyczne. Dlatego pesto należy przygotować w trakcie gotowania makaronu, żeby nie musiało długo czekać
Obiad gotowyPrzepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape . Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy. Składniki na spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami (2 porcje): makaron spaghetti 200 g 1/2 małej cebuli ząbek czosnku 50 g suszonych pomidorów 1/2 małej śmietany 12% 40 g sera gorgonzola odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz
Karola gotuje