Smaczny sezonowy obiad, z bobem i nową, lepszą wersją makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno w roli głównej. Z dodatkiem boczku dla okrasy i kremowego sosu na bazie serka mascarpone tworzą wyśmienitą kompozycję. Szybkie tempo przygotowania, prostota i smak, to zalety potraw z makaronem, a makarony pełnoziarniste Lubella dodatkowo zawierają wiele cennych minerałów, witamin oraz błonnik, a ich skład jest wciąż(...)ziarnu mają jeszcze bardziej delikatny smak, dlatego smakują równie dobrze, jak klasyczne makarony, co sprawia, że szybko znikają z talerza nawet u najmłodszych ☺️ Składniki, 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti Lubella Pełne Ziarno 300 g bobu 120 g boczku w kawałkach 100 g serka mascarpone 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta pieprzu natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotować w osolonej wodzie
Kraina Miodem Płynącacoś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co jest dużym błędem i Włosi nie są z tego faktu zadowoleni. Cienkie nitki spaghetti nie są w stanie utrzymać tak ciężkiego sosu, dlatego dużo lepszym dodatkiem jest tu szeroki
Analiza SmakuJakby się dało, to bym dał większy cudzysłów, bo ze spaghetti to ma tyle wspólnego co barszcz czerwony z barszczem, w związku z tym, że spaghetti to rodzaj tworu, zasadniczo otrzymywanego ze zmielonego ziarna pszenicy wymieszanego z wodą, a tu mamy zupełnie inne ziarna, w dodatku, w obudowie, ale z daleka wygląda podobnie :) W każdym razie sam pomysł ciekawy, typowo
Kryzysowa Książka Kucharskailościach hurtowych więc gości non stop w naszej kuchni w przeróżnych odsłonach. Jeśli szukacie pomysłu jak wykorzystać to pyszne, niskowęglowodanowe warzywo, to podrzucam Wam cukiniowe inspiracje od zwykłego spaghetti, leczo, przez pizzę, lazanię, placki, roladę, kotleciki aż po ketchup z cukinii. CUKINIOWE INSPIRACJE: Pizza z cukinii Pieczona rolada z cukinii Placki z cukinii Lazania z cukinii Spaghetti z cukinii Zupa
Ola la LCHFDzień dobry :-) Dziś kolejna pyszna propozycja obiadowa z książki Hanny Lis "Mój świat na talerzu". Robi się szybko, a smak jest rewelacyjny. Spaghetti z pesto sycylijskim z Trapani to pyszne połączenie migdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje(...)makaronu spaghetti 500 g pomidorków cherry spora garść świeżej bazylii 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki lub ze skórką sól pieprz 8-10 łyżek startego sera pecorino lub parmigiano reggiano (u mnie ten drugi) tarty ser typu pecorino lub parmigiano reggiano do posypania 1. Pomidorki myjemy
kruche babeczkiSkładniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 200 g twarożku śmietankowego 40 g jogurtu naturalnego 20 g cukru waniliowego 1 łyżeczka masła 2 łyżki pestek słonecznika 4 garście ulubionych owoców sezonowych Makaron spaghetti Arc Pol gotujemy al dente. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron wymieszać z jogurtem, cukrem i twarożkiem. Przełożyć makaron do naczynia żaroodpornego. Dodać owoce i posypać pestkami słonecznika
Kuchnia w oparachdzieciństwo nie kojarzy Wam się z makaronem podanym z truskawkami i białym serem? Jest to najszybszy sposób na przygotowanie smacznego obiadu... na słodko :) Składniki: 300 g makaronu spaghetti Arc Pol 250 g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 300 g truskawek Makaron Arc Pol spaghetti ugotować al dente. Truskawki umyć, usunąć szpatułki. Zmiksować truskawki
Kuchnia w oparachmleka, zamieszaj, gotuj chwilę. Następnie wlej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut, a najlepiej 2 godziny. Podawaj ragu z makaronem spaghetti lub linguini. Smacznego! Artykuł Środa: Spaghetti z sosem al ragu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSpaghetti bolognese to najpopularniejsze danie z makaronem, mięsem i pomidorami. Przepis przygotowałam bardzo łatwy i myślę że jest tak smaczny że nie trzeba do niego nic dodawać. Po prostu pyszny. SKŁADNIKI : 250 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego, mieszanego 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka naturalnej jarzynki lub trochę więcej
Kulinarne Fantazje MarioliNieco inne wydanie spaghetti, bez mięsa, ale również z dużą ilością pomidorów i bardzo smacznie! 200g makaronu spaghetti 2 bakłażany 1 mały słoiczek kaparów w zalewie 4 ząbki czosnku 300ml passaty pomidorowej 100g tartej mozzarelli sól, pieprz oliwa z oliwek 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek
Szefowa kuchnikażdej postaci to ulubione danie Agnieszki, a ja, choć generalnie większą estymą darzę ziemniaki i kaszę z czasem uległem jej fascynacji. Miłosz z równym entuzjazmem reaguje na hasło: spaghetti i ziemniaczki. Z jednym i drugim wygrywa tylko piza. Prosta włoska kuchnia Włoska kuchnia standardowo kojarzy się z makaronem i pizzą i słusznie, bo to jedne z najpopularniejszych na świecie dań(...)smaczne. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo
Niedzielny kucharzsera np. grana padano, parmezan, sól do smaku, 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt., pieprz młotkowany z kolendrą, sól do smaku, makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem, pęczek szczypiorku, 1 łyżka oleju, płatki sera. Przygotowanie: pesto: W moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy(...)mieszamy, doprawiamy pieprzem młotkowanym. Rada: makaron dodajemy bezpośrednio z wody, jeśli będziemy go odcedzać na cedzaku, to odlewamy sobie 3-4 łyżki wody, którą dodajemy do szparagów z pesto. Spaghetti podajemy z płatkami sera lub startym
Moniki SmakołykiSpaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak naprawdę polecam spróbować tego dania w takiej wersji. Dodatek brokuła sprawia, że jest ona jeszcze bardziej treściwa! A, i bardziej zielona, tak na wiosnę ;) Artykuł Spaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą pochodzi
Pogotujmy.plprimavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera po łacinie oznacza wiosna. W 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque powstało słynne dzisiaj danie o tej właśnie nazwie – spaghetti primavera. Działo się to zimą, kiedy klienci nie mogli doczekać się wiosny i jego smaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy(...)zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy też pyszne pęczotto primavera , w którym makaron zastąpiliśmy kaszą. Dzisiaj zachęcamy Was do spróbowania zupełnie nowego przepisu na makaron
Niedzielny kucharz