Pisząc o mące nie mogę pominąć kwestii wszechobecnego glutenu . Ciasta lekkie i puszyste , aby mogły rosnąć potrzebują dwóch składników: powietrza oraz czegoś co pozwoli uwięzić to powietrze w cieście. Takim „ czymś ” jest właśnie gluten . Jak powstaje gluten? Gluten powstaje z mieszaniny białek, gluteniny i gliadyny, które łączą się i reagują ze sobą w wyniku wyrabiania ciasta z wodą . Powstały kleisty gluten pozwala wyłapać i uwięzić w cieście pęcherzyki powietrza, które nadają naszemu wypiekowi kształt , mięk... czytaj dalej...
Robię to co lubię i lubię to co robię... tak można streścić moją pasję do wypieków. Blog stworzyłam po to, aby zebrać w jedno miejsce przepisy gromadzone przez lata przez moją mamę i babcię. Każdy z nich jest sprawdzony i to wielokrotnie. Do całej tej kupki dołożyłam również swoje ulubione przepisy. Moją kolejną dużą pasją jest dekorowanie. Bardzo się cieszę, że te dwie pasje mogę połączyć ze sobą. Ciągle się kształcę i podnoszę swoje kwalifikacje. Specjalnie po to, abym mogła Wam przekazywać rzetelną i sprawdzoną wiedzę.