Torta di riso- Ciasto ryżowe

Torta di riso- Ciasto ryżowe

Torta di riso- Ciasto ryżowe

 Dziś zapraszam na wariacje na temat Torta di riso.  To włoskie ciasto ryżowe, a właściwie mleczny pudding ryżowy wywodzi się z Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały różne regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.  Nie przepadam za ciężkimi i zbitymi ciastami, a takąstrukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam więc nadać mu lekkości dodając śmiet... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, ciekawe przepisy, cynamon, cytryna, ryż, sok, lekka, cukier, tarta, pieczenie, jajko, bułki, włoska, słodkie, lekkie ciasto, kremowa, pyszne ciasto, ciasto cytrynowe, ciasto z białek , puszyste ciasto, ciasto z masa, ciasta z masa, słodkie ciasto, sposoby na jajko, sok cytrynowy, tarta na słodko

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Maggie, 14 maja 2012 11:44:21

A ja wlasnie lubie ciezkie, zbite i kleiste ciasta, wiec to cos dla mnie.

sofieta, 14 maja 2012 14:36:49

Maggie, polecam wiec oryginalny przepissss...))

Alizea, 20 maja 2012 18:15:26

Tez juz robilam torta di riso. Z pewnoscia wart zrobienia. Pozdrawiam.

sofieta, 20 maja 2012 18:27:17

Dziekuje za wizyte))