Torta di riso- Ciasto ryżowe
Torta di riso- Ciasto ryżowe
Dziś zapraszam na wariacje na temat Torta di riso.
To włoskie ciasto ryżowe, a właściwie mleczny pudding ryżowy wywodzi się z Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały różne regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.
Nie przepadam za ciężkimi i zbitymi ciastami, a takąstrukturę ma właśnie ten wypiek, postanowiłam więc nadać mu lekkości dodając śmiet... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta
Autor
sofieta
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
ciasto, ciekawe przepisy, cynamon, cytryna, ryż, sok, lekka, cukier, tarta, pieczenie, jajko, bułki, włoska, słodkie, lekkie ciasto, kremowa, pyszne ciasto, ciasto cytrynowe, ciasto z białek , puszyste ciasto, ciasto z masa, ciasta z masa, słodkie ciasto, sposoby na jajko, sok cytrynowy, tarta na słodko
Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta
Dodaj komentarz
Maggie,
14 maja 2012 11:44:21A ja wlasnie lubie ciezkie, zbite i kleiste ciasta, wiec to cos dla mnie.
sofieta,
14 maja 2012 14:36:49Maggie, polecam wiec oryginalny przepissss...))
Alizea,
20 maja 2012 18:15:26Tez juz robilam torta di riso. Z pewnoscia wart zrobienia. Pozdrawiam.
sofieta,
20 maja 2012 18:27:17Dziekuje za wizyte))