Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia

Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia

Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia

Przygotowanie aktywnego zakwasu: Najpierw wyjmuję zakwas pszenny z lodówki i dokarmiam po raz pierwszy: 20 g zakwasu pszennego + 20 g wody + 20 g mąki jasnej pszennej typ 550 lub 650. Na słoiku zaznaczam poziom zakwasu markerem i zostawiam w temperaturze ok. 24-25oC na ok. 3 godziny (do podwojenia objętości) Potem robię drugie dokarmienie/odświeżenie zakwasu: Po pierwszym dokarmieniu mam w słoiku 60 g zakwasu. Dodaję do tego 30 g wody + 30g mąki jasnej pszennej j.w. Ponownie zaznaczam poziom zakwasu markerem i ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.