Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem

Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem

Chleb z kleikiem z płatków żytnich i sezamem

Dodatek kleiku wzbogaca chleb w składniki odżywcze, polepsza jego smak i aromat oraz opóźnia czerstwienie. Same korzyści, więc warto spróbować. W przypadku tego chleba kleik zrobiłem  z płatków żytnich, ale mogą to być dowolne płatki z innego zboża (pszenne, orkiszowe, jaglane, etc), może to być również kaszka lub łamane ziarno. Ilość kombinacji, mieszania różnych zbóż czy dodatków jest w zasadzie nieograniczona. Przygotowanie kleiku: 35 g płatki żytnie 80 g woda Płatki zalać wodą i zostawić na noc do namoc... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.