Różowe śledzie Cebulę obrać i pokroić w średnią kostkę, marchewkę obrać, umyć i pokroić na grubsze plasterki, kulki pieprzu czarnego delikatnie rozgnieść rondelka wlać wodę, ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, pokrojoną cebulę, oraz cukier. Rondelek postawić na ogniu, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Śledzie pokroić na ok. 4 cm kawałki, ułożyć luźno w słoiku i zalać wystudzoną marynatą (do słoika razem z marynatą przełożyć przyprawy, cebulę i marchewkę...
Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...