Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana

Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana

Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana

Przepis zgodny z podanymi składnikami przez autora, dlatego niech Was nie zdziwią ilości składników, które są dokładne co do grama. Zaokrąglenie ich nie będzie miało aż tak dużego znaczenia w ostatecznym wypieku. To są minimalne wartości, ale ja podałam tak jak wyliczył to autor przepisu. Nie było zdjęcia tego chleba w książce, więc nie wiem czy podołałam wyzwaniu. Myślę, że chleb wyglądałby inaczej, gdybym użyła mąki wysokoglutenowej. Orkisz do nich nie należy. Typ 630 ma 10,6g białka.   Oto co autor... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Leśny Zakątek

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.