seler naciowy - 4547 przepisów (strona:131/304)

Koktajl na wiosenny detoks 66

polecam koktajl na  wiosenny detoks. PIETRUSZKA – jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza i antyoksydantów. Sprawia, że nasze nerki są w stanie lepiej filtrować substancje toksyczne zgromadzone we krwi. SELER – zwalcza kwas moczowy i resztki po metabolizmie . Oprócz tego, oczyszcza wątrobę i drogi moczowe. OGÓREK- działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje(...)beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu – są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Składniki ogórek łodyga selera naciowego jabłko natka pietruszki pomarańcza Artykuł Koktajl na wiosenny detoks pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Warzywny gulasz z dorszem 167

więc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru(...)pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami

sierotka maRysia w kuchni
Wegetariańska lazania 327

sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem.   6-8 porcji   2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki pietruszki olej lub oliwa do smażenia(...)słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. W międzyczasie cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cztery

Simple Dish
Zupa z piersi kurczaka z kluseczkami 168

było w lodówce, zamrażarce..po prostu wszystkiego po trochu.. 1 pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych w drobne słupki [ u mnie mieszanka chińska] 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek brokuła domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele sos sojowy ciemny 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana koperek, szczypiorek kluski  2 jajka około 1 szkl.mąki sól Pierś z kurczaka

Moje domowe kucharzenie
Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem 94

Składniki na 4-5 porcji: – 10cm chorizo – 12 krewetek, obranych – 400g piersi z kurczaka/indyka – 1 zielona papryka – 3 łodygi selera naciowego – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – 400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego ) – 60g komosy ryżowej – 2 liście laurowe(...)kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy paprykę, seler i również podsmażamy. Wkładamy

Be Fit Be Strong
Zupa krem z brokuł i serka 136

minut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut, obroty 1, sprawdzić smak

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti bolognese, sos 101

długo gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu nabiera smaku i ma odpowiednią konsystencję. 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina, wieprzowina ) 2 marchewki 1 cebula 2 – 3 łodygi selera naciowego puszka pomidorów

Polska Zupa
Warzywne pierścionki 162

właściwie bardziej startera na zimno. Pomysłowe, niezwykle efektowne, kolorowe i zdrowe pierścioneczki! Zapraszam! :) Składniki (na zdjęciu te poniżej, mogą być dowolne sezonowe): ogórek świeży "wąż" marchew biała rzepa seler naciowy żółta papryka czerwona papryka Wykonanie: Do wykonania przekąski możesz użyć dowolnych warzyw (najlepiej sezonowych) najlepiej tych, które da się pokroić w ładne, równe słupki.  Ogórka pokrój na grube plastry

Garniec Magalie
ZIELONY KOKTAJL MOCY 196

orzeźwi. Spora porcja lekkiego smaku nie pozbawiona błonnika i witamin. Receptura banalnie prosta, efekt wyśmienity.       1/2 ogórka (o tej porze tylko szklarniowe niestety) 2 kawałki (laski) selera naciowego 1 zielone... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Aromatyczna zupa z kurczakiem 308

moja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki  2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz, sól 2 liście laurowe  Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy

Kuchnia moimi oczami
Zupa "opróźnij lodówkę" 174

pierwszej świeżości, to nadal idealne są na pożywną zupę jarzynową . Składniki na 6 porcji: 3 łyżki oliwy z oliwek  1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół(...)garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w małą kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i podsmażyć ok. 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w większą kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz 1/4 łyżeczki soli i dusić pod przykryciem przez ok. 12 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i nabiorą głębokiego, złotego koloru - można dolać kilka łyżek wody

Grunt to przepis!
Zielony koktail owocowo-warzywny I 177

cukru (kalorii) niż inne. Dlatego pijemy je chętnie zarówno ja, jak i moja mała :) Składniki: 2 pomarańcze 1/4 ananasa 1 kiwi garść liści pietruszki garść liści szpinaku 2 kawałki selera naciowego Metoda: Wycisnąć sok z pomarańczy. Do blendera wrzucić pozostałe składniki, zalać sokiem z pomarańczy i zblendować na gładko. Pić krótko po przygotowaniu inaczej traci wartości odżywcze. Smacznego :) Skomentuj

MamaOskarka
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 71

przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego(...)minut . Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną

Moja Delicja
Zupa krem cebulowa 381

Dzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz

Kuchenne Wariacje
Kurczak z soczewicą, batatami i szpinakiem w pomidorach 150

pomidorach :) Składniki na kurczaka z batatami: – 400 g piersi z kurczaka – 1 batat (360g) – 70 g czerwonej soczewicy – 90 g szpinaku – 2 łodygi selera naciowego – 200 g pomidorów z puszki

Kuchenne Wariacje