średnie cebule – ok. 240 g 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki – ok. 180 g 1 średnia pietruszka – ok. 50 g 2 łodygi selera naciowego – ok. 80 g 500 ml passaty pomidorowej 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej rzepakowy(...)Bolognese: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Najlepiej żeby wszystkie warzywa nie miały kostki większej niż pół centymetra. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Kolejno dodać marchewkę, pietruszkę
Kulinarne Przebojefasolką szparagową (4 porcje) Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku(...)dodaj masło i oliwę i smaż kotleciki przez 1 – 1 1/2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw. Do patelni włóż cebulę, czosnek, selera i boczek i smaż na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, bazylię, ocet, 1/2 szklanki wody i dopraw cukrem, solą
karmelowygotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu(...)posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania. Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus, dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno posiekaną szalotkę i gałązki selera pokrojone w plasterki. Na koniec dorzucamy owoce granatu, mieszamy i gotowe. Smacznego
Tajemnice Smakupolecam koktajl na wiosenny detoks. PIETRUSZKA – jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza i antyoksydantów. Sprawia, że nasze nerki są w stanie lepiej filtrować substancje toksyczne zgromadzone we krwi. SELER – zwalcza kwas moczowy i resztki po metabolizmie . Oprócz tego, oczyszcza wątrobę i drogi moczowe. OGÓREK- działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje(...)beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu – są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Składniki ogórek łodyga selera naciowego jabłko natka pietruszki pomarańcza Artykuł Koktajl na wiosenny detoks pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniawięc jest sprawdzony podwójnie i podwójnie wart polecenia. Warzywny gulasz z dorszem Składniki: dorsz tusza lub filet z dorsza tak ok. 500-600 g świeża czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru(...)pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami
sierotka maRysia w kuchnisprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem. 6-8 porcji 2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki pietruszki olej lub oliwa do smażenia(...)słony w smaku. Gdy beszamel jest gotowy zabieramy się za przygotowanie farszu. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i łodygi selera pokrojone w cienkie plasterki. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zgnieciony czosnek i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. W międzyczasie cukinię obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na cztery
Simple Dishbyło w lodówce, zamrażarce..po prostu wszystkiego po trochu.. 1 pierś z kurczaka mieszanka warzyw pociętych w drobne słupki [ u mnie mieszanka chińska] 2 łodygi selera naciowego kilka różyczek brokuła domowa vegeta sól, pieprz listek, ziele sos sojowy ciemny 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana koperek, szczypiorek kluski 2 jajka około 1 szkl.mąki sól Pierś z kurczaka
Moje domowe kucharzenieSkładniki na 4-5 porcji: – 10cm chorizo – 12 krewetek, obranych – 400g piersi z kurczaka/indyka – 1 zielona papryka – 3 łodygi selera naciowego – 1 duża cebula – 2 ząbki czosnku – 400g pomidorów krojonych z puszki – 400ml bulionu (400ml wody + 1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu drobiowego ) – 60g komosy ryżowej – 2 liście laurowe(...)kurczaka/indyka kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni po krewetkach (ewentualnie dodać niewielką ilość oliwy) przez 5-7 minut. Zrumienione mięso przekładamy na talerz z krewetkami. Paprykę, seler i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni po mięsie podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na średnim ogniu podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy paprykę, seler i również podsmażamy. Wkładamy
Be Fit Be Strongminut. Dodać serek i śmietanę. Zmiksować zupę blenderem na gładką masę. Podawać z bułką, grzankami itp Zupa pyszna polecam. Thermomix do naczynia wlać wodę, dodać marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy, natkę pietruszki, kurkumę, paprykę słodką, sól, pieprz, gotować temperatura 100 C, czas 15 minut, obroty 1 dodać brokuł, gotować 100 C, czas 10 minut, obroty 1, sprawdzić smak
Kuchnia Pokoleńdługo gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu nabiera smaku i ma odpowiednią konsystencję. 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina, wieprzowina ) 2 marchewki 1 cebula 2 – 3 łodygi selera naciowego puszka pomidorów
Polska Zupawłaściwie bardziej startera na zimno. Pomysłowe, niezwykle efektowne, kolorowe i zdrowe pierścioneczki! Zapraszam! :) Składniki (na zdjęciu te poniżej, mogą być dowolne sezonowe): ogórek świeży "wąż" marchew biała rzepa seler naciowy żółta papryka czerwona papryka Wykonanie: Do wykonania przekąski możesz użyć dowolnych warzyw (najlepiej sezonowych) najlepiej tych, które da się pokroić w ładne, równe słupki. Ogórka pokrój na grube plastry
Garniec Magalieorzeźwi. Spora porcja lekkiego smaku nie pozbawiona błonnika i witamin. Receptura banalnie prosta, efekt wyśmienity. 1/2 ogórka (o tej porze tylko szklarniowe niestety) 2 kawałki (laski) selera naciowego 1 zielone... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcumoja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz, sól 2 liście laurowe Mieszamy wywar z wodą, dodajemy liście laurowe i pozostawiamy
Kuchnia moimi oczamipierwszej świeżości, to nadal idealne są na pożywną zupę jarzynową . Składniki na 6 porcji: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula - duża 2 marchewki - średnie 2 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki - średnie 1 batat - średni 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1,5l [6 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół(...)garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w małą kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i podsmażyć ok. 4 minuty, aż będzie przezroczysta. Dodać pokrojone w większą kostkę: marchew, seler i pietruszkę oraz 1/4 łyżeczki soli i dusić pod przykryciem przez ok. 12 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i nabiorą głębokiego, złotego koloru - można dolać kilka łyżek wody
Grunt to przepis!cukru (kalorii) niż inne. Dlatego pijemy je chętnie zarówno ja, jak i moja mała :) Składniki: 2 pomarańcze 1/4 ananasa 1 kiwi garść liści pietruszki garść liści szpinaku 2 kawałki selera naciowego Metoda: Wycisnąć sok z pomarańczy. Do blendera wrzucić pozostałe składniki, zalać sokiem z pomarańczy i zblendować na gładko. Pić krótko po przygotowaniu inaczej traci wartości odżywcze. Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarka