kaszę kuskus , filet z kurczaka. Filet z kurczaka z kaszą kuskus – składniki (na 2 porcje): 200g filetu z kurczaka 3/4 szklanki kaszy kuskus 2 cm imbiru 2 pędy selera naciowego 2 marchewki pieprz sól oliwa ząbek czosnku Filet z kurczaka z kaszą kuskus – przepis: Kurczaka myjemy, a następnie obtaczamy w marynacie przygotowanej z oliwy, startego imbiru, soli(...)smakiem marynaty. Kurczaka gotujemy na parze (najlepiej w parowarze) przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu kurczaka zostawiamy go na ok. 5 minut aby odpoczął, a następnie kroimy na plasterki. Selera, marchewkę kroimy w pół plasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, tak aby były al dente. Kuskus zalewamy gorącą wodą (1 cm ponad powierzchnię kuskusu) i odstawiamy do ostygnięcia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!robi prawdziwe cuda ze smakiem. Naprawdę świetna! Przepis na grecką zupę z ciecierzycą revithia Składniki: 200 gramów suszonej ciecierzycy, 2 czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 4 łodygi selera naciowego, pół papryki czerwonej, 2-3 ziemniaki, sok z jednej cytryny, oliwa, oregano, sól, pieprz. Jak zrobić grecką zupę z ciecierzycą? Ciecierzycę namocz w wodzie przez 12 godzin, wodę odlej(...)przykryciem przez godzinę, uzupełnił wodę, która wyparowała. W międzyczasie rozgrzej na patelni trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszli, dodaj posiekany czosnek, marchewkę i seler pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki, gotuj 5 minut, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, dopraw solą, pieprzem i oregano, gotuj jeszcze przez około 7 minut – aż ziemniaki zmiękną
Kulinarna Polskakrótkie nitki makaronu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc por – ½, biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny(...)fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj
wiecejwarzyw.plpodstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu(...)ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6 minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni
Stare Garygotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki 1 marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 200 g -1szt- cukinia - pokrojona w sporą kostkę 240 g -1szt- bakłażan - pokrojony w kostkę(...)garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju i maśle, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, cukinię i bakłażan, dynię, marchewkę, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową, pomidory
Stare GaryBłyskawiczny hummus to propozycja dla wszystkich zapracowanych i tych, którzy chcą się dobrze odżywiać. Hummus to idealny dodatek do świeżej marchewki, pietruszki, selera naciowego. Ale możemy go również wykorzystać jako pastę do kanapki. Sprawdź przepis na kremowy makaron z szynką i brokułami Składniki 200g ugotowanej cieciorki (kupcie gotową w sklepie) 1 łyżka pasty Tahini 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy) pieprz sól olej lub oliwa z oliwek do pieczenia: 1 cebula czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 6-7 ząbków czosnku 1 marchewka 120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki 3-4 gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego(...)wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować
Stare Garydocument.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulkę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i smażymy na oliwię do zeszklenia. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Podlewamy lekko wodą i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidorki pelati, koncentrat pomidorowy, dusimy ok 5 minut. Hartujemy śmietankę i dodajemy do sosu. Przyprawiamy do smaku bazylią, oregano, słodką
CoolinarniePLOryginalny przepis tutaj składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte oliwa z oliwek 2 średnie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól(...)Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok. W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć
Stare Garysklepowych, zdecyduję się jednak zakisić cytryny i wrócić do tego przepisu. Składniki: dynia piżmowa - około 700 g 2 łyżki oliwy 100 g ryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej(...)miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45-60 minut. Przy większej wagowo dynii czas pieczenia odpowiednio wydłużyć seler obrać z włókien i pokroić w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu, ostudzić i posiekać. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 puszki(...)smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową i rozdrobnione
karmelowyBardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić drobno, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Przygotowanie sosu – do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, cukier, majonez. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw
Kuchnia Pokoleńdekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól
Jem więc Jestem