jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 puszki(...)smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową i rozdrobnione
karmelowyBardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler naciowy pokroić drobno, cebulę obrać i posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i wymieszać. Przygotowanie sosu – do miseczki wlać olej, sok z cytryny, dodać musztardę, cukier, majonez. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw
Kuchnia Pokoleńdekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól
Jem więc Jestemdekoracji) 2 łyżeczki ostrego sosu typu Tabasco 1 łyżeczka soli selerowej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprz sól (do smaku) 200 ml wódki (lub wedle uznania) 6 długich kawałków selera naciowego (pokrojonych wzdłóż na paski o szerokości ok. 0.5 cm) W dużym blenderze lub dzbanku dokładnie wymieszać razem sok pomidorowy, chrzan, sos Worcestershire, sok z cytryny, ostry sos, sól selerową, sól
Jem więc Jestemwolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki(...)mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię wlać wino i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Umieść seler, cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać
Stare Garydomowe imprezy, rodzinne spotkania a nawet na święta. Zapraszam na przepis! SAŁATKA HOKUS POKUS – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 150 g żurawiny 2-3 łodygi selera naciowego 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do kurczaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)kurczaka, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy i odstawiamy do przestygnięcia. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez 7 minut, by zmiękła. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Selera konserwowego oraz cebulę kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, ser żółty również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem
Przepiski.plzmielić samemu) 3cm kawałek imbiru 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka posiekanego szczypioru 1 białko 2 szklanki soku pomidorowego Hortex ok. 3-4 oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 gałązki selera naciowego 1 papryczka chili lub więcej jeśli lubicie tabasco do smaku 2 łyżki cukru, najlepiej brązowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki(...)pół godziny do lodówki. Mięso zmielić razem z imbirem, dodać szałwię i szczypior oraz białko – dokładnie wymieszać i odstawić. Na patelnię wlać olej (1 łyżkę), dodać posiekany seler i czosnek – zeszklić (ok. 4 minuty). Wlać sok pomidorowy, dodać posiekane chili, cukier, sos Worcestershire, dodać 60 ml wody i sól. Dobrze wymieszać i gotować aż zgęstnieje
Pociąg Do Kuchniczegokolwiek im brakuje. Przepis na wegańską zupę z zielonej soczewicy Składniki: 400 gramów zielonej suchej soczewicy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (około 2 cm), 4 łodygi selera naciowego, 1 duża marchewka lub 2 mniejsze, 2-3 ziemniaki, kopiasta łyżka proszku curry, puszka mleka kokosowego (400 ml), 1 cytryna lub limonka, pęczek natki pietruszki, sól, olej, do podania(...)minuty, wsyp curry, wymieszaj, aby połączyło się z tłuszczem – odda wtedy najwięcej aromatu. Teraz do garnka wsyp soczewicę, wlej 3 szklanki wody, gotuj pod przykryciem 10 minut. Łodygi selera pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, ziemniaki pokrój w niewielką kostkę, dodaj do zupy. Dodaj także puszkę mleka kokosowego, dokładnie wymieszaj, gotuj koleje 10-12 minut
Kulinarna Polskatrochę..co było w lodówce, zamrażarce...kombinacja dowolna.. biała kiełbasa sól, pieprz listek, ziele domowa vegeta 1-2 marchewki por kilka ziemniaków 2-3 łodygi selera naciowego 1 szkl.zielonego, mrożonego groszku 10 dkg fasolki szparagowej mrożonej 1-2 pomidory kilka pieczarek kilka listków sałaty Do garnka wlać wodę,włożyć kiełbasę,pokrojone pieczarki, marchewkę
Moje domowe kucharzeniewięcej wody. Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 8 pomidorów 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 gałązki selera naciowego 1/2 małej papryczki chilli 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( u mnie z Lidla w kartoniku ) 1/2 łyżeczki kuminu 1 puszka ciecierzycy w puszce ew. pieprz oliwa(...)marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno kroimy. Myjemy gałązki selera i tniemy w nieduże kawałeczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i po chwili dodajemy czosnek, a po kolejnych kilku minutach dodajemy selera. Całość przesmażamy, dodając
Kuchnia na wzgórzuzupa cieplejsza, tym bardziej wydaje się pikantna, a ja mam wrażliwy żołądek) i wciągnęła mi połowę. Składniki na 6-8 porcji (zupa jest bardzo sycąca): 2-3 gałązki selera naciowego 2 puszki po 400 g pomidorów lub 6-8 szt. świeżych (ja na dostępnych obecnie w sklepach nawet nie patrzę, dla nie niejadalne) 100 g czerwonej soczewicy 2 cebule(...)kilku sekundach dolej około 1,5 litra wody, wsyp soczewicę i gotuj około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj pomidory, ciecierzycę i pokrojony w drobną kostkę seler. Gotuj pod przykryciem, aż seler zmięknie (około 10-15 minut), na końcu dodaj sok z cytryny Smacznego
greenscarfOliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana 4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane 600 g ryżu do risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu(...)małe krążki, zostawiając całe główki. Następnie zacząć szykować bazę do risotto. Etap 1: Doprowadzić bulion do wrzenia. Oliwę wlać do innego dużego garnka, dodać cebulę i seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły
Stare Garyśrednie cebule – ok. 240 g 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki – ok. 180 g 1 średnia pietruszka – ok. 50 g 2 łodygi selera naciowego – ok. 80 g 500 ml passaty pomidorowej 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej rzepakowy(...)Bolognese: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę. Najlepiej żeby wszystkie warzywa nie miały kostki większej niż pół centymetra. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, podsmażyć. Kolejno dodać marchewkę, pietruszkę
Kulinarne Przebojefasolką szparagową (4 porcje) Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 50 g boczku pokrojonego w kostkę 1×400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego brązowy cukier, sól i pieprz do smaku(...)dodaj masło i oliwę i smaż kotleciki przez 1 – 1 1/2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw. Do patelni włóż cebulę, czosnek, selera i boczek i smaż na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, bazylię, ocet, 1/2 szklanki wody i dopraw cukrem, solą
karmelowygotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki 100 g kaszy kuskus 1 owoc granatu 2 – 3 gałązki selera naciowego szalotka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych listków mięty 4 łyżki soku z limonki 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kminu(...)posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania. Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus, dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno posiekaną szalotkę i gałązki selera pokrojone w plasterki. Na koniec dorzucamy owoce granatu, mieszamy i gotowe. Smacznego
Tajemnice Smaku