obiadu czy dań z grilla. Można ją także spakować do lunchboxu. Idealna sałatka na letnie upały - lekka i orzeźwiająca! Gorąco polecam! Sałatka pomidorowa Składniki: 300g pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano ( lub 1 łyżka swieżego) 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę sól, pieprz
Codzienne Gotowaniewyjątkowo smaczna! Polecam ! Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipes składniki 260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry 70 - 80 g boczku wędzonego 3 łodygi selera naciowego 340 g ziemniaków 1 duży por - biała część 750 ml bulionu z kurczaka 1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% ) 2 liście laurowe 3 -4 gałązki tymianku łyżka masła
Stare Garynich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek. 180-200 g wątróbki drobiowej 2 małe jabłka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1,5 szklanki kaszy gryczanej 4 gałązki selera naciowego 1 łyżka oleju sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 1/2 l bulionu grzybowego ( lub wody po namoczonych grzybach ) Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać wątróbkę i pokrojone
Jemy Pijemysmaczne zaraz po ugotowaniu, ale również następnego dnia po odsmażeniu. Składniki (na 4 porcje: Farsz 140 g bryndzy 200 g pieczonej dyni (bez skóry) cebula natka pietruszki młody liść selera naciowego sól odrobina oleju do smażenia Ciasto 250 g mąki pszennej ok. 130 ml wrzątku pół łyżeczki soli Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić (nie podsmażać!) na rozgrzanym
Weekendy w domu i ogrodzieowsianą i warzywami. Takie danie jest bardzo zdrowe i lekkie. Jedna porcja to ok 450 kcal. Składniki (2 porcje): szklanka kaszy owsianej mała cukinia papryka czerwona 2-3 gałązki selera naciowego cebula sól, pieprz, papryka ostra łyżka oleju Przygotowanie Jeśli mamy kaszę w woreczku, gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Kaszę sypką płuczemy, odcedzamy, zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy(...)bardzo małym ogniu do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka (ok 20-30 min). Jeśli wchłonie cały płyn, a będzie jeszcze twardawa, dolewamy wody. Cebulę kroimy w piórka, seler i cukinię w kostkę, paprykę w paski. Warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę, następnie wlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Warzywa mieszamy z kaszą, doprawiamy
e-PrzepisyKulinarnepewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki sałaty lodowej jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej puszka ananasa 2 duże łodygi selera naciowego 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego sól i pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy
Blog kulinarny S9.PLpodudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć(...)grill lub termoobieg i piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie
Moja Galeria Smakukurczak, kroimy pozostałe składniki, wrzucamy do miski, dodajemy majonez, odpowiednie doprawiamy i gotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Kurczaka można przyprawić przyprawą
magiczna kuchnia Kasiniesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpecików Warzywa umyć i obrać. Korzeń
UgotowaćSkładniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy
e-PrzepisyKulinarneprzygotowania tego dania najlepsze będą małe dynie, takie o wadze około 300 – 400 g każda. Składniki 4 małe dynie hokkaido 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100 g suszonych śliwek 200 g pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń 250 ml bulionu warzywnego 150 g kuskus
Tajemnice SmakuProsta do zrobienia .. 1 szkl. kaszy kuskus Kupiec 1 papryka 2-3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy 15 dkg polędwicy drobiowej 1 cebulka 1-2 jabłka sol, pieprz majonez Kaszę wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki i odstawić na 5 minut.Kukurydzę odsączyć,resztę dodatków pokroić w kostkę. Do kaszki
Moje domowe kucharzeniedowolne. W oryginalnym przepisie dodany był jeszcze tarty żółty ser - pewnie pomagał zlepić składniki, ale jajko też daje radę. Chociaż serek kusił... Co dodałam? 1 tartą marchewkę 1 łodygę selera naciowego - zostało mi od wegańskiego spaghetti 1/2 pęczka pietruszki trochę szczypiorku - bo akurat miałam w lodówce 1/4 czerwonej papryki * szynkę - to jest opcjonalne - ja dodałam do połowy muffinek, tak, żeby
Mama z Motylemoczywiście fanom bobu, do których jak najbardziej się zaliczamy. Zielone curry z bobem Składniki: 500 gramów świeżego bobu , 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 większa marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 2 łyżeczki zielonej pasty curry, olej, sól. Składniki na 2 porcje. Jak zrobić zielone curry z bobem? W garnku rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim posiekaną cebulę, gdy lekko się
Kulinarna PolskaPrzepis na hiszpańską zupę z soczewicą i chorizo Składniki: 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, 2 pętka hiszpańskiej kiełbasy chorizo (łącznie około 400 gramów), 2 większe marchewki, 4 łodygi selera naciowego, 2 papryki czerwone, 300 gramów zielonej soczewicy, 2 dojrzałe pomidory, płaska łyżka papryki w proszku (najlepiej wędzonej), oliwa, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić hiszpańską zupę z soczewicą
Kulinarna Polska