seler naciowy - 4547 przepisów (strona:119/304)

Zupa marokańska Harira 199

stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej   szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie  puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego  łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu(...)być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy

Apetyt na Zielone
Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika 123

duże czerwone papryki grubościenne 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej 2 cebule średniej wielkości 5 ząbków czosnku 5 łyżek koncentratu pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka, płaska mielonych nasion kolendry 2 łyżki mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 2 łyżki brązowego cukru lub miodu sól do smaku smalec(...)przykryć wszystkie składniki, ale żeby nie zaczęły pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaj pokrojony seler naciowy i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę . Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików

Ogrodnik w podróży
Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej 105

szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami!  Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej(...)stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 115

imbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, jest piekielnie mocny ): 3 łodygi selera naciowego, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 różyczka brokuła, 1 jabłko. JARMUŻOWO - MARCHWIOWY (to połączenie pobudza układ odpornościowy, ilość tymianku można dostosować do swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki(...)zwiększać), (koniecznie dodać 1 łyżeczkę oleju tłoczonego na zimno): 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 garść świeżego tymianku, 1 papryczka chilli, 1/2 zielonego ogórka, 1 jabłko SELEROWY: 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko, 1 cm. korzenia imbiru, 1/2 cytryny POMIDOROWY: 2 pomidory, 1 jabłko, 1 marchewka, 1 garść świeżego tymianku, 1 garść zielonej natki pietruszki

Naturalna Kuchnia
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 132

suchych ziaren roślin strączkowych, u mnie 350g fasoli  (duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach(...)fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą).   Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały już szans), dodaję ziela angielskie, liście

Smaczne Zdrowe
Indyk na sposób azjatycki. 197

obranego i posiekanego czosnku 1 cm imbir świeży posiekany 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1/4 papryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka  pokrojone w paski(...)jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir

Kulinarny karnet Christophera
Grochówka w szwedzkim stylu 168

Lubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się.   Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano 200 g suchego grochu połówkowego 0,7 litra bulionu drobiowego sól czarny pieprz musztarda ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki

Weekendy w domu i ogrodzie
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 170

własnych eksperymentów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Policzki wieprzowe w czerwonym winie: 1 kg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1 mały seler 2 łodygi selera naciowego 3 białe cebule 4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 250 ml czerwonego wytrawnego wina ok. 500 ml rosołu lub bulionu 1 łyżka masła klarowanego sól(...)patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez minimum

Food Square
Quinoa i pikantny gulasz z sercem 147

różnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek i kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory(...)mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby sos za bardzo nie odparował. Tak przygotowany gulasz podajemy z ugotowaną quinoą i zieleniną, ja dodałam natkę pietruszki i młode listki selera naciowego. Smacznego

Quinoa Raz!
Delikatny, mocno warzywny gulasz z karkówki 185

gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, kroimy w słupki. Selera naciowego pozbawiamy (jeśli ma) twardego łyka, kroimy w centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. W rondlu mocno rozgrzewamy olej i smażymy przyprawione mięso do lekkiego zrumienienia, stale mieszając(...)ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 5 łyżek zimnej wody sól pieprz

Karo in the Kitchen
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 172

ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk: 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Harira marokańska zupa – przepis 138

ciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego(...)gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę  seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry. Harira marokańska zupa

Księga-Smaku
Spaghetti bolognese 55

boloński 300 g mięsa wołowego (grubo mielonego) 150 g boczku* 300 g przecieru pomidorowego lub pomidorów bez skórki (świeże lub z puszki) po 50 gramów: marchewki, cebuli i łodygi selera naciowego 250 ml mleka (1 szklanka pełnotłustego mleka) 125 ml czerwonego wina (pół szklanki) do smaku sól i pieprz (po 3/4 łyżeczki) łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej roślinny, smalec(...)przede wszystkim: tarki do warzyw, garnka 2,5 litrowego lub głębokiej patelni oraz garnka do ugotowania makaronu. Klasyczny sos boloński Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Następnie wraz z łodygami selera naciowego trę na grubych oczkach tarki do warzyw. Boczek kroję w kostkę i drobno siekam. Do garnka z grubym dnem dodaję łyżkę tłuszczu, wrzucam posiekany boczek i podsmażam na średnim

Ania gotuje
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 185

krócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler naciowy myjemy. Warzywa kroimy na drobne kawałki jednakowej wielkości. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa – smażymy battuto na niewysokim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 12-15 minut. Warzywa(...)przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki

Karo in the Kitchen
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 146

wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę na mięsie papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy mielonym pieprzem z każdej strony(...)razu, potrawa świetnie się mrozi. SKŁADNIKI 1400-1500g golonek z indyka (u mnie to 4 duże sztuki) 500-600g marchwi 500-600g pieczarek 300-400g selera naciowego 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 listków laurowych 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach ½-2/3 łyżeczki płatków chili 1 butelka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania