stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie puszka pomidorów krojonych szklanka passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 200g fasolki szparagowej ciętej mrożonej ( teraz w zimie mrożona, w sezonie można użyć świeżej) pół tofu wędzonego łyżka startego imbiru pół papryczki chili po łyżce: kolendry ziarno, kminu(...)być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki i seler naciowy pokrojony w dużą kostkę, jeżeli dajemy kombu to w tym momencie, doprawiamy solą. Mieszamy. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion.Fasolę szparagową swieżą dodajemy teraz, natomiast mrożoną za 10 minut. Gotujemy
Apetyt na Zieloneduże czerwone papryki grubościenne 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej 2 cebule średniej wielkości 5 ząbków czosnku 5 łyżek koncentratu pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka, płaska mielonych nasion kolendry 2 łyżki mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 2 łyżki brązowego cukru lub miodu sól do smaku smalec(...)przykryć wszystkie składniki, ale żeby nie zaczęły pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaj pokrojony seler naciowy i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę . Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików
Ogrodnik w podróżyszybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej(...)stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut. Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem dowolnej sałatki np. z kopru włoskiego, jabłka i selera naciowego. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujeimbiru, 1 świeża papryczka chilli (można zmniejszyć ilość), 2 jabłka, 1 ząbek czosnku, 2 łodygi selera CZOSNKOWO - CEBULOWY (ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające i przeciwbakteryjne, jest piekielnie mocny ): 3 łodygi selera naciowego, pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 różyczka brokuła, 1 jabłko. JARMUŻOWO - MARCHWIOWY (to połączenie pobudza układ odpornościowy, ilość tymianku można dostosować do swojego smaku): 2 garści jarmużu, 3 marchewki(...)zwiększać), (koniecznie dodać 1 łyżeczkę oleju tłoczonego na zimno): 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 garść świeżego tymianku, 1 papryczka chilli, 1/2 zielonego ogórka, 1 jabłko SELEROWY: 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko, 1 cm. korzenia imbiru, 1/2 cytryny POMIDOROWY: 2 pomidory, 1 jabłko, 1 marchewka, 1 garść świeżego tymianku, 1 garść zielonej natki pietruszki
Naturalna Kuchniasuchych ziaren roślin strączkowych, u mnie 350g fasoli (duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach(...)fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą). Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały już szans), dodaję ziela angielskie, liście
Smaczne Zdroweobranego i posiekanego czosnku 1 cm imbir świeży posiekany 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1/4 papryka czerwona pokrojona w paski 1/4 papryka żółta pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki) 1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek 2 plastry piersi z indyka pokrojone w paski(...)jeszcze raz od początku. Nagrzewamy patelnię, na gorącą wlewamy olej i na gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir
Kulinarny karnet ChristopheraLubię nasiona roślin strączkowych i uwielbiam smak selera, a że zupę przygotowuje się szybko, skusiłam się na nią bez dłuższego zastanawiania się. Składniki : łyżka oleju cebula 2 łodygi selera naciowego łodyga selera z liśćmi szczypta suszonego tymianku szczypta suszonego oregano 200 g suchego grochu połówkowego 0,7 litra bulionu drobiowego sól czarny pieprz musztarda ewentualnie ok. 100 gotowanej szynki
Weekendy w domu i ogrodziewłasnych eksperymentów. ;) * SKŁADNIKI na ok. 4 porcje Policzki wieprzowe w czerwonym winie: 1 kg policzków wieprzowych 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1 mały seler 2 łodygi selera naciowego 3 białe cebule 4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 250 ml czerwonego wytrawnego wina ok. 500 ml rosołu lub bulionu 1 łyżka masła klarowanego sól(...)patelni wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim, aż nieco się przypalą. Połowę z nich ułóż na spodzie rondla. Następnie połóż policzki wieprzowe i przykryj resztą warzyw. Ułóż natkę selera naciowego i rozmaryn. Całość zalej czerwonym winem i rosołem lub bulionem (tyle, aby zakryć warzywa). Rondel przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i duś przez minimum
Food Squareróżnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek i kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory(...)mieszając od czasu do czasu i pilnując, żeby sos za bardzo nie odparował. Tak przygotowany gulasz podajemy z ugotowaną quinoą i zieleniną, ja dodałam natkę pietruszki i młode listki selera naciowego. Smacznego
Quinoa Raz!gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, kroimy w słupki. Selera naciowego pozbawiamy (jeśli ma) twardego łyka, kroimy w centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. W rondlu mocno rozgrzewamy olej i smażymy przyprawione mięso do lekkiego zrumienienia, stale mieszając(...)ciężkiej śmietany i mocnych, klasycznych dla gulaszy, przypraw. Danie jest lekkie i proste, jednocześnie syci na długo. SKŁADNIKI 800g karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ dużego selera 5 łodyg selera naciowego 3 średnie marchewki 1 kostka pieczeniowa Knorr (lub wołowa) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 4 łyżki oleju 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 5 łyżek zimnej wody sól pieprz
Karo in the Kitchenziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk: 2 łyżki przyprawy włoskiej (*przepis poniżej) 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego(...)wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem i posypać tymiankiem. Na tak przygotowanych warzywach układać kawałki zamarynowanego kurczaka
Pociąg Do Kuchniciecierzycy bardzo aromatyczna i sycąca a za sprawą użytych przypraw również rozgrzewająca, po prostu smaczna. Harira marokańska zupa – przepis Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 400g wołowiny 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2L bulionu drobiowo warzywnego 125g czerwonej soczewicy 125g nasion ciecierzycy 500g przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wiązka świeżej kolendry Sok z ½ cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego(...)gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu. Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 500g przecieru pomidorowego, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sok z połowy cytryny, oraz pokrojony w kostkę seler naciowy, zupę gotujemy jeszcze przez 10 min. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie papryką chili w proszku oraz dodajemy garść pokrojonej natki kolendry. Harira marokańska zupa
Księga-Smakuboloński 300 g mięsa wołowego (grubo mielonego) 150 g boczku* 300 g przecieru pomidorowego lub pomidorów bez skórki (świeże lub z puszki) po 50 gramów: marchewki, cebuli i łodygi selera naciowego 250 ml mleka (1 szklanka pełnotłustego mleka) 125 ml czerwonego wina (pół szklanki) do smaku sól i pieprz (po 3/4 łyżeczki) łyżka tłuszczu (masło klarowane, olej roślinny, smalec(...)przede wszystkim: tarki do warzyw, garnka 2,5 litrowego lub głębokiej patelni oraz garnka do ugotowania makaronu. Klasyczny sos boloński Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Następnie wraz z łodygami selera naciowego trę na grubych oczkach tarki do warzyw. Boczek kroję w kostkę i drobno siekam. Do garnka z grubym dnem dodaję łyżkę tłuszczu, wrzucam posiekany boczek i podsmażam na średnim
Ania gotujekrócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler naciowy myjemy. Warzywa kroimy na drobne kawałki jednakowej wielkości. W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa – smażymy battuto na niewysokim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 12-15 minut. Warzywa(...)przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 100-120g makaronu orzo 1 puszka pomidorów bez skórki
Karo in the Kitchenwilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe i grubsze – w półplasterki. Seler naciowy tniemy na kawałki grubości około centymetra. Golonki oczyszczamy z widocznych odstających kawałków kości, ścięgien i tłuszczu. Osuszamy skórę na mięsie papierowym ręcznikiem, solimy i pieprzymy mielonym pieprzem z każdej strony(...)razu, potrawa świetnie się mrozi. SKŁADNIKI 1400-1500g golonek z indyka (u mnie to 4 duże sztuki) 500-600g marchwi 500-600g pieczarek 300-400g selera naciowego 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 listków laurowych 1 czubata łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach ½-2/3 łyżeczki płatków chili 1 butelka
Karo in the Kitchen