Dziś ponoć święto marchewki, więc jest oczywiście ..zupka marchewkowa.. około 1 kg marchewek bulion 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por kilka ziemniaków 2-3 łyżki płatków ryżowych 1-2 łyżki masła śmietana sól, pieprz Połowę marchewek, pietruszkę i selera obrać ,zetrzeć na tarce.Resztę marchewki pokroić na cienkie półplasterki.Por pokroić w piórka,a ziemniaki
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 10 liści kapusty pekińskiej 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 200 g kukurydzy z puszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Liście kapusty przekrawamy wzdłuż na pół a następnie szatkujemy na wąskie paski. Selera kroimy w cienkie plasterki, Paprykę w małe paski a cebulę
Qchnia po prostuSałatka pełna smaku i aromatu. Chrupiący seler, słodycz ananasa i pożywny kurczak. Polecam, jest pyszna! Co nam trzeba? 4 łodyżki selera naciowego 1 biała cześć (cienka) pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 300g piersi z kurczaka przyprawy do niego: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, ostrej papryki 100ml majonezu 2 łyżki śmietany
LatosiowydomSkładniki na 1 porcję: 100 g grillowanej/usmażonej bez tłuszczu dowolnie przyprawionej piersi z kurczaka 2 łodygi selera naciowego (ok. 90 g) 1 mała pomarańcza (ok. 200 g bez skórki) 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie 1 płaska łyżeczka majonezu) natka pietruszki kurkuma, sól, pieprz Seler pokroić w talarki, kurczaka w kosteczkę, cząstki pomarańczy pozbawić błonek (najłatwiej to zrobić obierając
Vroblewska-fitlifeSpagetti z sosem pomidorowym Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i łodygi selera naciowego umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozgrzać wysoką patelnię lub garnek z 2 łyżkami oleju, dodać cebulę, marchew i selera, smażyć na średnim ogniu, aż zmiękną ok. 6-8 min. Dodać
ememe kitchenPrzygotowanie tej sałatki zajmie nam tylko kilka chwil. Ja bardzo ją lubię a najbardziej ten chrupiący seler,to właśnie on nadaje sałatce fajnego smaku. 4 łodygi selera naciowego 1/2 dużego twardego i kwaskowatego jabłka (użyłam Granny Smith) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 3 łyżki kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: trzy udka kurczaka dwie cebule sześć ząbków czosnku cztery listki laurowe dwie łodygi selera naciowego sól, pieprz szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru kilka gałązek tymianku dwa plasterki cytryny kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki(...)obierać), seler naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny. Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego
Gaździnka warzyserwowałam sobie smoothie, a potem leciałam w las biegać:-) Smoothie z bananem i burakiem Na 1 porcje: 3/4 szklanki wody mineralnej 1 dojrzały banan 1/2 buraka czerwonego 2 łodygi selera naciowego Warzywa myjemy, osuszamy, siekamy na nieduże kawałki. Banana obieramy. Do blendera wlewamy wodę, dodajemy połamanego banana i część buraka z selerem. Blendujemy. Dodajemy pozostałą część warzyw. Blendujemy do uzyskania
peggiwkuchnitakże są po prostu dobrym nawykiem żywieniowym. Je dzmy i pijmy buraczki na z drowie :) Skła dniki: 1 duży burak 3 marchewki 2 jabłka ok 5 cm kawałek selera naciowego ok 1 cm kawałek imbiru Przygotowanie: Buraki, jabłka, marchewkę oraz imbir obieramy. Jeżeli posia damy wyciskarkę to wszystkie skła dniki, łącznie z selerem wkła damy do urzą dzenia i wyciskamy
ChilliJemyinne imprezy. Kolorowa, pełna smaków, doskonale urozmaici menu, częstujcie się Składniki: 200 g wędzonego łososia 1/2 szklanki makaronu ryżowego ozo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 1 niewielka cebula najlepiej fioletowa 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy zgodnie z instrukją na opakowaniu, paprykę kroimy w kostkę, selera w plasterki, cbulkę także drobno siekamy
Cynamonowe szczęścieszklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1/2 ciecierzycy z puszki) 1 duże dojrzałe awokado 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 plasterki cebuli 1/2 niewielkiego świeżego ogórka zielonego 1/2 łodygi selera naciowego garść pomidorków koktajlowych sól i pieprz pieprz kajeński mielony (do smaku, opcjonalnie) ulubiona zieleninka (koperek, kolendra, pietruszka) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki
Lamarida.plKrem w porów - wersja 2 bez ziemniaków Składniki: 5 porów (biała, długa część) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pasternak seler - korzeń (niewielki kawałek) seler naciowy pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz kardamon kurkuma ziele angielskie papryka Garam masala Por, cebulę i czosnek pokroiłam w talarki i podsmażyłam na rogrzanej oliwie. Do garnka z wodą przełożyłam
nietadietanatki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Składniki sosu pomidorowego: 3 x 400 g puszki pomidorów w całości 2 szalotki 1/2 łodygi selera 6 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki startej na małych oczkach marchewki 1 listek laurowy 1/2 szklanki białego, ulubionego wytrawnego wina 3-4 gałązki świeżego tymianku 1/2 płaskiej(...)puszki wraz z sosem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach. Szalotki i seler drobno posiekać. Do szerokiego rondla wlać olej a następnie wrzucić szalotki. Szklić na małym ogniu przez około 2 minuty . Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, marchewkę, listek laurowy oraz seler naciowy. Smażyć na małym ogniu kolejne 5 minut , często mieszając. 3 x 400 g puszki pomidorów
Moja Delicjawitaminy A i D. Zamiast białego ryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką. Na 3-4 porcje potrzebujemy: 400 g sznycli lub piersi indyka 20 cm pora, jasnej części 2 łodygi selera 1 średnią marchewkę
Kucharzyca